ΤΟΠΙΚΑ

Στο παγκόσμιο τοπ νέων μηχανικών ο Βολιώτης Μίλτος Αλαμανιώτης

στο-παγκόσμιο-τοπ-νέων-μηχανικών-ο-βολ-964134

Θα συμμετέχει σε συνέδριο της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ υπό το Κογκρέσο για το μέλλον της τεχνολογίας

Στο παγκόσμιο τοπ των νέων μηχανικών, οι οποίοι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συμμετέχουν σε συνέδριο της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ για να μιλήσουν για το μέλλον της τεχνολογίας, επιλέχθηκε ο Βολιώτης Μίλτος Αλαμανιώτης, που υπηρετεί ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Σαν Αντόνιο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1995, στο οποίο έχουν συμμετέχει περισσότεροι από 5.000 νέοι μηχανικοί, πολλοί από τους οποίους έχουν γίνει εθνικοί ηγέτες στην κοινότητα των μηχανικών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Μίλτος Αλαμανιώτης επιλέχθηκε ανάμεσα σε 81 πολύ επιτυχημένους νέους μηχανικούς από την Εθνική Ακαδημία Μηχανικών (NAE) για να λάβουν μέρος στο Συμπόσιο The Grainger Foundation Frontiers of Engineering 2023. Μηχανικοί που έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικές ερευνητικές και τεχνικές εργασίες σε διάφορους κλάδους θα συναντηθούν για την εκδήλωση που θα διαρκέσει δυόμισι ημέρες.

«Είναι μεγάλη τιμή και αναγνώριση για το πρόσωπό μου και την έρευνα μου, η επιλογή μου στη λίστα των τοπ νέων μηχανικών. Η επολογή της ακαδημίας γίνεται με αυστηρά κριτήρια και περιλαμβάνει νέους επιστήμονες οι οποίοι θα γίνουν ηγέτες των εξελίξεων της τεχνολογίας», δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή την επιλογή του ο Βολιώτης διακεκριμένος επιστήμονας.

Όπως εξηγεί, «αυτή τη στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί τις εξελίξεις και είναι το κυρίαρχο μέσο σε πολλούς τομείς περιλαμβανομένων του διαδικτύου, της ενέργειας και των αμυντικών συστημάτων». «Βέβαια διελά- δειλά, κι αυτό θα συζητήσουμε στο συνέδριο της ακαδημίας, είναι ότι σύντομα τεχνολογίες θα είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής έρευνας στην οποία πολλοί μηχανικοί που προέρχονται από διάφορους τομείς θα συνεργάζονται και θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των τεχνολογιών. Οπότε αυτό αναπόφευκτα ανοίγει τους ορίζοντες γνώσης των μηχανικών ενώ απαιτεί πλέον να αναπτυχθούν και κοινοί κώδικες επικοινωνίας που δεν υπήρχαν έως τώρα», αναφέρει.

Το συμπόσιο θα φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, 10-13 Σεπτεμβρίου 2023, και θα διερευνήσει τέσσερα θέματα: Μηχανικά Κβαντικά Συστήματα, Μεταλλεία και Παραγωγή Ορυκτών Πόρων, Ανθεκτικότητα και Ασφάλεια στο Οικοσύστημα Πληροφοριών, Σύνθετα Συστήματα στο Πλαίσιο της Υγείας. Στο πλαίσιο των εργασιών του νέοι επιστήμονες καλούνται να οραματιστούν ό,τι ακόμη δεν είναι δυνατό, να δώσουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα και να ανοίξουν την πόρτα για συλλογικές προσπάθειες σε όλους τους κλάδους της μηχανικής, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ηγετών μηχανικών.

Η αποστολή του NAE είναι να εντοπίζει και αντιμετωπίζει προληπτικά ζητήματα εμπλέκοντας μηχανικούς και άτομα από μια ποικιλία επαγγελματικών και κοινοτικών δικτύων και με διαφορετικά υπόβαθρα, προοπτικές, χαρακτηριστικά και δεξιότητες. Το NAE είναι μέρος των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ναυλώθηκε από το Κογκρέσο για να παρέχει αντικειμενική ανάλυση και συμβουλές στο έθνος σε θέματα επιστήμης, μηχανικής και υγείας.

Από τον Βόλο στο Τέξας

Ο Μίλτος Αλαμανιώτης έλαβε το δίπλωμα του μηχανικού υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2005 και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του στην πυρηνική τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Perdue το 2010 και το 2012 αντίστοιχα. Ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής, ενώ παράλληλα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2014. Η διεπιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων και προσεγγίσεων μηχανικής μάθησης για έξυπνα ενεργειακά συστήματα και έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, έξυπνες πόλεις και για την ανίχνευση κρυμμένων ραδιενεργών υλικών. Η έρευνά του μάλιστα έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και από το Υπουργείο Ενέργειας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες, έχει συγγράψει το βιβλίο Έξυπνη Ηλεκτρική Ενέργεια, ενώ τον Ιούνιο του 2015 ήταν μέλος της πρώτης ακαδημαϊκής ομάδας που διετέλεσε μετρήσεις και έρευνα στην περιοχή εθνικής ασφάλειας στην Νεβάδα των ΗΠΑ. Είναι ακόμη ενεργό μέλος της Αμερικανικής Πυρηνικής Κοινωνίας και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

Εως και τον Ιούλιο του 2018 ήταν ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Perdue ενώ από την 1η Αυγούστου 2018 πήρε την έδρα του καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. Είναι ο νεότερος και πρώτος Ελληνας και μάλιστα Βολιώτης καθηγητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου