Ο επί 12 χρόνια διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας κρούει καμπανάκι για γκετοποίηση της μονάδας – Τιμήθηκε ως στυλοβάτης της προσπάθειας προσέλκυσης των Ρομά στο σχολείο
«Σήμερα στο σχολείο λειτουργεί μόνο ένα μικτό τμήμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι αμιγώς με Ρομά μαθητές. Όμως ένα γκετοποιημένο σχολείο δεν έχει να προσφέρει κάτι. Στοίχημα του επόμενου διαστήματος πρέπει να είναι η διασπορά των Ρομά μαθητών σε όμορες σχολικές μονάδες, ώστε τα παιδιά να ζήσουν στην κοινωνία στην οποία θέλουμε να τους εντάξουμε. Για να γίνει βεβαίως αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστούν υποδομές για λειτουργία τμημάτων υποδοχής και ένταξης, εξοπλισμός, μεταφορές… Αυτό είναι το παράπονό μου. Ο στόχος που δεν κατάφερα να εκπληρώσω, στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δέκα και πλέον χρόνια για την προσέλκυση Ρομά παιδιών στο σχολείο».
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Το καμπανάκι κινδύνου γκετοποίησης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, όπου πλέον φοιτούν σχεδόν αποκλειστικά Ρομά μαθητές, χτυπά ο επί 12 χρόνια διευθυντής της σχολικής μονάδας, Αναστάσιος Γούκος. Ο κ. Γούκος βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη για τελευταία φορά ως ενεργός εκπαιδευτικός στο σχολικό προαύλιο. Βγαίνει στη σύνταξη μετά από 38 χρόνια υπηρεσίας, έχοντας «σφραγίσει» με την προσφορά του ένα πρόγραμμα που αποτέλεσε εθνική στρατηγική. Την ένταξη των Ρομά στο σχολείο, τη συγκράτηση του μαθητικού πληθυσμού και κατ’ επέκταση την ένταξή τους στην ίδια την κοινωνία.
«Αποχωρώ από την ενεργό δράση ικανοποιημένος», αναφέρει για τη συνταξιοδότησή του και καμαρώνοντας ότι παρέλαβε ένα απαξιωμένο σχολείο, κλειστό στην κοινωνία, που απλώς υποδεχόταν Ρομά μαθητές και σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες της Μαγνησίας, που συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και «σφραγίζει» με την παρουσία του την εκπαιδευτική πραγματικότητα στη Μαγνησία.
35 χρόνια υπηρεσίας στο δημόσιο σχολείο
Ο κ. Γούκος πρωτοδιορίστηκε δάσκαλος το 1985 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Υδρας, πριν το 1988 πάρει μετάθεση στη Μαγνησία. Για 35 χρόνια έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στη δημόσια εκπαίδευση, διδάσκοντας απ’ άκρη σε άκρη στον νομό, στις Μηλιές, τη Ζαγορά, το Αερινό, τις Γλαφυρές και στη συνέχεια σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας ξεκίνησε να υπηρετεί το 2011 κα από αυτό έμελλε να συνταξιοδοτηθεί. «Οταν πρωτοπήγα, ήταν απλώς ένα σχολείο συνύπαρξης στο οποίο φοιτούσε ελάχιστος αριθμός Ρομά από τον οικισμό του Αλιβερίου. Λίγες εγγραφές μαθητών Ρομά, ακόμη λιγότεροι παρακολουθούσαν τα μαθήματα. Υπολόγιζα ότι θα υπηρετήσω σε ένα εξαθέσιο σχολείο. Εκείνη όμως τη χρονιά ξεκίνησε το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Γκόβαρη για την ένταξη των Ρομά στην εκπαίδευση. Γράφτηκαν επιπλέον 120 – 130 Ρομά, με τον αριθμό του μαθητικού πληθυσμού να διπλασιάζεται από τη μία στιγμή στην άλλη», περιγράφει.
Στυλοβάτης της προσπάθειας προσέλκυσης Ρομά στο σχολείο
Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι προ ημερών οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, ο κ. Γούκος έγινε στυλοβάτης της προσπάθειας για την ένταξη των μαθητών Ρομά στο σχολείο. Μιας προσπάθειας που συνάντησε αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και εμπόδια από βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες.
«Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ένα τόσο φιλόδοξο έργο δεν μπορεί να διαχειριστεί ένας άνθρωπος μόνος του. Ανοιξα λοιπόν το σχολείο στην κοινωνία και συνεργαστήκαμε εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το Κέντρο Ρομά του Δήμου Βόλου, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ημουν τυχερός που είχα στο πλευρό μου ανθρώπους έτοιμους να δώσουν λύση σε κάθε πρόβλημα και να συμβάλλουν στον κοινό στόχο: της προσέλκυσης και συγκράτησης του μαθητικού δυναμικού», αναφέρει.
Σε ρήξη με νοοτροπίες και αντικειμενικές δυσκολίες
Η ένταξη των Ρομά μαθητών στο σχολείο δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οπως περιγράφει ο κ. Γούκος, το 2011 δεν υπήρχαν καν Ρομά κορίτσια ως μαθήτριες στο σχολείο. «Επρεπε να πειστούν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο και να φροντίσουν για τη φοίτησή τους, όχι μόνο για την εγγραφή τους. Υπόθεση που ήταν δύσκολη γιατί εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους πρέπει να μετακινούνται διαρκώς. Τότε είχε συνδεθεί η χορήγηση επιδομάτων με τη σχολική φοίτηση και είχαμε πολλές εντάσεις και προστριβές. Εμείς έπρεπε να βεβαιώνουμε τη σχολική φοίτηση, αν όμως δεν ήταν επαρκής χάνονταν επιδόματα και μας το χρέωναν. Τελικώς το μέτρο φαίνεται να απέδωσε καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μαθητών εγγράφονταν στο σχολείο και ολοκλήρωνε τη φοίτησή του, συνεχίζοντας και σε επόμενη βαθμίδα», περιγράφει ο κ. Γούκος.
Νοοτροπία και αντιλήψεις δεν ήταν τα μοναδικά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν για να πάνε οι Ρομά στον σχολείο. Η εξασφάλιση ρουχισμού, παπουτσιών, σχολικών ειδών ήταν ένα ακόμη στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί.
Διαρροή μαθητών
Κι ενώ από εξαθέσιο το σχολείο λειτουργεί πλέον ως 15θέσιο, η είσοδος των Ρομά, φέρεται να σηματοδότησε τη «φυγή» των άλλων μαθητών προς όμορες σχολικές μονάδες.
«Ενώ μεγάλωνε ο αριθμός των Ρομά, πολλοί από τους άλλους μαθητές έφευγαν για άλλα σχολεία. Οι ισορροπίες άρχισαν να διαταράσσονται. Σήμερα, μόνο ένα τμήμα, που θα λειτουργήσει από το νέο σχολικό έτος στην στ’ τάξη είναι μικτό. Ολα τα υπόλοιπα είναι αμιγώς με Ρομά μαθητές. Το στοίχημα είναι η διασπορά των μαθητών, να βγουν από το σχολείο «γκέτο». Θέλουμε οι μαθητές να γνωρίσουν μέσω του σχολείου την κοινωνία στην οποία προσπαθούμε να τους εντάξουμε», αναφέρει ο κ. Γούκος.
Τιμήθηκε από τον κ. Ιγνάτιο για την προσφορά του
Πρόσφατα ο κ. Γούκος τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο για την προσφορά του στην εκπαίδευση. «Ηταν για μένα μεγάλη τιμή η απονομή διπλώματος από έναν άνθρωπο που στάθηκε δίπλα μας σε κάθε ανάγκη όλα αυτά τα χρόνια, πολύτιμος συνοδοιπόρος της μεγάλης προσπάθειας», ανέφερε ο κ. Γούκος.
Μαζί με τον κ. Γούκο είχε τιμηθεί και η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, Ματίνα Ζαφειρίου. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην προσφορά των δύο εκπαιδευτικών για την ένταξη των παιδιών Ρομά στο σχολείο. «Είναι μια προσπάθεια, που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, χάρη σε ένα άτυπο δίκτυο, ξεκινώντας από το 10ο Δημοτικό. Οι δύο εκπαιδευτικοί που τιμήσαμε είναι δύο συντελεστές στο να μπορούν να νιώθουν αυτά τα παιδιά ότι είναι ισότιμα με όλα τα παιδιά του κόσμου. Έδωσαν την καρδιά τους στα σχολεία τους. Τα παιδιά μας αξίζουν τον κόπο. Τα αγαπάμε όλα αδιακρίτως», είχε δηλώσει ο κ. Ιγνάτιος.