ΤΟΠΙΚΑ

Υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου στη φυλακή της Κασσαβέτειας

υποδοχή-του-οικουμενικού-πατριάρχου-963626

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδέχτηκαν τον Παναγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο οι κρατούμενοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Κασσαβετείας. Ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του αφήχθησαν στις εγκαταστάσεις της φυλακής την Κυριακή 25 Ιουνίου και ώρα 13:45.

Ο Πατριάρχης επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, προσκύνησε την εικόνα του Αγίου, αποκάλυψε μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα εις ανάμνηση της επισκέψεώς του, φύτεψε ένα ελαιόδεντρο στον περίβολο του Ναού και, στη συνέχεια, παρακολούθησε μια λιτή εκδήλωση που ετοίμασαν προς τιμήν του οι μαθητές κρατούμενοι με τους δασκάλους τους.

Η επιθυμία του Παναγιωτάτου να επισκεφθεί μια φυλακή της περιοχής μας προσέφερε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σε όλους τους ανθρώπους των χώρων εγκλεισμού. Αυτή την αλήθεια υπογράμμισαν και οι τρεις ομιλητές. Επίσης, υπογράμμισαν και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Τοπική μας Εκκλησία για την ουσιαστική προσφορά της στον τομέα στήριξης των απόρων φυλακισμένων, αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών της φυλακής.

Ο κ. Στέφανος Ραφτόπουλος, ο Διευθυντής του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας. αφού καλωσόρισε τον υψηλό καλεσμένο, υπογράμμισε την πολύτιμη βοήθεια της τοπικής μας Εκκλησίας λέγοντας: “Για όλους μας, μόνιμη πηγή ἐμπρακτης και άμεσης στήριξης είναι η τοπική μας Εκκλησία, η οποία με τις ευχές του καλού μας Ποιμενάρχη Σεβασμιωτάτου κ. κ. Ιγνατίου, ευρίσκεται πάντοτε δίπλα μας. Κοντά μας διακονεί ένας σεβαστός ιερέας, ένας πραγματικός πατέρας, ο π. Χρήστος Μπούντης, ο οποίος μας χορηγεί τη χάρη του Θεού και μας στηρίζει ως πνευματικός συμπαραστάτης μας. Επίσης, έχουμε και μία άλλη μεγάλη ευλογία για την οποία ευχαριστούμε το Θεό και τον Μητροπολίτη μας. Εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια διακονεί και στο χώρο μας ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου ο «Εσταυρωμένος», ο οποίος, με τους δεκάδες εθελοντές και τις κοινωνικές δομές του, που λειτουργεί στο Βόλο, μας ενισχύει ποικιλοτρόπως προσφέροντάς μας τακτικότατα: οικονομική, ηθική, πνευματική και υλική βοήθεια. Πρόκειται για μια αστείρευτη πηγή από την οποία αντλούμε πολλά και αναγκαία…”

Ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, ο Πρόεδρος του “Ε”, στην προσφώνησή του τόνισε και τα εξής: “Δοξάζουμε και ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό για την τιμή και την χαρά που μας επεφύλαξε σήμερα. Υποδεχτήκαμε με συγκίνηση τον Παναγιώτατο Οικουμενικός μας πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ευλογημένη συνοδεία του σε τούτον τον χώρο της διακονίας μας, στον οποίο περισσεύει ο πόνος, η θλίψη και η ανέχεια. Σ’ έναν τόπο, όπου κρατούνται δεκάδες συνάνθρωποί μας, στα πρόσωπα των οποίων καλούμαστε να διακονήσουμε ποικιλοτρόπως τον Ίδιο τον Χριστό, όπως Εκείνος μας δίδαξε. Αντηχούν συνεχώς στ’ αυτιά μας τα λόγια Του: «εν φυλακή ήμην και ήλθετε πρός με» (Ματθ. 25, 36). Η επιθυμία σας, Παναγιώτατε, να επισκεφθείτε μια φυλακή της περιοχής μας, αποτελεί σημαντικό γεγονός και είναι όντως ένα μεγάλο δώρο, το οποίο θα ενεργήσει θετικά και θα ενισχύσει τις καρδιές όλων μας: Των φυλακισμένων, των εκατοντάδων εργαζομένων στα Ειδικά καταστήματα κράτησης, αλλά και των διακονούντων εθελοντών της Εκκλησίας μας, κληρικών και λαϊκών, στους χώρους εγκλεισμού κάποιων συνανθρώπων μας….”

Μετά την προσφώνηση του π. Θεοδώρου, η κ. Κερασία Παπαγεωργίου-Γκαβανούδη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, επέδωσε στον Παναγιώτατο ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους όλων των συνεργατών του “Εσταυρωμένου”.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος συνεχάρη όλους όσους διακονούν στο Ε.Α.Κ.Κ,Ν. Κασσαβετείας, αλλά και τους εθελοντές τους “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ”, στους οποίους συνέστησε να συνεχίσουν τη διακονία τους με ζήλο και αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Εκτός του Πατριάρχου και της συνοδείας του, στην εκδήλωση συμμετείχαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. κ. Ιγνάτιος, πατέρες που διακονούν στις τοπικές φυλακές, ο Γεν Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κων/νος Παπαθανασίου, ο Εισαγγελέας Επόπτης του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας, ο Διευθυντής του καταστήματος κ. Στέφανος Ραφτόπουλος, ο Διοικητής της Εξωτερικής φρουράς, ο Αρχιφύλακας, μέλη και εκπρόσωποι των εθελοντών του “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ”, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και μια ομάδα 60 περίπου κρατουμένων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε τα εξής:

  1. Μουσική με κιθάρα που έπαιξε ένας εκ των μαθητών κρατουμένων.
  2. Προσφώνηση του κ. Στέφανου Ραφτόπουλου, Διευθυντή του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας
  3. Προσφώνηση του κ. Κων/νου Παπαθανασίου, Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής .
  4. Προσφώνηση του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Β. Μπατάκα, Υπευθύνου του Γραφείου Μερίμνης Φυλακών της Ι. Μ. Δημητριάδος και Προέδρου του Δ.Σ. του Σ.Σ.Κ. Βόλου ο “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ” και επίδοση αναμνηστικού δώρου στον Παναγιώτατο.
  5. Προβολή της ταινίας(4΄) με τίτλο: “Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ”
  6. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές κρατούμενους (παρουσία δύο νέων βιβλίων -έκδοση “ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ”).
  7. Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
  8. Διανομή ενθυμίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου