ΤΟΠΙΚΑ

Προτίμησαν ξαπλώστρα, από… ψώνια

προτίμησαν-ξαπλώστρα-από-ψώνια-971818

Αδεια η εμπορική αγορά του Βόλου την Κυριακή – Ελάχιστα καταστήματα άνοιξαν

Ερημη ήταν προχθές Κυριακή η εμπορική αγορά του Βόλου, που παρά τη λειτουργία ορισμένων καταστημάτων, δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος.

Παραδοσιακά, την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, όπως και αντίστοιχα της πρώτης των χειμερινών, δίνεται η δυνατότητα στους καταστηματάρχες να ανοίξουν με συγκεκριμένο ωράριο τα καταστήματά τους. Ωστόσο, εμπορικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Βόλου και Νέας Ιωνίας, εκφράζουν εδώ και χρόνια τις έντονες ενστάσεις τους, λέγοντας πώς το κόστος λειτουργίας για εκείνους είναι πολύ μεγαλύτερο των απολαβών της συγκεκριμένης ημέρας της εβδομάδας.

Η περασμένη Κυριακή συνέπεσε χρονικά με την επέλαση του καύσωνα «Κλέωνα», με τους πολίτες να ψάχνουν διέξοδο σε παραλίες και να δείχνουν σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον για αγορές.

Στον Βόλο ο Εμπορικός Σύλλογος είχε συστήσει επανειλημμένα στα μέλη του να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή, όπερ και έγινε. Ελάχιστα καταστήματα άνοιξαν τελικά τις πόρτες τους και αυτά ζήτημα αν είδαν κάποιον να περνάει από αυτές.

«Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από την Κυριακή, από τα μέλη μας δεν άνοιξε σχεδόν κανένα κατάστημα. Κάποια μεγάλα καταστήματα λειτούργησαν και αυτά για λιγότερες ώρες από ό,τι προβλεπόταν» ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαγνησίας, Αποστόλης Οντόπουλος.

Αδιαμφισβήτητα, η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά ήταν κάτι παραπάνω από υποτονική, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κίνηση προς τις παραλίες της περιοχής. Οι παραλίες της Μαγνησίας γέμισαν και όσοι δεν επισκέφθηκαν κάποια παραλία, παρέμειναν σπίτι τους και δεν βγήκαν στην αγορά. «Κίνηση δεν υπάρχει άλλες Κυριακές, θα υπήρχε αυτή με τον καύσωνα;» διερωτάται ειρωνικά ο κ. Οντόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι για ακόμη μία φορά το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων απέτυχε.

«Το μέτρο των Κυριακών απέτυχε και αποδεικνύεται ότι αποτυγχάνει κάθε φορά παταγωδώς. Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση το επαναφέρει, παρά τις όσες ενστάσεις παρουσιάζουμε οι εμπορικοί σύλλογοι, και ζητάει την λειτουργία των καταστημάτων πέραν των οχτώ προβλεπόμενων Κυριακών. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η λειτουργία τις Κυριακές δεν ευνοεί τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά όπως φάνηκε και την Κυριακή, ούτε και τις μεγάλες, μιας και αυτές παρέμειναν κλειστές» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Οντόπουλος.

Αλλωστε παρά το γεγονός ότι οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει, ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα οι αυξημένες θερμοκρασίες «κράτησαν μέσα» τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών. «Η κίνηση αυτές τις ημέρες είναι αρκετά μειωμένη. Ολη η δουλειά για τους εμπόρους σημειώνεται τις πρωινές, κυρίως, ώρες μέχρι τις 12 το μεσημέρι και μετά τις 7 το απόγευμα που πέφτει και ο ήλιος. Η λεγόμενη «βόλτα στην αγορά» είναι πολύ και είναι απόλυτα φυσιολογικό» είχε δηλώσει ο κ. Οντόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου με τους επαγγελματίες της Μαγνησίας να ελπίζουν σε αύξηση της κινητικότητας ενόψει και του χειμώνα που έρχεται.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου