ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Bellasi

πρώτη-παρουσίαση-της-συλλογής-bellasi-952169

Πλήθος κόσμου «αγκάλιασε» την εκδήλωση για την εξαιρετικής σημασίας συλλογή που έγινε δωρεά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ως μία ιστορική στιγμή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και την ίδια την πόλη, που αγκάλιασε με την αθρόα παρουσία της το γεγονός, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή πρώτη δημόσια παρουσίαση των έργων της Συλλογής Bellasi από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη. Η συλλογή που αποτελείται από 230, περίπου, έργα χαρακτικής τέχνης, διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σημαντικού εύρους και ποιότητας και συνοδεύεται από βιβλιογραφικό αρχείο 3.000 τόμων θα φιλοξενηθεί στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου χθες το απόγευμα έγινε η παρουσίαση της συλλογής, με την παρουσία της ίδιας της δωρήτριας Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi.

Προς το παρόν, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμένει τα σταντς πάνω στα οποία θα τοποθετηθούν τα έργα, πριν η έκθεση ανοίξει τις πύλες της στο κοινό για να αποκαλύψει έναν πραγματικό… θησαυρό της τέχνης. Μάλιστα θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στόχος είναι να αποτελέσει πόλο έλξης ατόμων των Γραμμάτων και των Τεχνών από όλη τη χώρα και όχι μόνο.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μαμούρης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δωρεάς της πολύτιμης συλλογής «Pietro Bellasi και Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi» που ξεκίνησε από το 2016 επί πρυτανείας Γιώργου Πετράκου. «Ακολούθησε μία δύσκολη διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας, το 2018, αποβίωσε ο Pietro Bellasi. Ωστόσο η σύζυγός του Κατερίνα Παπαγεωργίου Bellasi συνέχισε τη διαδικασία, μας βοήθησε να ολοκληρωθεί η δωρεά, να ξεπεράσουμε επίπονες διαδικασίες εκτελωνισμού και αδειών και να φθάσουμε στο 2022 οπότε και υπέγραψα την αποδοχή της δωρεάς προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.

Όπως εξήγησε η χθεσινή ημερίδα διοργανώθηκε για να ενημερωθεί το κοινό για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης η οποία θα λειτουργήσει και ως ένα μοναδικό αρχείο έρευνας της χαρακτικής τέχνης, πόλο έλξης ερευνητών και φιλότεχνων, από όλο τον κόσμο.

Η συλλογή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, συνδεόμενη με το Εργαστήριο Οπτικού Πολιτισμού και Επιμελητικών Πρακτικών του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συγκρότηση ερευνητικών ομάδων αποτελούμενων από φοιτητές, ερευνητές και διδάσκοντες του Π.Θ. και, δυνητικά, να οδηγήσει στην εδραίωση ενός πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου-Μουσείου, αφιερωμένου στη Συλλογή και στην έρευνα της χαρακτικής και έντυπης τέχνης.

Για την τοπική κοινωνία έχει, επίσης, μεγάλη σημασία η Συλλογή Bellasi, αφού μέσα από την ανάπτυξη προτάσεων επιμέλειας, εκθέσεων ή δράσεων τέχνης στον εκθεσιακό χώρο, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο χώρο της πόλης του Βόλου, η συλλογή θα συνδράμει στην πολιτιστική παιδεία και ψυχαγωγία των πολιτών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κατάμεστη η αίθουσα στο κτίριο Τσικρίκη για την παρουσίαση της πολύτιμης συλλογής

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου