ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνής διάκριση του Π.Θ.

διεθνής-διάκριση-του-π-θ-968006

Η υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος, Μαρία Κολοβού απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο πόστερ»- Ερευνά την οικοτοξικότητα των γεωργικών φαρμάκων

Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί το τρίτο βραβείο που απέσπασε η υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Περιβάλλοντος, Μαρία Κολοβού, στην κατηγορία «Καλύτερο Πόστερ» στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου BAGECO (Βακτηριακής Γενετικης και Οικολογίας). Η κ. Κολοβού διεξάγει έρευνα για την ανάλυση της οικοτοξικότητας των γεωργικών φαρμάκων και της επιβάρυνσης του εδάφους που έχει αντίκτυπο και στην ανάπτυξη των φυτών.

Η κ. Κολοβού είναι απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του μεταπτυχιακού προγράμματος Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με χρηματοδότηση του συγκεκριμένου τμήματος διεξάγει την έρευνά της ως υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) με υπεύθυνο του προγράμματος, τον καθηγητή Δημήτριο Καρπούζα από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας).

Όπως εξηγεί η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «τα γεωργικά φάρμακα παρά τη σημαντική συμβολή τους στη σύγχρονη γεωργία για τον έλεγχο των εχθρών των καλλιεργειών, αποτελούν σημαντικούς περιβαλλοντικούς ρύπους και για αυτό η Ε.Ε. έχει επιβάλει ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την έγκρισή τους, όπου καθορίζονται με σαφήνεια οι όροι αξιολόγησης κινδύνου για τους υδρόβιους και χερσαίους οργανισμούς μη στόχους. Το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο υστερεί ωστόσο ως προς την αξιολόγηση της τοξικότητας των γεωργικών φαρμάκων στους μικροοργανισμούς του εδάφους, παρότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει τονίσει την ανάγκη για την προστασία τους, λόγω του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν για τη γενικότερη λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων. Οι μικροοργανισμοί του εδάφους συμμετέχουν στην ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων και συμβάλλουν στη διατήρηση της γονιμότητας και της δομής των εδαφών, συμμετέχουν στη διάσπαση και αποτοξικοποίηση ρύπων, αλλά και την παραγωγή και κατανάλωση αερίων του θερμοκηπίου».

«Πρόσφατες μελέτες ερευνητών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταδεικνύουν τους νιτροποιητικούς μικροοργανισμούς, μια ομάδα μονοκύτταρων οργανισμών (βακτηρίων και αρχαίων), ως ιδανικούς μικροβιακούς δείκτες των επιπτώσεων των αβιοτικών στρεσσογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών φαρμάκων στους μικροοργανισμούς του εδάφους, λόγω του βασικού λειτουργικού τους ρόλου στον κύκλο του αζώτου, της ευαισθησίας τους σε εξωτερικούς στρεσσογόνους παράγοντες και της διαθεσιμότητας καθιερωμένων ερευνητικών εργαλείων για την παρακολούθηση της λειτουργίας και της δυναμικής των πληθυσμών τους», αναφέρει η κ. Κολοβού.

Η έρευνα της κ. Κολοβού αφορά στην οικοτοξικότητα των γεωργικών φαρμάκων

Η έρευνα

Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η ανάπτυξη εργαλείων, μεθόδων και διαδικασιών για την αξιολόγηση, με τον πιο ολοκληρωμένο και ισχυρό τρόπο, της τοξικότητας των γεωργικών φαρμάκων στους μικροοργανισμούς του εδάφους. Στο πλαίσιο αυτό αξιολόγησαν την τοξικότητα επιλεγμένων γεωργικών φαρμάκων όλων των γνωστών κατηγοριών (εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα) έναντι πλήθους νιτροποιητικών μικροργανισμών για την ανάδειξη και μετέπειτα χρήση κατάλληλων μικροοργανισμών δεικτών σε οικοτοξικολογικές δοκιμές.

Τα αποτελέσματα πειραμάτων σε περισσότερα από 15 γεωργικά φάρμακα παγκοσμίως εφαρμόσιμα στις γεωργικές καλλιέργειες αποκαλύπτουν υψηλά επίπεδα τοξικότητας στους συγκεκριμένους οργανισμούς μη στόχους. Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα είναι να επιβεβαιώσει τα πρωταρχικά αυτά αποτελέσματα σε πειράματα μεγαλύτερης κλίμακας αναλύοντας δείγματα εδάφους από εφαρμογές των γεωργικών φαρμάκων σε εδαφικές καλλιέργειες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου