ΤΟΠΙΚΑ

Το μεγάλο «crash test» για το Αχιλλοπούλειο ~ Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

το-μεγάλο-crash-test-για-το-αχιλλοπούλειο-τι-96997

Ολο το πλάνο για την επαναλειτουργία χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων παρουσιάζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – Ποιες ειδικότητες μένουν προς το παρόν εκτός ραντεβού – Αρχή με τέσσερα χειρουργεία αύριο Δευτέρα

Υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για COVID – 19 σε ασθενείς πριν υποβληθούν σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, προτεραιότητα παρακολούθησης της πορείας όσων έχουν νεοπλασματική νόσο, καθώς επίσης των ασθενών με χρόνια νοσήματα περιλαμβάνει το πλάνο που έχουν καταστρώσει διοίκηση, ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου από αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει βήμα προς βήμα όλο το σχέδιο που θα τεθεί υπόψη της 5ης ΥΠΕ, αφού πρώτα επικαιροποιηθεί από το επιστημονικό συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο.

Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση, καθώς όλα πλέον αλλάζουν, γεγονός που σημαίνει ότι γιατροί, νοσηλευτές, μα πάνω από όλα οι ασθενείς και οι συνοδοί τους θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, στηρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται το ΕΣΥ να επανέλθει μεν σε κανονικούς ρυθμούς, χωρίς όμως αυτό να έχει συνέπειες στην προσπάθεια που γίνεται για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που παραμένει «ζωντανός».

Η σημασία που αποδίδεται σ’ αυτή την προσπάθεια επιβεβαιώνεται άλλωστε από το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση πλέον οι άνθρωποι του Αχιλλοπουλείου αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αποστέλλουν ημερήσια αναφορά στο υπ. υγείας με τον απολογισμό της ημέρας, τόσο στα εξωτερικά ιατρεία, όσο και στα χειρουργεία. Το σχέδιο επιστροφής στην νέα κανονικότητα δεν αποκλείεται να αναθεωρείται κάθε φορά, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύπτουν.

Πλαφόν στα χειρουργεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τα χειρουργεία αναμένεται να επιστρέψουν σε κανονική ροή λειτουργίας σταδιακά μέσα στο επόμενο 15θήμερο με ορίζοντα το τέλος του μήνα. Έχει ήδη δοθεί εντολή στην Επιτροπή Χειρουργείου να ενεργοποιήσει τη λίστα χειρουργείου, τηρουμένων των απαιτούμενων προϋποθέσεων προστασίας από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στο Αχιλλοπούλειο έχουν προγραμματιστεί συνολικά τέσσερα χειρουργεία, ορθοπεδικά και γυναικολογικά. Μέχρι τέλος του μήνα οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα πρέπει να υπερβούν το 50% του μηνιαίου μέσου όρου χειρουργικών επεμβάσεων που είχαν γίνει το 2019. Στο όριο αυτό θα υπολογίζονται και οι έκτακτες εισαγωγές. Απόλυτη προτεραιότητα θα δίνεται στην αντιμετώπιση των ασθενών με νεοπλασματική νόσο.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των χειρουργείων σε νέα βάση, καθορίζεται ως υποχρεωτική η διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου των ασθενών για COVID-19 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου τους.

Οδηγός ασφαλείας στα εξωτερικά ιατρεία

Το πλάνο που καλείται αύριο να επικαιροποιήσει το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου και η Επιτροπή Λοιμώξεων για τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων αρκετά πολύπλοκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το πρώτο διάστημα τα ιατρεία θα λειτουργήσουν κυρίως για το θεραπευτικό πρόγραμμα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας. Επίσης για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσει ς και για θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, καθώς και για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενών τηρουμένων όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων προστασίας από τον νέο κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό δεν πρόκειται το πρώτο διάστημα τουλάχιστον να προγραμματιστούν ραντεβού με οδοντίατρο, ΩΡΛ και γαστρεντερολόγο, καθώς πρόκειται για ειδικότητες που έχουν να κάνουν με παθήσεις που αφορούν σε σημεία του σώματος, στα οποία μεταδίδεται εύκολα ο ιός και υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Επίσης σταδιακά θα ανοίξουν και τα παθολογικά εξωτερικά ιατρεία, αφού υπάρχουν ακόμη πολλές επιφυλάξεις.

Τα ραντεβού θα κλείνονται ανά μία ώρα, αφού κρίθηκε ότι ο χρόνος που θα μεσολαβεί μεταξύ δύο ασθενών είναι αρκετός για να μην υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός. Το πρώτο διάστημα εκτός απροόπτου ο κάθε γιατρός θα εξετάζει πέντε ασθενείς , το ανώτερο. Η προσέλευση του ασθενούς θα γίνεται χωρίς συνοδό, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του και φυσικά υποχρεωτικά με μάσκα.

Οσον αφορά στα φάρμακα θεραπείας υποχρεωτικά θα εφαρμόζεται το σύστημα που έχει ξεκινήσει της άυλης συνταγογράφησης.

Θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα η προσέλευση;

Μετά την εφαρμογή του lock down σε τακτικά χειρουργεία και στα εξωτερικά ιατρεία, όπου οι επανεξετάσεις ασθενών βέβαια για σοβαρές παθήσεις συνεχίστηκαν, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου καταγράφηκε περαιτέρω μείωση στις εισαγωγές. Ανάλογη εικόνα υπήρξε και στο ΤΕΠ, όπου τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δείχνουν μια σημαντική μείωση στην προσέλευση ασθενών ειδικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Παθολογικού Τομέα.

Τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου, αλλά οι πρώτες περιπτώσεις COVID-19 στην Ελλάδα σημειώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Από την ανάλυση προκύπτει ότι από 1 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου 2020, οι συνολικές επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου κυρίως για επανεξετάσεις και επανελέγχους ήταν 3.114, όταν τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 6.980 επισκέψεις και τον Φεβρουάριο 6.332. Τον Απρίλιο δε οι επισκέψεις ήταν μόλις 1.023, καταγράφοντας μία μείωση που ξεπερνά το 70%.

Ανάλογη εικόνα ισχύει και για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Τον Ιανουάριο το «κοντέρ» έγραψε 7.125 εισαγωγές, τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές ήταν 6.747, τον Μάρτιο μειώθηκαν στις 3.243 και τον Απρίλιο έγιναν μόλις 2.147 επισκέψεις, στο Τμήμα των Παθολογικών επειγόντων του νοσοκομείου (δηλαδή για παθολογικά, καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά περιστατικά), στο χειρουργικό και στο ορθοπεδικό τμήμα.

«Φαίνεται λοιπόν και από τα παραπάνω δεδομένα ότι κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας υπάρχει μια σημαντική ελάττωση της προσέλευσης στο νοσοκομείο των ασθενών ακόμα και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικά προβλήματα, αγγειακά» αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι γιατροί.

Παρατηρούν μάλιστα ότι η ελάττωση αυτή οφείλεται μάλλον στον φόβο και τον δισταγμό των ασθενών να προσέλθουν, παρά σε άλλους παράγοντες, καθώς στο σύστημα υγείας δεν πιέστηκε όσο σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης. «Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν, αλλά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα», δηλώνουν οι γιατροί, αναμένοντας να δούνε πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος από αύριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου