ΤΟΠΙΚΑ

Αλαλούμ, χθες, με την Τράπεζα Θεμάτων

αλαλούμ-χθες-με-την-τράπεζα-θεμάτων-953766

Απίστευτη ταλαιπωρία για εκπαιδευτικούς και μαθητές που έδιναν εξετάσεις και υποβλήθηκαν σε πολύωρη αναμονή

Το απόλυτο αλαλούμ επικράτησε χθες στα λύκεια, γενικά και επαγγελματικά, οι μαθητές των οποίων δίνουν τη μάχη τους στο πλαίσιο των ενδοσχολικών εξετάσεων. Το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων κρέμασε, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκπαιδευτικών και κυρίως των μαθητών, που υποβλήθηκαν σε πολύωρη αναμονή μέχρι να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις. Κάποιοι τελικώς έχασαν τις εξετάσεις και θα αναγκαστούν να τις ξαναδώσουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε μέχρι και αναπροσαρμογή του προγράμματος των μαθητικών μεταφορών, προκειμένου μαθητές από χωριά του Πηλίου που φοιτούν σε επαγγελματικά λύκεια του Βόλου να μην… ξεμείνουν στην πόλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως είναι γνωστό, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στα λύκεια της Μαγνησίας έχουν ξεκινήσει οι ενδοσχολικές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες, που φέτος για πρώτη χρονιά γίνονται και για τις τρεις τάξεις μέσω της Τράπεζας Θεμάτων.

Οι καθηγητές βρέθηκαν και χθες στα σχολεία από τις έξι το πρωί, προκειμένου να πραγματοποιήσουν κληρώσεις των θεμάτων για τα προς εξέταση μαθήματα. Ωστόσο, έως και τις 9:30 το πρωί, το σύστημα δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση των κληρώσεων και οι μαθητές περίμεναν στα σχολικά προαύλια πότε θα μπουν στις αίθουσες για να εξεταστούν.

Καθηγητές προσπαθούσαν από τη μία να κληρώσουν θέματα, από την άλλη να ενημερωθούν για το πρόβλημα και αν μπορούν οι ίδιοι να βγάλουν θέματα προς εξέταση και ταυτόχρονα να ενημερώσουν τους μαθητές και να τους καθησυχάσουν. Στα περισσότερα λύκεια ισχύουν δύο βάρδιες εξετάσεων, η πρώτη για τους μαθητές της γ’ λυκείου και η δεύτερη για τους μαθητές της α’ και β’ τάξης και σε περίπτωση καθυστέρησης του πρώτου κύκλου θα έπρεπε να ενημερώσουν για αλλαγή της ώρας εξέτασης του δεύτερου κύκλου. Η διαδικασία στα λύκεια έμοιαζε με μαραθώνιο και αγώνα ταχύτητας μαζί και φυσικά δεν έλειψαν οι εντάσεις με μαθητές να διαμαρτύρονται για την πολύωρη αναμονή.

Οι εξετάσεις που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 8:30, ξεκίνησαν με δύο ώρες καθυστέρηση για τον πρώτο κύκλο, ενώ οι μαθητές του δεύτερου κύκλου δεν ξεκίνησαν να γράφουν πριν τη μία το μεσημέρι. «Απευθύναμε γραπτό ερώτημα στην Τράπεζα Θεμάτων χωρίς ωστόσο να λάβουμε απάντηση», ανέφερε ο διευθυντής του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Δημήτρης Αποστολάκης.

Αλλαγή ακόμη και σε δρομολόγια λεωφορείων για μαθητές

Στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το πρόβλημα ήταν διπλό. Δεν ήταν μόνο η πολύωρη αναμονή των μαθητών αλλά και η επιστροφή τους που δημιούργησε τεράστια αναστάτωση. «Στο σχολείο μας από τους 500 και πλέον μαθητές πολλοί προέρχεται από χωριά του Πηλίου και μετακινούνται από και προς το σχολείο με μισθωμένα λεωφορεία τα οποία έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ζητήσαμε να καθυστερήσει η επιστροφή προς τα χωριά του Πηλίου για να προλάβουν και οι δικοί μας οι μαθητές να επιστρέψουν στα χωριά τους», σημείωσε ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Κόκκινος.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε επίσης με μαθητές που είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι και έπρεπε είτε να ενημερώσουν τους εργοδότες τους για το πρόβλημα και ότι θα καθυστερήσουν είτε να χάσουν την εξέταση. Αλλοι είχαν προγραμματίσει εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης.

Στο σχολείο, οι εξετάσεις έγιναν ανάλογα με τη σειρά κλήρωσης των θεμάτων για συνολικά εννέα μαθήματα. «Η αναστάτωση ήταν μεγάλη. Έπρεπε να αλλάξουν προγράμματα, επιτηρητές», συμπληρώνει ο κ. Κόκκινος.

Τα πρώτα θέματα προς εξέταση δόθηκαν στις 11:30 το πρωί και τα τελευταία που αφορούσαν την α’ τάξη δόθηκαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα εξετάσεων για τους μαθητές της γ’ λυκείου και θα πρέπει να εκδοθούν βαθμολογίες, προκειμένου από μεθαύριο, Πέμπτη 1η Ιουνίου να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 2 Ιουνίου οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Κυβερνοεπίθεση

Το πρόβλημα από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας αποδόθηκε σε κυβερνοεπίθεση στο σύστημα.

Όπως εξήγησαν με ανακοίνωσή τους, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Οι κακόβουλες επιθέσεις αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και όπως διευκρινίζεται «το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου