ΤΟΠΙΚΑ

Επεισόδια και προσαγωγές στην πορεία του Βόλου

επεισόδια-και-προσαγωγές-στην-πορεία-97048

Επεισόδια μικρής σχετικά έκτασης μεταξύ μερίδας νεαρών που φορούσαν κουκούλες και ανδρών των ΜΑΤ αμαύρωσαν τη χθεσινή μεγάλη πορεία που πραγματοποίησαν πολίτες και φορείς στο Βόλο για να τιμήσουν την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή
Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος

Στην Αστυνομία έγιναν τέσσερις προσαγωγές, τρεις νεαροί και μία νεαρή κοπέλα, ο ένας μάλιστα από τους νεαρούς τραυματισμένος στο κεφάλι, ενώ μέχρι αργά το βράδυ αντιεξουσιαστές και μέλη αριστερών συλλογικοτήτων παρέμεναν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι νεαροί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος της πορείας από την Πλατεία Ελευθερίας τερμάτισε ειρηνικά στο Ηρώο, στην Παραλία του Βόλου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους των φορέων. Ειρηνική ήταν και η πορεία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας που ξεκίνησε από την Πλατεία Πανεπιστημίου και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.

Τα επεισόδια προκάλεσαν 100 περίπου άτομα που αποκόπηκαν για να «δράσουν» από τον κύριο όγκο της πολύ πυκνής και μεγάλης πορείας που είχε ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας και στην οποία εκτός από τους φορείς ΕΛΜΕ, ΕΚΒ, ΑΔΕΔΥ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Φοιτητικούς Συλλόγους, το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς, προσαρτήθηκαν και οι αριστερές συλλογικότητες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, το ΕΠΑΜ που είχαν προγραμματισμένη συγκέντρωση στον ίδιο χώρο μισή ώρα νωρίτερα.

Τους «επίδοξους ταραξίες» ακολουθούσε διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ άλλες δύο ήταν παραταγμένες στην οδό Δημητριάδος, στο ύψος της Σκενδεράνη, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην οδό Ιάσονος εναλλακτικά.

Το πρώτο ξέσπασμά τους εκδηλώθηκε στην οδό Ιάσονος, όπου επιχείρησαν να σπάσουν κάμερες στην Τράπεζα Κύπρου και λίγο αργότερα ακολούθησαν τα μάρμαρα και οι πλάκες από τα πεζοδρόμια αλλά και από τις εισόδους αρκετών καταστημάτων τόσο στην Ιάσονος όσο και έπειτα στην οδό Δημητριάδος.

Στο στενό της Σκενδεράνη ακούστηκαν τα γνωστά συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας, το γεγονός ωστόσο ότι δεν υπήρχε «αντίλογος» φαίνεται ότι λειτούργησε προς στιγμή κατευναστικά για τους νεαρούς.

Στο ύψος της οδού Δημητριάδος, μεταξύ Σπ. Σπυρίδη και Αγ. Νικολάου και ενώ είχε ολοκληρωθεί η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των φορέων στην Παραλία του Βόλου, η ένταση συνεχίστηκε μεταξύ των νεαρών με τα ΜΑΤ. Ακολούθησε «επίθεση» με πέτρες, ενώ τη μανία τους πλήρωσαν πεζοδρόμια και είσοδοι καταστημάτων όπου έσπασαν μάρμαρα και τις κάμερες από την τράπεζα Eurobank.

Άνδρες των ΜΑΤ έριξαν κροτίδες κρότου λάμψης προκειμένου να ανακόψουν το «κύμα της έντασης» και συνέλαβαν έναν διαδηλωτή.

Το «κυνηγητό» συνεχίστηκε στην διασταύρωση των οδών Κ. Καρτάλη με Δημητριάδος όπου στο μεταξύ υπήρχαν ακόμη διαδηλωτές που συνέχιζαν την πορεία της επιστροφής στην Πλατεία Ελευθερίας.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με αρκετούς από τους διαδηλωτές να αφήνουν αιχμές για τη στάση της Αστυνομίας, και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλο να ζητά η παρουσία τους να είναι πιο διακριτική. Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας όπου διαλύθηκε ο μεγάλος όγκος, ενώ στο πέρασμά τους διαδηλωτές στο ύψος της οδού 28ης Οκτωβρίου με Κ. Καρτάλη πέταξαν στο οδόστρωμα δύο κάδους…

Στο ψήφισμα των φορέων που ξεκίνησαν την πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι: «Είμαστε εδώ, σήμερα, στην Πλατεία και στους δρόμους, σε κάθε πλατεία και δρόμο της χώρας, για να συνεχίσουμε τον αγώνα του λαού στις νέες συνθήκες.

Για να συνεχίσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και να βροντοφωνάξουμε 39 χρόνια μετά, Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία και για να στείλουμε το σαφές μήνυμα ότι με συνέχεια και συνέπεια, ανυποχώρητα, μαζικά και ενωτικά, θα συνεχίσουμε μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την εφαρμογή πολιτικών που θα υπερασπίζονται τη χώρα και τον λαό της και που θα έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι των χρηματιστών και των τραπεζιτών του λόμπι του παρασιτικού κεφαλαίου».

Από την πλευρά τού ΠΑΜΕ αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι «ο Νοέμβρης της εξέγερσης είναι ο δικός μας Νοέμβρης. Αποδεικνύει ότι η ανάγκη για αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Σήμερα τα συνθήματα που πρέπει να ακουστούν για άλλη μια φορά είναι: αποδέσμευση από την Ε.Ε., καμία διαπραγμάτευση, μονομερής διαγραφή του χρέους σε μια Ελλάδα της εργατικής – λαϊκής εξουσίας με κατάργηση των μονοπωλίων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου