ΤΟΠΙΚΑ

Δεκαπενταύγουστο οι ποδηλατόδρομοι

δεκαπενταύγουστο-οι-ποδηλατόδρομοι-967208

Σήμερα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 70% των εργασιών- Με την ολοκλήρωση του δικτύου θα βγουν και τα ποδήλατα στους σταθμούς

Τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων στον Βόλο, βάσει της παράτασης που ζήτησε και έλαβε ο εργολάβος, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και δεν επέτρεψαν την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών. Ηδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το 70% του δικτύου και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να βγουν στους σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί και τα ποδήλατα τα οποία θα μπορούν να δανείζονται οι δημότες για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης.

Ο ανάδοχος του έργου θα έπρεπε να παραδώσει το έργο στις 13 Ιουνίου, μετά τις παρατάσεις που είχε λάβει, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα της ΔΕΥΑΜΒ και να γίνει η απαραίτητη αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τον περασμένο Απρίλιο, δεν μπόρεσαν να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες. Όπως εξηγεί ο εργολάβος «για την σωστή εφαρμογή των διαγραμμίσεων απαιτείται θερμοκρασία >10℃ και υγρασία

Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 70% των εργασιών του έργου της επέκτασης των ποδηλατοδρόμων. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφαλτόστρωσης και έχουν γίνει οι εργασίες διαγράμμισης στις οδούς Μαιάνδρου, Ικάρων, Εθνικών Αγώνων, Βενιζέλου (στο τμήμα από Εθνικών Αγώνων έως Μαιάνδρου), στην παράπλευρη οδό Πάρκου Ν. Ιωνίας (από Εθνικών Αγώνων έως Ηρώων Πολυτεχνείου) και στην παράπλευρη οδό Πάρκου (από Ηρώων Πολυτεχνείου έως Δοξοπούλου). Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στις οδούς Ρήγα Φεραίου, Μεταμορφώσεως, Βασσάνη (από Ρ. Φεραίου έως 2ας Νοεμβρίου), Μικρασιατών, Παπαδιαμάντη και Φιλαδελφείας.

Η τεχνική υπηρεσία εισηγήθηκε δίμηνη παράταση του έργου έως 13 Αυγούστου προκειμένου να ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο δίκτυο και εγκρίθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Με την ολοκλήρωση του δικτύου θα βγουν στους σταθμούς και τα ποδήλατα.

Σταθμοί αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων έχουν δημιουργηθεί σε δέκα σημεία: Δημαρχείο, Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης (Info), Παραλία (συμβολή των οδών Ιάσονος και Φιλελλήνων), Παραλία (συμβολή των οδών Ηπείρου και Αργοναυτών), Περιοχή ΟΣΕ – ΙΚΑ (συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Αλ. Παπαδιαμάντη), Πλατεία Ελευθερίας, Περιοχή Αγ. Νικολάου (συμβολή των οδών Γκλαβάνη – Ερμού), Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου, Πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας (επί της Εθνικών Αγώνων) Περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου (συμβολή των οδών Πλαστήρα και Αθανασάκη).

Μέσω των σταθμών, οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης. Συνολικά ο Δήμος Βόλου θα διαθέτει 137 ποδήλατα εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού μέσω GPS. Από αυτά τα 92 είναι συμβατικά ποδήλατα που θα κλειδώνονται με ηλεκτρονικές κλειδαριές σε σταθμούς βάσης και επιπλέον 42 ηλεκτρικά, προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος από άτομα μεγαλύτερων ηλικιών με την ηλεκτρική υποβοήθηση που διαθέτουν.

Επιπλέον, σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς της πόλης θα διατίθενται τρία ειδικά διαμορφωμένα ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ και τους συνοδούς τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίσων ευκαιριών στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τα ποδήλατα έχουν ήδη παραληφθεί και φυλάσσονται, πριν αρχίσουν σταδιακά να βγαίνουν στους σταθμούς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου