ΤΟΠΙΚΑ

«Μίλησαν» για την αστεγία μέσω θεάτρου

μίλησαν-για-την-αστεγία-μέσω-θεάτρο-954283

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα στον Ξενώνα Αστέγων και ανέβηκε παράσταση- κατάθεση ψυχής από ανθρώπους που ατύχησαν στη ζωή τους

«Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπομαι. Ατύχησα κι εγώ στη ζωή μου, όπως συμβαίνει σε πολύ κόσμο, κι έφθασα στο σημείο που έπιασα πάτο. Αυτή τη στιγμή με τη βοήθεια του προσωπικού του Ξενώνα Αστέγων στέκομαι ξανά στα πόδια μου και αρχίζω να ανεβαίνω ψηλά. Δεν ντρέπομαι. Ισως να πρέπει να καμαρώνω γι’ αυτό, γιατί παρόλο που έπιασα πάτο ανεβαίνω ξανά στην επιφάνεια». Η καθηλωτική κατάθεση ψυχής του 51χρονου Λευτέρη, φιλοξενούμενου στον Ξενώνα Αστέγων Βόλου, που είδε τη ζωή του να ανατρέπεται και πλέον καταφέρνει να γεννηθεί ξανά μέσα από τις στάχτες του.

Από τη χθεσινή ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Μια κατάθεση ψυχής που ήρθε στο περιθώριο ημερίδας για την αστεγία που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, όπου μάλιστα φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Αστέγων και μέλη του προσωπικού της δομής, έγιναν μια ομάδα, η ομάδα θεατρικής έκφρασης «Τα ανέλπιστα βήματα» και ανέβασαν το θεατρικό δρώμενο «Πάρτι γενεθλίων».

Εστω και πίσω από το λευκό πανί που στήθηκε μπροστά στην σκηνή, με τους συντελεστές του θεατρικού δρώμενου να εμφανίζονται ως σκιές, ήταν η πρώτη φορά που φιλοξενούμενοι στον Ξενώνα Αστέγων, αποφάσισαν να εκτεθούν στο κοινό και μέσα από το θέατρο να «μιλήσουν» για το φαινόμενο της αστεγίας.

Η σύσταση ομάδας θεατρικής έκφρασης στο πλαίσιο του Ξενώνα Αστέγων Βόλου είναι μία πρωτοποριακή κίνηση που έγινε πριν από έξι μήνες. Τότε που η διδακτορική φοιτήτρια Ευφροσύνη Κουτσογιάννη προσέγγισε τη δομή και πρότεινε τη δημιουργία της. «Είμαστε πολύ τυχεροί που μας προσέγγισε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με μία πρόταση που «κούμπωσε» σε μία πολύ καλή στιγμή τόσο για το προσωπικό όσο και για τους φιλοξενούμενους. Και η αίσθηση που έχουμε είναι πολύ θετική», σημείωσε η συντονίστρια του Ξενώνα, Βησσαρία Θεοδωροπούλου.

Φιλοξενούμενοι στον Ξενώνα Αστέγων και προσωπικό έγιναν μία ομάδα, τα «Ανέλπιστα Βήματα» και συνέπραξαν για το θεατρικό δρώμενο με θέμα «Πάρτι Γενεθλίων». «Είναι ένα μικρό θεατρικό δρώμενο που πραγματεύεται την ελληνική οικογένεια, σχέσεις, συγκρούσεις», σημείωσε η κ. Θεοδωροπούλου.

Οι κ.κ. Χαρίκλεια Βασιλειά και Βησσαρία Θεοδωροπούλου νοσηλεύτρια και συντονίστρια του Ξενώνα Αστέγων Βόλου

Στην ομάδα και στην παράσταση συμμετέχει μεταξύ άλλων η νοσηλεύτρια της δομής, Χαρίκλεια Βασιλειά. «Πρόκειται για μία πραγματικά πολύ ωραία παράσταση, μία πρωτοβουλία με οφέλη τόσο για εμάς τους εργαζόμενους όσο και για τους φιλοξενούμενους. Προσωπικά με βοήθησε γιατί οι ωφελούμενοι ανοίχτηκαν στη λήψη του ιστορικού υγείας τους, έγιναν πιο δεκτικοί σε νοσηλευτικές παρεμβάσεις και ταυτόχρονα ενισχύθηκε η αυτοπεποίθησή τους. Γίναμε μία ομάδα στην οποία όλοι είμαστε ισότιμοι», ανέφερε η κ. Βασιλειά.

Επί έξι μήνες φιλοξενούμενοι και προσωπικό έκαναν πρόβες εντός του Ξενώνα Αστέγων μέχρι χθες να βγουν στη σκηνή και να παρουσιάσουν το δρώμενό τους.

Ένα δρώμενο, με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη, τον πατέρα- φαμίλια που έχει τα γενέθλιά του και αποφασίζει να καλέσει την οικογένειά του για να γιορτάσουν όλοι μαζί, αλλά γίνεται αποδέκτης τόσο φιλοφρονήσεων όσο και παραπόνων. «Το δρώμενο μιλάει πολύ στην ψυχή μου. Γιατί οι σκηνές στηρίχθηκαν σε αναμνήσεις των συμμετεχόντων οι οποίες έδεσαν μεταξύ τους σε μία παράσταση. Κάποιες από τις σκηνές είναι προσωπικά μας βιώματα. Και αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι τι αντίκτυπο έχουν στην ενήλικη ζωή βιώματα της παιδικής ηλικίας και ο αγώνας να νικήσουμε φοβίες και να γίνουμε καλύτεροι μέσα από τις δυσκολίες της ζωής. Η συμμετοχή στην ομάδα με βοήθησε ψυχολογικά και σωματικά γιατί μάθαμε να διαχειριζόμαστε το σώμα μας σε μορφές έκφρασης και παντομίμας. Λυθήκαμε και το γεγονός ότι συμμετείχε και το προσωπικό οδήγησε σε σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας. Νιώσαμε κι εμείς πιο άνετα, πιο ελεύθερα αλλά και το προσωπικό βοηθήθηκε να ανταποκριθεί καλύτερα στον ρόλο του», ανέφερε ο 51χρονος πρωταγωνιστής.

Στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκε το έργο της ομάδας Street Work για την αναζήτηση ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα της αστεγίας, αλλά και η πλούσια δράση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε επίπεδο θεατροπαιδαγωγικών δράσεων κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου