ΤΟΠΙΚΑ

Τα τσιπουράδικα σε τουριστικό έντυπο

τα-τσιπουράδικα-σε-τουριστικό-έντυπο-953943

Θα διανέμονται σε επισκέπτες της πόλης μέσω του Info και τουριστικών επιχειρήσεων

Σε τουριστικό έντυπο που θα κυκλοφορήσει εντός του καλοκαιριού από τον Δήμο Βόλου, μπαίνουν τα τσιπουράδικα της πόλης. Τα τσιπουράδικα ως σήμα κατατεθέν του Βόλου και η ιστορία τους θα αποτελέσουν τον νέο τρόπο προσέλκυσης τουριστών στην περιοχή, ως αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής της ταυτότητας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε δαπάνη 1.674 ευρώ για τη δημιουργία και παραγωγή του τουριστικού εντύπου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Γεωργία Μποντού Τοκαλή, το νέο τουριστικό έντυπο- προσκλητήριο για επισκέπτες θα διενέμεται τόσο μέσω του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης (Info) όσο και από τουριστικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία αλλά και σε επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Μέσα από το έντυπο στόχος είναι σύμφωνα με την κ. Μποντού να προβληθεί η γαστρονομική ταυτότητα του Βόλου και ειδικότερα η παράδοση τσιπουράδικου ως μέρος της διατροφικής, γαστρονομικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τουριστικής ταυτότητας του τόπου.

Το έντυπο θα περιλαμβάνει την ιστορία των τσιπουράδικων στο πέρασμα των χρόνων αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η στόχευση του θεματικού εντύπου στο παραδοσιακό τσιπουράδικο ως στοιχείο της τοπικής ταυτότητας γίνεται διότι:

-είναι ένα προϊόν πολιτιστικού τουρισμού διαθέσιμο όλο τον χρόνο, προσβάσιμο από όλους, συνδυασμένο απόλυτα με τον τόπο

-συνδέεται άμεσα με την ιστορική διαδρομή της περιοχής, περιλαμβάνει παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, ικανότητες και δεξιότητες που μεταφέρονται διαχρονικά, παραμένει ζωντανή ως παράδοση και ενσωματώνει τοπικά παραγόμενα προϊόντα

-έχει τουριστική αξία καθώς ταυτίζεται μοναδικά με τον τόπο, την τοπική κοινωνία, την φιλοξενία και διαφοροποιείται απόλυτα από άλλους προορισμούς, αναδεικνύοντας τον τουριστικό προορισμό ως μοναδικό στα μάτια του επισκέπτη.

-Έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό είδος εστίασης που ακολουθείται από ισχυρή φήμη στο σύνολο των αγορών εσωτερικού και εξωτερικού.

Ιστορία 100 ετών

Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι μια ιστορία γεύσεων που έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι μέρος της ζωντανής παράδοσης της πόλης, μια ιεροτελεστία που έγινε θεσμός.

Τα στοιχεία που συνθέτουν την κουλτούρα του βολιώτικου τσιπουράδικου ξεκινούν από πολύ παλιά, όπως καταγράφονται από το Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου. Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά την ανταλλαγή του 1922, ήταν εκείνοι που έφεραν στην πόλη τη συνήθεια του µεζέ ο οποίος έγινε δημοφιλής ανάμεσα στους ανθρώπους που εργάζονταν στη θάλασσα και που µε το σχόλασμά τους γύρω στις 11 το πρωί ήθελαν κάτι να τσιμπήσουν και να πιουν.

Ετσι, στο λιμάνι του Βόλου ετοίμαζαν πρόχειρα μεζεδάκια µε μικρά ψάρια ή µε ό, τι περίσσευε από την ψαριά. Οι γεύσεις αυτές έδεναν υπέροχα µε το τσίπουρο που παραγόταν στην περιοχή, το οποίο σε αντίθεση µε άλλα ελληνικά τσίπουρα περιείχε γλυκάνισο. Καθοριστικός επίσης για την καθιέρωση αυτών των χώρων υπήρξε και ο νόμος για το τσίπουρο που απαγόρευε την εμπορία και τη διακίνησή του, από τον οποίο εξαιρέθηκε η Μαγνησία.

Τα πρώτα τσιπουράδικα στήθηκαν κοντά στο λιμάνι του Βόλου και ήταν ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Επρόκειτο για αποκλειστικά αντρικό χώρο και παρέμεινε έτσι μέχρι και τη δεκαετία του ’60, αφού οι γυναίκες μπήκαν στα τσιπουράδικα μετά το ’70.

Οι διηγήσεις λένε πως δεν χρειαζόταν καν να παραγγείλεις. Υπήρχαν τα «μουγκά» τσιπουράδικα στα οποία έκανες απλώς νεύμα για το πόσα τσίπουρα ήθελες να πιεις και τα «φλύαρα» στα οποία έκανες µε το μαγαζάτορα τις συνεννοήσεις µόνο για τα βασικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου