ΤΟΠΙΚΑ

Δημήτρης Τσιμπανάκος: Πλήγμα στη ρευστότητα γεωργών και κτηνοτρόφων η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ

δημήτρης-τσιμπανάκος-πλήγμα-στη-ρευσ-952585

Την παρακάτω δήλωση έκανε ο Δημήτρη Τσιμπανάκος για τη καθυστέρηση του ΟΣΔΕ:

«Δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων, ενώ βρίσκονται σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε αναντιστοιχία με την ευρωπαϊκή οδηγία που αναφέρει την ολοκλήρωση της ως τα τέλη Μαΐου. Η καθυστέρηση με βάση τις κυβερνητικές πηγές οφείλεται κυρίως στην αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από 1/1/2023 και των προϋποθέσεων που απορρέουν από την εφαρμογή αυτής. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε διαδικασία έκδοσης αποφάσεων και εκκρεμεί η σύνδεση αυτών των αποφάσεων με το πληροφοριακό σύστημα για την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Πλήγμα αποτελεί η καθυστέρηση των δηλώσεων στη ρευστότητα γεωργών και κτηνοτρόφων καθώς πολλές τράπεζες συνδέουν την πίστωση που θα δώσουν στους αγρότες μέσω της «κάρτας αγρότη» με τη δήλωση καλλιέργειας τους και τις ενισχύσεις που αναγράφονται τελικά σε αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία σύνταξης.

Όλα αυτά σε μια εποχή που οι αγρότες έχουν καλλιεργήσει με αυξημένο κόστος παραγωγής και όπως φαίνεται οι τιμές των προϊόντων τους για το 2023 δε θα είναι ανάλογες του κόστους αυτού. Η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση του ψηφιακού μετασχηματισμού κρατάει τον αγροδιατροφικό τομέα δέσμιο σε μια νέα ψηφιακή γραφειοκρατία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου