ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει συζήτηση για το πάρτι των ΜΗΧ ΜΗΧ

ανοίγει-συζήτηση-για-το-πάρτι-των-μηχ-μ-953379

Καταγγελίες για αξιόποινες πράξεις κατά τη διάρκεια του πάρτι – άβατο εξαιτίας της συμμετοχής χιλιάδων νέων

Χρηματικό ποσό ύψους 14.000 ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ότι έκανε «φτερά» μέσα από τα χέρια του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλη του οποίου έπεσαν θύματα ληστείας από κουκουλοφόρους, που σύμφωνα με μαρτυρίες, οπλοφορούσαν. Η πρωτοφανής στα χρονικά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ληστεία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών αρχών, την ίδια όμως ώρα έρχεται να εγείρει προβληματισμό και συζητήσεις γύρω από το επονομαζόμενο «πάρτι της χρονιάς», που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες νέους και νέες από κάθε γωνιά της χώρας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στον απόηχο του φοιτητικού πάρτι των Μηχ- Μηχ (Μηχανολόγων Μηχανικών) που φέτος έκλεισε… με ληστεία του ταμείου του, άρχισαν να ανοίγουν «στόματα» για το μοναδικό πάρτι που φαίνεται να επιβιώνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά την απαγόρευση τέτοιων εκδηλώσεων με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου αλλά και της Συγκλήτου.

Ποτά – «μπόμπες» που σερβίρονται από φιάλες που δεν έχουν μπίλια, τραπεζάκια που στήνονται και από τα οποία γίνεται διακίνηση ουσιών, πορτιέρηδες που επιστρατεύονται για να αποτρέψουν συμπλοκές αλλά και εμπορευματοποίηση μιας φοιτητικής εκδήλωσης με εμπλοκή επαγγελματιών της νύχτας, είναι μερικές από τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον απόηχο του πρόσφατου πάρτι, που κράτησε σε εγρήγορση όχι μόνο τις υγειονομικές αρχές για τη διακομιδή και φροντίδα συμμετεχόντων σε κατάσταση ακραίας μέθης όσο και τις διωκτικές αρχές που καλούνται να διαλευκάνουν την υπόθεση της πρωτοφανούς ληστείας που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία έγινε στο εσωτερικό των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Η επόμενη ημέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι δύσκολη και ακαδημαϊκοί ετοιμάζονται να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση γύρω από τα φοιτητικά πάρτι που μπορεί να αποτελούν κατά μία έννοια προέκταση της φοιτητικής ζωής, σε κάποιες όμως περιπτώσεις ξεφεύγουν από κάθε όριο…

16 χρόνια ιστορίας

Το πάρτι του φοιτητικού συλλόγου των Μηχανολόγων Μηχανικών μετρά 16 χρόνια ιστορίας. Είχε ξεκινήσει να διοργανώνεται στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής και τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται στον υπαίθριο χώρο, λόγω της μεγάλης συμμετοχής νέων από όλη την Ελλάδα αλλά και για την αποφυγή ζημιών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Η επιτυχία του πάρτι ξεπέρασε τα σύνορα του Βόλου και άρχισε να προσελκύει νέους και νέες απ’ όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο η συμμετοχή ήταν όλο και μεγαλύτερη. Φέτος υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 8.000 συμμετείχαν σε αυτό.

Φοιτητές κάθε χρόνο δηλώνουν πρόθεση συμμετοχής στο διαδικτυακό κάλεσμα που απευθύνεται μέσω Facebook και χιλιάδες δίνουν το «παρών», καταφθάνοντας στην πόλη με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, μέχρι και πέρυσι με τρένα, αλλά και με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς.

Τα «χαϊδεμένα» παιδιά του Π.Θ.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο φοιτητικός σύλλογος των Μηχανολόγων Μηχανικών είναι το «χαϊδεμένο» παιδί… του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς είναι ο μοναδικός στον οποίο δίνεται κάθε χρόνο άδεια για το συγκεκριμένο πάρτι.

Οπως είναι γνωστό, με απόφαση που έχει ληφθεί προ του 2020 τόσο σε επίπεδο πρυτανικού συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Συγκλήτου τα φοιτητικά πάρτι απαγορεύονται. Μάλιστα η απόφαση είχε αναρτηθεί και στη σελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Facebook πριν από τρία περίπου χρόνια, με αφορμή πάρτι που είχε διοργανωθεί στη Λάρισα.

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΠΘ υπενθυμίζει και ενημερώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα και το ευρύτερο κοινό ότι η διοργάνωση κάθε μορφής ψυχαγωγικής εκδήλωσης («πάρτυ») στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, χωρίς σχετική άδεια των οργάνων Διοίκησης του Πανεπιστημίου, απαγορεύεται.

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διατηρεί και ασκεί όλα τα εκ του νόμου δικαιώματα που αφορούν την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου και της ασφάλειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Τα φοιτητικά πάρτι και τα προβλήματα που προκαλούνται έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φθορές στην περιουσία του ιδρύματος, κίνδυνοι για την υγεία φοιτητών αλλά και οικονομικά… θέματα στα όρια της παρανομίας είναι τα προβλήματα που απορρέουν από τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Μέθη και φασαρίες

Το 2017 ο χώρος της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίο του Αρεως είχε γίνει γυαλιά – καρφιά στον απόηχο του πάρτι του Μηχ- Μηχ, όταν εξω- πανεπιστημιακός σε κατάσταση αμόκ άρχισε να διαπληκτίζεται με φοιτητές, ήρθε στα χέρια με κάποιους από αυτούς, ενώ στη συνέχεια άρχισε να πέφτει με το σώμα του πάνω σε τζαμαρίες και να σπάει, με ξύλα και πέτρες, τα τζάμια. Συνολικά «κατέβασε» πέντε διπλές τζαμαρίες, μία στο κτίριο των μηχανολόγων και τέσσερις στο χώρο της αρχιτεκτονικής, πριν πάρει το μηχανάκι του και φύγει από το χώρο.

Την ίδια ακαδημαϊκή χρονιά είχε προηγηθεί μέχρι και ριφιφί σε εργαστήριο, στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, στο πλαίσιο επίσης φοιτητικού πάρτι.

Κάθε χρόνο πάντως, το πάρτι απασχολεί με τα πολλαπλά περιστατικά ακραίας μέθης νεαρών που διακομίζονται στο νοσοκομείο.

Εκτοτε η συντριπτική πλειοψηφία των πάρτι σταμάτησε, όχι όμως και των Μηχανολόγων Μηχανικών. Για την διοργάνωσή τους, δίνεται άδεια από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και ζητείται η λήψη αυστηρών μέτρων. Φύλαξη για την αποτροπή επεισοδίων, συνεργεία καθαριότητας για τον χώρο είναι μερικές από τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δίνεται η άδεια διοργάνωσης του πάρτι, που κάθε φορά «παίζει» στην επικαιρότητα εξαιτίας των μαζικών διακομιδών μεθυσμένων νέων στο νοσοκομείο.

Ανοίγει συζήτηση

Φέτος, η ληστεία από άτομα που φέρονται να γνώριζαν πότε και πού να χτυπήσουν για τις εισπράξεις του πάρτι, που υπολογίζονται σε 14.000 ευρώ, φαίνεται να αποτελεί αφορμή για να τεθούν μια σειρά ακόμη ζητημάτων.

Στις μαρτυρίες συμμετεχόντων που μιλούν για νέους που πέφτουν λιπόθυμοι δίπλα τους ή κάνουν εμετό εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, έρχονται να προστεθούν και καταγγελίες για αξιόποινες πράξεις.

Συμμετέχοντες μιλούν «για τραπεζάκια που στήνονται στον χώρο και μέσω των οποίων, όποιος επιθυμεί προμηθεύεται ουσίες, μέσα από μεγάλη… γκάμα, φυσικά με το αζημίωτο».

Κάνουν λόγο για φιάλες ποτών που βρίσκονται στο υπαίθριο μπαρ και δεν διαθέτουν καν μπίλια, ένδειξη ασφαλείας για τη μη νοθεία των ποτών. «Σερβίρεται τρελή… μπόμπα», χαρακτηριστική έκφραση συμμετέχοντα που προτίμησε την ασφάλεια της κατανάλωσης μπύρας σε κουτάκι, αγορασμένης από περίπτερο.

Μιλούν ακόμη για συμμετοχή επαγγελματιών της νύχτας αφήνοντας αιχμές για εμπορευματοποίηση μιας εκδήλωσης η οποία αδειοδοτείται ως προέκταση της φοιτητικής ζωής, ενώ μόνο τυχαία δεν θεωρείται και η παρουσία πορτιέρηδων για την αποτροπή συμπλοκών μεταξύ συμμετεχόντων που ξεφεύγουν από τα όρια.

Ολα τα παραπάνω αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τις επόμενες ημέρες, με ακαδημαϊκούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές ευθύνες που θα βαρύνουν το ίδιο το ίδρυμα σε περίπτωση που διατρέξει κίνδυνο έστω και ένας φοιτητής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου