ΤΟΠΙΚΑ

Με… άρωμα Μαγνησίας η υπηρεσιακή κυβέρνηση

με-άρωμα-μαγνησίας-η-υπηρεσιακή-κυβέ-952361

Ο Βασίλης Σκουρής νέος υπ. Επικρατείας στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ο καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας Χρήστος Κίττας στο Παιδείας και ο Θοδωρής Κλιάρης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Η χθεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα κληθεί να οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου, επεφύλαξε τρείς ευχάριστες εκπλήξεις για τη Μαγνησία.

Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής ορίστηκε ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Κλιάρης, ναύαρχος ε.α., που κατάγεται από το Τρίκερι, ενώ στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση επίσης θα συμμετέχουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Χρήστος Κίττας που αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας και ένας παλιός γνώριμος και πολύ φίλος του Βόλου, ο έγκριτος νομικός Βασίλης Σκουρής, αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας.

Στο στοιχείο του ο Θ. Κλιάρης

Ο κ. Κλιάρης είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Κύμης. ‘Έχει ταξιδέψει με ποντοπόρα πλοία ως τον βαθμό του Πλοιάρχου Γ΄ Τάξεως. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986 και αποφοίτησε το 1987 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο Θεόδωρος Κλιάρης αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Εχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης – Επιθεώρησης Πλοίων – Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM CODE) κ.τ.λ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε ως Διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Βόλο, Κεντρικός Λιμενάρχης Βόλου, ως Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, Ναυτιλιακός Ακόλουθος στην Έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου στο ΝΤΕΡΜΠΑΝ της Νοτίου Αφρικής, Λιμενάρχης Κατακόλου καθώς και επί σειρά ετών στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ως Αξιωματικός Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Α.Α.Ν) και Αρχηγός Επιφυλακής (Α.Ε).

Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 με τον βαθμό του ναυάρχου, ενώ του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Ο έγκριτος νομικός Βασίλης Σκουρής

Νέος υπουργός Eπικρατείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Βασίλειος Σκουρής, ένας άνθρωπος που έχει στενές σχέσεις με τον Βόλο, τον οποίο επισκέφτηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο συνεδρίου νομικών που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Ο έγκριτος νομικός Βασίλης Σκουρής, αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας

Τότε μάλιστα ο κ. Σκουρής είχε μιλήσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το Ενωσιακό Δίκαιο. «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τους δικαστές και τον νομικό κόσμο κοινωνούς του Ενωσιακού Δικαίου και σε ένα μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει», είχε επισημάνει τότε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σκουρής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι, να υπάρξει ορθή ενημέρωση για το εύρος των διατάξεων που εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο νομικό τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός προσαρμογής της χώρας μας στα όσα προβλέπει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αυτό κατ’ επέκταση έχει γλυτώσει τη χώρα από πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη τήρησης της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 ο Βασίλειος Σκουρής ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Έχει θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996.

Στις 8 Ιουνίου 1999 διορίστηκε ευρωδικαστής και στις 7 Οκτωβρίου 2003 επελέγη για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η θητεία του ανανεώθηκε το 2006 και το 2009.

Στις 9 Νοεμβρίου 2011 το όνομά του ακούστηκε για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, που προέκυψε μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ο ίδιος το διέψευσε αυθημερόν.

Κατέχει τη θέση του Προέδρου ΔΣ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης από το 1999. Από το Νοέμβριο του 2010 αποτελεί επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Χρήστος Κίττας, υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας

Ο Χρήστος Κίττας γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτορας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Ως ιατρός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή.

Ο Χρήστος Κίττας αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας

Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διετέλεσε κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτήρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανακάλεσε ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009 ο κ. Κίττας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από κουκουλοφόρους που εισέβαλαν στην πρυτανεία. Περίπου 200 άτομα, που αποσπάστηκαν από την πορεία που βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημέρι της Κυριακής, έσπασαν την πόρτα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια και εισέβαλαν μέσα στο κτίριο.

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου.

Στις 24 Οκτωβρίου 2022 απονεμήθηκε στον Χρήστο Κίττα ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου