ΤΟΠΙΚΑ

Καθημερινές με μηδενικές πληρότητες!

καθημερινές-με-μηδενικές-πληρότητες-96649

Ασύμφορη καθίσταται, πλέον, η λειτουργία των ξενοδοχείων στη Μαγνησία

Ασύμφορη και ζημιογόνος καθίσταται η λειτουργία των ξενοδοχείων στη Μαγνησία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να παγώνει τις κρατήσεις και τις μηδενικές πληρότητες τις καθημερινές, να εντείνουν την οικονομική δυσφορία στον κλάδο.

«Τα ξενοδοχεία θα λειτουργούν με ζημιές» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος στο ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Ζαφείρης. «Γενικότερα, ο πόλεμος προκαλεί κλίμα ανασφάλειας και αμφιβολίας και έχουν σταματήσει πολλές εισροές. Θα υπάρξουν σίγουρα αυξημένα κόστη στις μετακινήσεις, οπότε αυτό θα επηρεάσει σίγουρα την τουριστική κίνηση» προσθέτει.

Απαγορευτικό καθίσταται, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων, με τον πρόεδρο να μεταφέρει τη φωνή απόγνωσης του κλάδου και τις προσδοκίες για μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν, στο μεταξύ, τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τιμές προ ενεργειακής κρίσης, γεγονός που συνεπάγεται οικονομικές απώλειες, για έναν κλάδο νευραλγικής σημασίας για την οικονομία.

Με το βλέμμα στη ροή των κρατήσεων, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι «στην περιοχή μας δεν έχουμε ακυρώσεις, αλλά στην ευρύτερη Ελλάδα καταγράφονται ακυρώσεις από παντού. Στη Μαγνησία δεν έχουμε Ρώσους και Ουκρανούς, αλλά στην Ελλάδα, γενικότερα, υπάρχουν ακυρώσεις».

Δύσκολη καθίσταται, στο μεταξύ, η επιβίωση των ξενοδόχων, με τον Γιώργο Ζαφείρη να τονίζει ότι «ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Προβληματισμός και αγωνία

«Εκτός ορίων» χαρακτηρίζει τις υπέρογκες αυξήσεις ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γρηγόρης Κοντορίζος, κάνοντας λόγο για μη βιώσιμη κατάσταση στα ξενοδοχεία.

Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με τις προμήθειες στις πρώτες ύλες να έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. «Οι πρώτες ύλες για τα εστιατόρια, τα μπαρ, τον μπουφέ, το πρωινό στα ξενοδοχεία, έχουν εκτιναχθεί από 40% έως 100%. Δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει η κατάσταση» τονίζει ο ίδιος.

Τραγική η εικόνα που μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, σε σύγκριση με τις αρχικές προσδοκίες για χρονιά – ρεκόρ στον τουρισμό. «Δυσοίωνο το μέλλον του τουρισμού και όχι ευοίωνο, όπως προσδοκούσαμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, που είχαμε να παλέψουμε μόνο το ενεργειακό κόστος» σημειώνει ο ίδιος.

Πολλά τα μέτωπα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, συνεπάγονται απώλειες για τους ξενοδόχους. «Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στις πρώτες ύλες και την ενέργεια ροκανίζουν τις ροές των ταμείων μας» υπογραμμίζει ο κ. Κοντορίζος, για να προσθέσει ότι «αυτή την περίοδο, για τον ορεινό όγκο του Πηλίου, πηγαίνουμε από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο. Ο καιρός δεν είναι βοηθός μας και τις καθημερινές η κατάσταση είναι τραγική. Μηδενικές πληρότητες έχουμε τις καθημερινές».

Εξαιρετικά ανήσυχος εμφανίζεται, τέλος, ενώ υπογραμμίζει ότι « δεν γνωρίζω πόσο θα αντέξουμε και πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου