ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή οι καταστροφές στις καλλιέργειες του Πηλίου

στη-βουλή-οι-καταστροφές-στις-καλλιέρ-971798

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές που παρατηρούνται στις δενδροκαλλιέργειες του Πηλίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών του Πηλίου της Μαγνησίας, θέμα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή τους προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, μας μετέφεραν οι ως άνω αγρότες ότι οι έντονες παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, η φετινή ακαρπία των ελαιόδεντρων και η προσβολή από τον μύκητα φουζικλάδιου στις μηλιές είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στους καρπούς των κερασιών, μήλων και αχλαδιών και να οδηγήσουν σε οικονομική δυσπραγία τους αγρότες του Πηλίου. Θεωρούν οι ως άνω ότι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων εμποδίζουν τους συναδέλφους τους να ανταπεξέλθουν στο κόστος καλλιέργειας των δενδροκαλλιεργειών τους. Τονίζουν δε ότι μια σειρά από χρονίζοντα άλυτα γεωργικά θέματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή τους. Ζητούν οι ως άνω αγρότες: α) άμεση οικονομική βοήθεια στους πληγέντες δενδροκαλλιεργητές του Πηλίου, β) συγκράτηση και μείωση των τιμών των αγροτικών φυτοφαρμάκων, γ) μέτρα κατά της αισχροκέρδειας των εμπόρων φρούτων, δ) μείωση των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών, ε) επιτάχυνση και επίλυση των θεμάτων με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο στ) εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τα κόκκινα και αγροτικά δάνεια των αγροτών της περιοχής τους».

Με αφορμή τα παραπάνω ο κ. Βελόπουλος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, κατά το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των αγροτών του Πηλίου της Μαγνησίας προς όφελος της τοπικής αγροτικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου