ΤΟΠΙΚΑ

Ατυπη κόντρα για τα StrepTest

ατυπη-κόντρα-για-τα-streptest-962655

Για υπερβολές από πλευράς εργαστηριακών ιατρών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, ιδιαίτερα σε παιδιά. Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 7χρονου στην Ημαθία από στρεπτόκοκκο πριν από λίγες εβδομάδες, έχει σημάνει συναγερμός για πρόληψη της ασθένειας και της έγκαιρης αντιμετώπισής της, ώστε να μην υπάρξουν άλλες βαριές νοσηλείες, ή ακόμη χειρότερα και απώλειες.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να υπάρχει στον «αέρα» μία άτυπη κόντρα μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών εξαιτίας των διαγνωστικών τεστ για στρεπτόκοκκο που διανέμονται από τα φαρμακεία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης ανέφερε ότι από πλευράς των φαρμακοποιών δεν υπάρχει αυτή η κόντρα. «Η Πολιτεία έχει δώσει τη δυνατότητα στα φαρμακεία να πουλούν τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ για τον στρεπτόκοκκο. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο τεστ είναι πιο εξειδικευμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα που ξέρουμε, συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού, και ενδείκνυται, κυρίως, για γιατρούς λόγω της πολυπλοκότητας των οδηγιών του. Ωστόσο, πολλοί φαρμακοποιοί ή ακόμη και πολλοί γονείς έχουν καταφέρει και έχουν κάνει με επιτυχία το τεστ στα παιδιά τους και δεν είναι κάτι παράλογο. Από τη στιγμή που το τεστ πωλείται από τα φαρμακεία σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει» επεσήμανε ο κ. Ματσιόλης χαρακτήρισε υπερβολές των γιατρών την άτυπη κόντρα που κυριαρχεί.

Οι εργαστηριακοί γιατροί χαρακτηρίζουν «εγκληματική» την πώληση των Strep Test από τα φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για «γραφικότητες» ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέδωσε χρήσιμες οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τον στρεπτόκοκκο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως τα Strep Test που πωλούνται στα φαρμακεία, πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου είναι πραγματικά αυξημένα, με πολλούς γονείς να ανησυχούν και να προβαίνουν, από πριν, στην προμήθεια διαγνωστικών τεστ. «Οι περισσότεροι που επισκέπτονται τα φαρμακεία για να πάρουν διαγνωστικό τεστ για τον στρεπτόκοκκο, στη συνέχεια επισκέπτονται τον παιδίατρο για την διενέργεια του τεστ. Ωστόσο, υπήρξαν και πολίτες που αγόρασαν μαζικά τεστ για να τα κάνουν οι ίδιοι στα παιδιά τους με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος» εξήγησε.

Ο κ. Ματσιόλης από την πλευρά του τονίζει ότι τα τεστ για τον στρεπτόκοκκο θα πρέπει να γίνονται μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. «Δεν χρειάζεται λόγος πανικού. Οποιος γονιός έχει υποψίες για εμφάνιση συμπτωμάτων στρεπτόκοκκου μπορεί να επισκεφθεί είτε ιατρό είτε φαρμακείο για να προμηθευτεί διαγνωστικό τεστ. Η Πολιτεία έχει δώσει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του στρεπτόκοκκου, αλλά όχι τη δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης, καθώς τα διαθέσιμα φάρμακα είναι ελάχιστα και οι παιδικές αντιβιώσεις λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων» διευκρίνισε ο κ. Ματσιόλης.

Ωστόσο, εκείνο που τονίζει ιδιαίτερα είναι ότι οι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες που έχουν ειδικευθεί και εκπαιδευθεί και πάνω από όλα βάζουν την υγεία των πολιτών. «Αν για κάτι δεν ήμασταν σίγουροι ότι μπορούσαμε να το κάνουμε, δεν θα το κάναμε. Και όταν εμφανίστηκαν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό πολλοί ήταν εκείνοι που δυσπιστούσαν με τη διενέργειά τους σε φαρμακεία, όμως τότε η παρουσίας μας αποδείχθηκε σωτήρια» κατέληξε ο κ. Ματσιόλης.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου