ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένουν δείγματα γραφής τα συνδικάτα

περιμένουν-δείγματα-γραφής-τα-συνδικ-966384

Τα ανοιχτά μέτωπα για μισθωτή εργασία και ο οδικός χάρτης – Τι «βλέπουν» οι εκπρόσωποι των συνδικάτων

Οι πολιτικές υπέρ της απασχόλησης και της μισθωτής εργασίας θα κριθούν ουσιαστικά στο πραγματικό πεδίο των αποφάσεων που θα λάβει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι της αγοράς και των συνδικάτων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και περιμένουν τα πρώτα «δείγματα γραφής» από τον νέο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη.

Το χαρτοφυλάκιο της νέας ηγεσίας είναι ιδιαίτερα βαρύ, με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση.

Τα συνδικάτα περιμένουν τα μέτρα να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ενισχυθεί όσο είναι δυνατόν η αγοραστική δύναμη του κόσμου της εργασίας.

Τα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά του να διαχειριστεί αυτή την περίοδο του υπ. Εργασίας είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η αύξηση των συντάξεων, το ξεπάγωμα των τριετιών κ.α..

Οι πολιτικές κρίνονται από το αποτέλεσμα

«Προσωπικά δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που θα σπεύσουν να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν, πριν διαπιστώσω αν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο πραγματικό πεδίο έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Τα ζητήματα που απασχολούν χρόνια τώρα τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα είναι γνωστά. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν με αποσπασματικές παρεμβάσεις και αυτό όποτε έγινε δεν συνέβαλε σε θετική κατεύθυνση», επισήμανε σ’ ένα πρώτο σχόλιό του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιστρέψει το καθεστώς της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων.

«Δεν είναι δυνατόν να θεσμοθετηθεί το κράτος για τον κατώτατο μισθό. Αυτό είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε την περίοδο των μνημονίων, όποτε οι μισθοί των εργαζομένων έφτασαν στο ναδίρ. Πρέπει να απαλειφθεί. Να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι να συζητήσουμε οι κοινωνικοί εταίροι και να καθοριστεί το πλαίσιο που θα επιτρέψει να ανακτήσουμε τις περικοπές που έγιναν», προσθέτει ο κ. Παπαδημόπουλος.

«Η κατάρρευση των μισθών συντελέστηκε το 2012, όποτε επιβλήθηκαν μειώσεις στον κατώτατο μισθό ύψους 22% και από 751 οι κατώτατες αποδοχές κατρακύλησαν στα 583 ευρώ και κατά 32% στους νέους κάτω των 25 ετών που ο κατώτατος μισθός έφτασε στα 511 ευρώ. Οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις νέες απώλειες που έχουν υποστεί οι μισθωτοί, μετά και την υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

Η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ιδίως η ενσωμάτωση πληθωριστικών προσδοκιών στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι μονόδρομος», κατέληξε.

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επανέλαβε τις ενστάσεις που διατηρεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, υποστηρίζοντας πως οι αυξήσεις που προβλέπει αποτελούν «ασπιρίνη» καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μία μισθολογική «καθίζηση» που κατά μέσο όρο αγγίζει το 25% τουλάχιστον, συγκριτικά με τις αποδοχές που ελάμβαναν πριν τα μνημόνια.

«Οταν έχεις χάσει έξι ολόκληρους μισθούς μέσα σε μία 12ετία μία αύξηση της τάξεως των 50 και των 100 ευρώ δεν είναι παρά μόνο ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο», σχολιάζει ο πρόεδρος των δημοσίων υπαλλήλων στη Μαγνησία.

Η ΑΔΕΔΥ προεκλογικά κατέθεσε πρόταση η αύξηση των μισθών στο δημόσιο να είναι τουλάχιστον 20% προκειμένου να υπάρχει μία ουσιαστική ενίσχυση στο οικογενειακό βαλάντιο.

Θέτει επίσης επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων 2016 – 2017.

Ο οδικός χάρτης των επικείμενων αυξήσεων

Με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί ότι ο κατώτατος μισθός στο τέλος της 4ετίας θα φτάσει τα 950 ευρώ, κάθε χρόνο θα πρέπει να εγκρίνεται μία αύξηση από 5% έως 6%, ώστε το 2027 ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα να ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Στα ενδιάμεσα στάδια ο νέος κατώτατος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ το 2024, ενώ απομένουν 120 έως 130 ευρώ επιπλέον έως το 2027 που θα πρέπει να είναι 950 ευρώ.

Για το δημόσιο αναπροσαρμογές αναμένονται από 1-1-2024, με τις αυξήσεις να εκτιμάται ότι θα επιφέρουν τον μήνα από 60 έως 100 ευρώ επιπλέον στις αποδοχές του κάθε δημοσίου υπαλλήλου.

Εμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια, στους εισαγωγικούς μισθούς, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους και θα ακολουθήσουν όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή γενικοί διευθυντές, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.

Επιπροσθέτως για τον δημόσιο τομέα προβλέπονται επιπλέον ενισχύσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, που θα είναι της τάξεως των 20 έως 50 ευρώ τον μήνα, οι οποίες θα οφείλονται στην αναπροσαρμογή των μηνιαίων ποσών των επιδομάτων για τα παιδιά.

Τα τελευταία στοιχεία από «Εργάνη»

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενθαρρυντική ανάκαμψη από το 2019 έως το 2023, τόσο ως προς τον αριθμό εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές, ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Επίσης πανελλαδικά παρατηρείται αύξηση των εργαζομένων με μισθωτή εξαρτημένη εργασία κατά 405.032 άτομα και αφετέρου σημαντική αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά ποσοστό 14%.

Εξάλλου, από το 2019 έως και σήμερα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20%, από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, αυξήθηκε στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου