ΤΟΠΙΚΑ

Πεινούν, αλλά τους κόβουν από το ΚΕΑ!

πεινούν-αλλά-τους-κόβουν-από-το-κεα-96684

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο αντιμέτωπο με μαζικές περιπτώσεις Βολιωτών, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα τρόφιμα

Εχασαν τις δουλειές τους, αλλά αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να περιμένουν πότε θα τελειώσει, για να μπορέσουν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και να λάβουν το ελάχιστο οικονομικό βοήθημα. Αν δεν μπουν σε ταμείο ανεργίας, θα πρέπει να περιμένουν να περάσει πρώτα ένα εξάμηνο για να εμφανίσουν… μηδενικά εισοδήματα, πριν θεωρηθούν δικαιούχοι. Σε περίπτωση δε, που δεν έχουν, στο όνομά τους, ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς λόγω χρεών τούς έχει γίνει διακοπή, απορρίπτονται από το πρόγραμμα.

Αντιμέτωπη με πολλές περιπτώσεις Βολιωτών, που, ενώ επί της ουσίας είναι δικαιούχοι ΚΕΑ, «κόβονται» από το πρόγραμμα για καθαρά τυπικούς λόγους, βρίσκεται η κοινωνική υπηρεσία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου. «Τα κριτήρια του προγράμματος είναι πολύ αυστηρά και ότι κάποιος απορρίπτεται από το πρόγραμμα, δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζει να πεινά», αναφέρουν στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας, που το τελευταίο δίμηνο έχουν αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις πολιτών, που έχουν απορριφθεί από το ΚΕΑ και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τρόφιμα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Για την ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο γίνεται κοινωνική έρευνα. Δεν μένουν στο γράμμα του Νόμου, με στόχο να βοηθηθούν όσοι άνθρωποι έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μάλιστα από την αρχή του τρέχοντος έτους έως σήμερα, οι ανάγκες είναι αυξημένες σε νέους δικαιούχους, χωρίς μητρώο στις κοινωνικές υπηρεσίες, που εντάσσονται για πρώτη φορά σε κάποιο πρόγραμμα.

Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο εντάχθηκαν 24 δικαιούχοι, εκ των οποίων οι 14 για πρώτη φορά. Τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο βρήκαν απάγκιο επιπλέον 15 οικογένειες, εκ των οποίων οι 10 για πρώτη φορά. Μέχρι και τα μέσα του περασμένου Μαρτίου (σ.σ. χθες) εντάχθηκαν επιπλέον 16 οικογένειες, εκ των οποίων οι 10 για πρώτη φορά.

Πέραν, δηλαδή, γνωστών περιπτώσεων οικογενειαρχών, που δεν έχουν καταφέρει να βρουν εργασία και να ορθοποδήσουν και εντάσσονται ξανά και ξανά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, αυξάνονται οι περιπτώσεις οικογενειών, ζευγαριών, ανέργων, μοναχικών ηλικιωμένων ή νεότερων, που αναζητούν καταφύγιο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την εξασφάλιση βασικών αγαθών διατροφής και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.

Πρόκειται για περιπτώσεις πολιτών, που τα έφερναν με δυσκολία «βόλτα» και μετά την ενεργειακή κρίση και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, δεν μπορούν να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι ενταγμένα 172 νοικοκυριά, συνολικά 427 άτομα ως σταθεροί ωφελούμενοι, εκ των οποίων οι 284 ενήλικες και 143 παιδιά. Επίσης, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου έληξαν κάρτες ωφελούμενων και πλέον τρέχουν νέες αιτήσεις ένταξης τον Μάρτιο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου