ΤΟΠΙΚΑ

Παιδιά στο έλεος του κυβερνοχώρου – Ημερίδα για τους νέους και το διαδίκτυο

παιδιά-στο-έλεος-του-κυβερνοχώρου-ημ-961527

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τους κινδύνους που «κρύβονται» στο διαδίκτυο, αλλά και τους τρόπους προφύλαξης

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, τις επιπτώσεις της κακής χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατευθούν μικροί και μεγάλοι από τις παγίδες του κυβερνοχώρου, ανέδειξαν χθες, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, η Ένωση Αξιωματικών Θεσσαλίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών/Τοπική Διοίκηση Μαγνησίας με τίτλο «Νέοι και Διαδίκτυο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, με αφορμή και τα όλο και αυξανόμενα περιστατικά ηλεκτρονικών απατών.

Πρώτη στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε η Αστυνόμος Α’ και ψυχολόγος Γιαννακού Μαρία που αναφέρθηκε στις ψυχολογικές επιπτώσεις της κακής χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά και εφήβους. Ως σημαντικότερο πρόβλημα στο διαδίκτυο χαρακτήρισε την εξάρτηση των νέων από αυτό παραθέτοντας, μάλιστα, αληθινή ιστορία, όπου ένας 13χρονος παρουσίαζε συμπεριφορικά προβλήματα λόγω της εξάρτησής του από τα βιντεοπαιχνίδια.

Η κ. Γιαννακού αναφέρθηκε σε μερικές από τις επιπτώσεις που παρατηρούνται στη συμπεριφορά, αλλά και στην υγεία των νέων λόγω της αλόγιστης χρήσης μεταξύ των οποίων είναι η απώλεια ή η προσθήκη κιλών, η εγκατάλειψη του σχολείου, απομονωτικές συμπεριφορές, έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή. «Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το φαινόμενο είναι συχνότερο στα αγόρια στις ηλικίες 14 έως 16 ετών και σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην έλλειψη εφαρμογής ορίων από πλευράς γονέων. Το βασικό βήμα για την αντιμετώπιση του εθισμού είναι να γίνει αντιληπτός, είτε από το ίδιο το άτομο είτε από τους γονείς, όταν πρόκειται για προστατευόμενο μέλος» επισημαίνει η ίδια.

Σε δηλώσεις του ο Ανθυπαστυνόμος Γιώργος Σκόνδρας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που η πολυετής προσπάθειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τις σχολικές κοινότητες, ώστε να πραγματοποιούν αυτές τις ενημερώσεις.

Πλήθος κόσμου στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος

«Οι ενημερώσεις που κάνουμε σε σχολικές μονάδες, που ουσιαστικά είναι πολύ χρήσιμες, ξεφεύγουν από το πλαίσιο της ενημέρωσης σε θέματα πληροφορικής. Είναι αποκλειστικά σε θέματα ασφάλειας, είναι σε απλά πραγματάκια που κάνουμε, καθημερινά λανθασμένα όλοι μας, είτε επειδή δεν γνωρίζουμε τη σωστή διαδικασία είτε επειδή στο φόρτο εργασίας στην ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο παρακάμπτουμε αυτές τις διαδικασίες. Ετσι, βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας, και αυτή τη χρονιά, για να μπορούν να πλοηγούνται ασφαλέστερα και τα παιδιά μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι στο διαδίκτυο» ανέφερε ο κ. Σκόνδρας.

«Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τα κακώς κείμενα που επικρατούν στο διαδίκτυο, πρέπει να καθορίσουμε και τη δύναμη του διαδικτύου» ανέφερε ο κ. Σκόνδρας και επεσήμανε μερικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας κατά την είσοδό του στον κυβερνοχώρο.

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας Γιώργιος Ντιζές ανέφερε ότι στόχος της ημερίδας είναι όλοι οι αστυνομικοί, τα παιδιά τους καθώς και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι να ενημερωθούν για τα θέματα του διαδικτύου, ενώ χαρακτήρισε ως «θύματα» της πανδημίας τα παιδιά. «Νομίζω μετά τον Covid- 19, τα παιδιά είναι τα πραγματικά θύματα αυτής της απομόνωσης και πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους του διαδικτύου».

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, κατόπιν αναβολής λόγω τριήμερου εθνικού πένθους, βραβεύτηκαν, επίσης, τα παιδιά των αστυνομικών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από το 2019- 2022, που διακρίθηκαν σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και οι απόστρατοι αστυνομικοί.

«Παράλληλα με την ημερίδα «Νέοι και Διαδίκτυο», πραγματοποιούμε και την εκδήλωση που έχουμε κάνει θεσμό βραβεύοντας τα παιδιά των αστυνομικών που λόγω κορονοϊού έχουμε αναβάλει τα τελευταία τρία χρόνια» επεσήμανε ο Στέφανος Καρκάλης, Πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Τοπικής Διοίκησης Μαγνησίας.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου