ΤΟΠΙΚΑ

Μήλον της έριδος η μία έδρα – Υπολογισμοί κομμάτων με την ενισχυμένη αναλογική

μήλον-της-έριδος-η-μία-έδρα-υπολογισμ-952766

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανακατανομή εδρών ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στη Μαγνησία

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής με το σύστημα της απλής αναλογικής, στη Μαγνησία η ΝΔ κέρδισε τρεις έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ μία και το ΚΚΕ ακόμη μία. Ετσι «κλείδωσε» στις 21 Μαΐου η πενταεδρική Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στις 25 Ιουνίου οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει μπόνους στο πρώτο κόμμα μέχρι και 50 έδρες. Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%, ενώ όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Τα κομματικά επιτελεία στη Μαγνησία έχουν πάρει ήδη φωτιά κάνοντας τους υπολογισμούς τους για τις επόμενες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία που στον πρώτο γύρο κέρδισε τρεις έδρες με ποσοστό 43,60%, αν διατηρήσει τα ποσοστά της πάνω από 40% θεωρεί βέβαιο ότι θα «κλειδώσει» και τέταρτη έδρα.

Αν ισχύσει αυτό απομένει ακόμη μία έδρα, η οποία στην περίπτωση της Μαγνησίας θα αποτελέσει «μήλον της έριδος», για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Στις πρώτες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την έδρα λαμβάνοντας ποσοστό 19,23%, ενώ το ΚΚΕ πήρε την πέμπτη έδρα συγκεντρώνοντας ποσοστό 7,22%.

Το ΠΑΣΟΚ που πήρε ποσοστό 8,10% την περασμένη Κυριακή, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και την εκλογική καθίζηση που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσει την έδρα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη χαράσσεται νέα στρατηγική και ενεργοποιούνται ξανά οι υποψήφιοι βουλευτές.

Ο Δημήτρης Τσιμπανάκος πάντως από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. που είναι πρώτος σε σταυρούς στη δήλωσή του, εκτός από ευχαριστίες στους πολίτες αναφέρεται στις δυνατότητες που υπάρχουν να κερδηθεί η έδρα και τονίζει: «Το αποτέλεσμα της Κυριακής 21 Μαΐου αποτελεί την αφετηρία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιούνη και καθιστά τις προσδοκίες όλων ακόμη μεγαλύτερες με στόχο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της παράταξης μετά από έντεκα χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ χτίζει τον προοδευτικό χώρο σε ισχυρά θεμέλια με το διψήφιο ποσοστό της 21ης Μαΐου να είναι μια τεράστια ευθύνη για όλους. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη σοβαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία και έναν αλαζόνα Κυριάκο Μητσοτάκη, τα χέρια του οποίου έλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εφαρμόσει το σκληρό πρόγραμμα της ΝΔ. Στόχος μας πια είναι να γίνουμε η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στη χώρα με το ρεαλιστικό μας πρόγραμμα στην πρώτη γραμμή. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Ο Σάκης Σκρίμπας, υποψήφιος βουλευτής, συστρατεύεται για την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας σε δήλωσή του: «Η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχει βαθιές ρίζες. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21 Μαϊου, ήταν το πρώτο βήμα για μια ολική επαναφορά ενός πολιτικού φορέα, που έχει συνεισφέρει όσο κανένα άλλο στις μεγάλες αλλαγές που τοποθέτησαν την Ελλάδα στην τριακοστή θέση των πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι η διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου, είναι #αρχές και #αξίες και αυτές υπηρετούμε. Η οποιαδήποτε «μικρότητα» των «ολίγων» είναι ένας μικρός κόκκος άμμου στο σύμπαν του κινήματος. Πάμε λοιπόν για την μεγάλη ανατροπή, το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για τη νέα μεγάλη αλλαγή. Καλόν αγώνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου