ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώθηκε αγώνας λίγο πριν ξεκινήσει

ακυρώθηκε-αγώνας-λίγο-πριν-ξεκινήσει-971771

Στη γραμμή της εκκίνησης ξέμειναν αθλητές – Εντονη διαμαρτυρία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θεόφιλος» που κάνει λόγω για λανθασμένη απόφαση

Στη γραμμή της εκκίνησης ξέμειναν… αθλητές που θα λάμβαναν μέρος το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, σε Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος, που είχε διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανακασιάς «Θεόφιλος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεοφίλεια». Ο σύλλογος πήρε… απαγορευτικό από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής καθώς ίσχυσε απαγόρευση κυκλοφορίας από την Πολιτική Προστασίας στην περιοχή του Αγίου Ονουφρίου για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Ωστόσο ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του μιλά για λανθασμένη απόφαση και υποστηρίζει με βάση τους χάρτες της Πολιτικής Προστασίας, ότι ο αγώνας δεν θα διέρχονταν από την περιοχή που ίσχυε η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά θα ακολουθούσε διαφορετική διαδρομή στην οποία ίσχυε όρος «περιορισμένης διέλευσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, στο πλαίσιο των «Θεοφίλειων» οι αθλητές θα ακολουθούσαν διαδρομή που θα διέρχονταν από τις κοινότητες Ανακασιάς, Σταγιατών και Ανω Βόλου.

Είχε μάλιστα προηγηθεί τρίμηνο προετοιμασίας για την προβολή του αγώνα και την ενεργοποίηση συλλόγων για συμμετοχή των μελών τους, την οργάνωση κάθε λεπτομέρειας.

«Παρόλες τις απειλές του καύσωνα συνεχίσαμε μέχρι και σήμερα (σ.σ. Σάββατο) τις ενέργειες για να υποδεχθούμε αθλητές από τους τρεις συλλόγους δρομέων της περιοχής μας, αλλά και από άλλες περιοχές κοντινές και μακρινές. Μέχρι την Παρασκευή όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν, οι αθλητές έκαναν τηλεφωνικά επιβεβαίωση για την διεξαγωγή του αγώνα και εμείς προβαίναμε στην ολοκλήρωση των τελευταίων εκκρεμοτήτων. Την ημέρα του αγώνα (σ.σ. Σάββατο), όταν ολοκληρώναμε την τοποθέτηση του βάθρου για τις απονομές και με την πολυμελή ενεργοποίηση δεκάδων εθελοντών να ετοιμάζονται να πάνε στις θέσεις τους, δεχθήκαμε μήνυμα από το τοπικό αστυνομικό τμήμα για ακύρωση του αγώνα λίγο πριν τις 3μ.μ. λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας στην διπλανή περιοχή του Αγίου Ονουφρίου από την Πολιτική Προστασία, για κίνδυνο πυρκαγιάς. Όπως είναι εύλογο, το να σου ακυρώνουν έναν αγώνα 1,5 ώρα πριν την άφιξη των αθλητών για την διαδικασία εγγραφής του και εκκίνηση του αγώνα θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο διότι δεν προέκυψε έκτακτο γεγονός που να το επιβάλει. Η διαδρομή που είχε επιλεγεί ουδέποτε είχε εμφανίσει θέμα πυρκαγιάς, ήταν μακριά από το περιαστικό δάσος του Αγίου Ονουφρίου, για το οποίο πιθανώς απευθυνόταν η απαγόρευση. Μάλιστα σε επίκαιρο σημείο βρίσκεται και παρατηρητήριο πυρασφάλειας, που ελέγχει τόσο την περιοχή αλλά και την ευρύτερη του Δήμου Βόλου. Η χλωρίδα της περιοχής δεν αποτελείται από εύφλεκτα είδη, αφού οι δρομείς θα έτρεχαν στις δυο πλευρές του χειμάρρου Κραυσίδωνα και εντός των οικισμών της Ανακασιάς, των Σταγιατών και του Άνω Βόλου», αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας του ο Σύλλογος.

Όπως σημειώνει, εξαιτίας της ακύρωσης της τελευταίας στιγμής δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν όλοι οι αθλητές που ξεκίνησαν από μακριά προκειμένου να λάβουν μέρος στον αγώνα. «Εμείς είμασταν στην θέση μας μέχρι τις 6μ.μ., την καθορισμένη ώρα του αγώνα, για να ζητήσουμε συγνώμη για την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν να έρθουν κάποιοι άσκοπα από την Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Ζαγορά και άλλες περιοχές, ενώ τους προλάβαμε να μην ολοκληρώσουν το ταξίδι τους άλλους από Αθήνα και Ξάνθη», αναφέρει ο σύλλογος.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι αργά το απόγευμα του Σαββάτου αναζήτησαν στοιχεία για τον λόγο της απαγόρευσης του αγώνα και διαπίστωσαν ότι «η περιοχή που αναφέρεται για περιορισμό κίνησης δεν έχει καμιά σχέση με την διαδρομή του αγώνα. Για την περιοχή δεν υπάρχει απαγόρευση αλλά μόνο ελεγχόμενη διέλευση».

«Ζητάμε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της ανεύθυνης στάσης απέναντι σε όλους όσους έγιναν θύματα ταλαιπωρίας και οικονομικής ζημιάς», τονίζει ο σύλλογος που όπως επισημαίνει υποβλήθηκε σε αρκετά έξοδα για τη διοργάνωση, ενώ ταυτόχρονα πάνω από 20 εθελοντές ματαίωσαν άλλες υποχρεώσεις χωρίς αντίκρισμα.

«Ζητάμε απαντήσεις από όσους μεσολάβησαν να μην γίνει ο αγώνας και γιατί η όποια απόφαση της Παρασκευής μας κοινοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη του αγώνα το Σάββατο με όλες τις συνέπειες», καταλήγει ο σύλλογος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου