ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «The Light – To φως»

εγκαινιάστηκε-η-έκθεση-the-light-to-φως-974077

Παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “The light- Το φως» στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης “Κώστας Λιάππης”, στο Αρχοντικό “Τζωρτζέϊκο”, που βρίσκεται στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας στο Νότιο Πήλιο.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι ζωγράφοι: Κωνσταντίνος Κομνηνού, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλου, Roland RISSE, Katharina KRIENER, ενώ ο Λευτέρης Στεργίου παρουσιάζει τη διπλωματική του εργασία στην Αρχιτεκτονική με τίτλο “Έργο στο Τρίκερι”.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο γενικός γραμματέας Υπ. Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, τοπικής οικονομίας, ανάπτυξης και πολιτισμού Δημ. Ραμματάς, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Τζώρτζης, ο πρόεδρος του χωριού Ιωάννης Ευαγγελινός και η τοπική σύμβουλος Μαρία Βιδούρη

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι της 21 Σεπτέμβριου καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και το απόγευμα από τις 5 έως τις 8.

Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νοτίου Πηλίου και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας o «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι καλλιτέχνες

Ο Κωνσταντίνος Κομνηνός γεννήθηκε το 1966 σε γραφικό κεφαλοχώρι στην Ζαγορά του Πηλίου.

Ελεύθερο και αντιδραστικό πνεύμα από την φύση του, έμαθε να πλάθει στην φαντασία του μέσα από τις καθημερινές εικόνες που τον περιτριγύριζαν, μορφές μυθικές και πολλές φορές τερατώδεις, εξωπραγματικές.

Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Κάλων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία του ΙΚΥ και του Κασσαβετείου Ιδρύματος Ζαγοράς.

Από το 1992 έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ιστορικοί τέχνης έχουν εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για το έργο του.

Ο Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος

Γεννήθηκε στον Βόλο. Την περίοδο 1989 έως 2006 έζησε στην Αθήνα όπου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Α΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά και από το 2007 ζει στον Βόλο. Με επίκεντρο της ζωγραφικής του τον Άνθρωπο και τη Φύση έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε σκηνικά σε συνεργασία με του Λευτέρη Βογιατζή, Α. Λεβίδη, Θ. Ιστικοπούλου, Ε. Μανωλοπούλου.

Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική αναπαράσταση τοιχογραφιών από τον Τύμβο του Φιλίππου και τον τάφο της Περσεφόνης στο Μουσείο Βεργίνας, ζωγραφική τοιχογραφιών σε ιδιωτικές κατοικίες, ζωγραφική θρησκευτικού ταμπλό σε συνεργασία με τη ζωγράφο Ε. Δοξιάδη, ζωγραφική τοιχογραφιών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μαγνησίας με θέματα την αρχαία και την νεότερη ιστορία της περιοχής.

Ο Roland Risse

Είναι γερμανός ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Κολωνία το 1835. Απόλαυσε μια προσεγμένη εκπαίδευση, πέρασε το Gymnasium – Abitur -Examen στο δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του και πήγε στο Ντίσελντορφ για να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στη μελέτη της ζωγραφικής τέχνης, την οποία αγαπούσε από τα πρώτα νεανικά του χρόνια.

Ζωγράφισε πορτρέτα των μελών της οικογένειάς του, δηλαδή των γονέων του, των αδελφών του, της συζύγου του και των δύο θυγατέρων του.

Ως άνθρωπος είχε μια καλοσύνη που σπάνια συναντά κανείς. Οτιδήποτε ασήμαντο απείχε πολύ από το ευγενές πνεύμα του, το οποίο αντιλαμβανόταν πάντα τη ζωή από την άποψη του αληθινού και του ωραίου.

Πέθανε στη Χαϊδελβέργη στις 18 Ιανουάριου του 1887

Η Katharina Kriener

Εζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στο Παρίσι και στη συνέχεια δημιούργησε τη δική της μάρκα σχεδιασμού Maison von Brockdorff short MVB.PARIS (Instagram) το 2021. Αποφάσισε να μετακομίσει στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο ΠΗΛΙΟΝ στις αρχές του 2022.

Από τότε οργανώνει και ανοίγει ενεργά το Μουσείο "Κώστας Λιάπης" και επιμελείται τους καλλιτέχνες και τις εκθέσεις, ενώ εκθέτει το δικό της σχεδιαστικό έργο.

Ο Λευτέρης Στεργίου, αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, εκθέτει τη διπλωματική του εργασία για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων με τίτλο: «Βαδίζοντας στα ίχνη των εκτοπισμένων γυναικών. Σχεδιασμός πάνω σε θραύσματα συλλογική συλλογικής μνήμης», η οποία αφορά την περίοδο πολιτικής εξορίας στο Παλαιό Τρίκερι κατά τα έτη 1948-53.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου