ΤΟΠΙΚΑ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παράγει το πρώτο ελληνικό drone

το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-παράγει-το-95736

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί – Χρήστος Σταϊκούρας: Κανονικά εξελίσσεται το πρόγραμμα «Αρχύτας»

Το πρώτο ελληνικό drone σχεδιάζει με στόχο τη βιομηχανική παραγωγή του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αρχύτας» μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Το drone αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα τέλη του ερχόμενου Μαΐου, οπότε και θα παρουσιαστεί.

Στόχος του προγράμματος, που άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου και εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγραμμάτων, είναι να καταστεί η Ελλάδα παραγωγός χώρα συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Τον περασμένο Αύγουστο, σε εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα, είχε υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας», από τον αρχαίο Ελληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό, που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι υπεύθυνος για το έργο, σε επίπεδο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Γεώργιος Σταμούλης.

Σε δηλώσεις του χθες για το πρόγραμμα «Αρχύτας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου