ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε καταγραφή στα Κοιμητήρια Νέας Αγχιάλου

ξεκίνησε-καταγραφή-στα-κοιμητήρια-νέ-958095

Στο νεκροταφείου του Αϊδινίου υπάρχουν μνήματα και οστά που διατηρούνται για περισσότερα από 20 χρόνια

Καταγραφή στα κοιμητήρια της Ν. Αγχιάλου με στόχο την αποσυμφόρησή τους έχει ξεκινήσει από την αρμόδια για τη δημοτική ενότητα υπάλληλο της διεύθυνσης Κοιμητηρίου, Σοφία Μαχαίρα. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση μνημάτων και οστεοφυλακίων που καταλαμβάνονται για διάστημα ακόμη και μεγαλύτερο των 20 ετών.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των συγγενών νεκρών στο κοιμητήριο Αϊδινίου. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρης Βαλκανιώτης φρόντισε για τη διανομή πόρτα- πόρτα ενημερωτικής επιστολής που αφορά στον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων Δήμου Βόλου και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλκανιώτη, στο κοιμητήριο Αϊδινίου υπάρχουν νεκροί που είναι ενταφιασμένοι ακόμη και 20 χρόνια και οι κενές θέσεις είναι μόλις τέσσερις για την κάλυψη αναγκών, ενώ το οστεοφυλάκιο έχει κορεστεί. «Το Κοιμητήριο θα πρέπει να μπει σε μία σειρά. Να γίνει καταγραφή και ταυτοποίηση, να προχωρήσουν οι εκταφές σύμφωνα με την απόφαση που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο και οι συγγενείς να αποφασίσουν για τα οστά των προσφιλών τους προσώπων. Αυτή τη στιγμή από τους 100 τάφους που υπάρχουν στο Κοιμητήριο, μόνο οι επτά καθαρίζονται από συγγενείς νεκρών και για τους υπόλοιπους φροντίζει η τοπική κοινότητα. Η επιμέλεια των μνημάτων δεν είναι υποχρέωση της κοινότητας» σημείωσε ο ίδιος.

Βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας των κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου, η εκταφή των ενταφιασμένων γίνεται μόλις παρέλθει η τριετία από την ταφή τους παρουσία συγγενών των νεκρών. «Αν εντός τριών μηνών από τη λήξη της τριετούς ταφής, οι συγγενείς του ενταφιασθέντος δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια για την εκταφή και εφόσον έχουν ειδοποιηθεί είτε εγγράφως είτε με δημοσίευση ανακοίνωσης, τότε η υπηρεσία μπορεί να προχωρήσει στη δοκιμαστική ή οριστική εκταφή, εφόσον το κρίνει αναγκαίο λόγω έλλειψης χώρων ταφής. Τα οστά του ενταφιασθέντος μετά την ανακομιδή, φυλάσσονται επί ένα χρόνο στο οστεοφυλάκιο και μετά την πάροδο ενός έτους, εφόσον δεν υπάρξει αναζήτηση από συγγενικά πρόσωπα, γίνεται η εναπόθεσή τους στο χωνευτήρι», προβλέπει ο Κανονισμός.

Στην ίδια συνάντηση ανακοινώθηκαν και οι παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν στο Κοιμητήριο σε συνεργασία με την κ. Μαχαίρα. Εγιναν υδραυλικές εργασίες για τοποθέτηση νέας βρύσης, νέα παροχή με λάστιχο 50 μ. για να φθάνει σε όλα τα μνημεία, βάψιμο στις μεταλλικές πόρτες, άσπρισμα των τοιχίων εισόδου, καθώς και γενική καθαριότητα του Οστεοφυλακίου.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ενημέρωση έγινε στις Μικροθήβες και θα ακολουθήσει μία ακόμη στη Ν. Αγχίαλο, προκειμένου το σύνολο των κοιμητηρίων της δημοτικής ενότητας να μπουν σε τάξη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου