ΤΟΠΙΚΑ

Πως «διαβάζουν» το αποτέλεσμα των εκλογών εκπρόσωποι φορέων

πως-διαβάζουν-το-αποτέλεσμα-των-εκλ-951645

Τι λέει η αγορά για την επόμενη μέρα των εκλογών – Σταθερότητα επιζητούν οι επαγγελματίες

Θριαμβευτική χαρακτηρίζεται η νίκη που κατάφερε να πετύχει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με ποσοστά που ξεπέρασαν ακόμη και το 40%. Δημοσκοπήσεις, αλλά και τα πρώτα exit poll δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα, το οποίο έδωσε τελικά η κάλπη.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Παρά το γεγονός ότι η αποχή κινήθηκε σε σχετικά μεγάλα επίπεδα, όλοι μιλάνε για μία ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, έτσι όπως αποτυπώθηκε στην κάλπη.

Και σε επίπεδο Μαγνησίας η προτίμηση των πολιτών στο κυβερνόν κόμμα ήταν ξεκάθαρη. Με διαφορά παραπάνω από το 50% η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του δεύτερου σε προτίμηση, ΣΥΡΙΖΑ, και έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα νίκης βγάζοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, τρεις από τις συνολικά πέντε έδρες στον νομό.

Το εκλογικό, ωστόσο, αποτέλεσμα και περισσότερο από όλα, το ποσοστό που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία αποτέλεσε μία μεγάλη έκπληξη για τους περισσότερους. Κανείς δεν πίστευε και δεν είχε προβλέψει την ισχυρή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και την «ελεύθερη πτώση» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα. Η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης, Στέφανος Στεφάνου.

Στέφανος Στεφάνου: Μπροστά σε μία επανεκκίνηση της εστίασης και της ψυχαγωγίας βρισκόμαστε σε μία βάση αστάθειας λόγω μη ύπαρξης κυβέρνησης

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα αναφέρει πως ο κλάδος τους είναι μπροστά σε μία επανεκκίνηση, λόγω της έναρξης της θερινής περιόδου, χωρίς όμως ακόμη να έχει προκύψει νέα κυβέρνηση. «Σαφώς, το αποτέλεσμα της Κυριακής δίνει ένα μεγαλύτερο αίσθημα σιγουριάς ότι θα προκύψει σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός, όμως, ότι η εστίαση και η ψυχαγωγία θα «κάνουν πρεμιέρα» χωρίς να έχουν ρυθμιστεί βασικά προβλήματα. Ο,τι μέτρο ληφθεί προς διευκόλυνση των επιχειρήσεών μας θα παρθεί μετά το καλοκαίρι, όμως ήδη έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα υπάρχοντα χρέη και τους τόκους. Δεν θέλουμε να κερδίσουμε πράγματα, θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με την ενέργεια, την ακρίβεια, τη ρύθμιση των χρεών και υποχρεώσεις» τονίζει, ενώ κλείνοντας εύχεται η φετινή καλοκαιρινή περίοδος να είναι καλύτερη από την περσινή και να προκύψει όσο το δυνατόν ταχύτερα μία κυβέρνηση που θα μπορεί να παρέχει ασφάλεια στην επιχειρηματική κοινότητα.

«Το μήνυμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο, ακόμη κι αν, λόγω του εκλογικού συστήματος, απαιτείται η διεξαγωγή δεύτερων εκλογών», σημείωσε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Νεκτάριος Νικολός.

Νεκτάριος Νικολός:
Αναμένουμε να αξιοποιηθεί η εντολή των πολιτών για να συνεχίσει με ακόμη περισσότερη τόλμη τις παρεμβάσεις που χρειάζεται ο τόπος

Και πρόεσθεσε: «Αναμένουμε, επομένως, να προχωρήσουν οι διαδικασίες στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση, η οποία θα αξιοποιήσει την εντολή των πολιτών, για να συνεχίσει με ακόμη περισσότερη τόλμη τις παρεμβάσεις που χρειάζεται ο τόπος, για να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης».

Για το αποτέλεσμα της κάλπης ρωτήθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Θανάσης Παπαδημόπουλος:
Χρέος του Εργατικού Κέντρου δεν είναι να κρίνει τη νέα κυβέρνηση, αλλά να κρίνει τους αγώνες που θα δώσει η νέα κυβέρνηση για την εργατική τάξη

«Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα. Από την πλευρά της εργατικής τάξης δεν έχουμε μπει ποτέ στη διαδικασία να κρίνουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Εμάς υποχρέωσή μας είναι να θέσουμε στη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, τα προβλήματα, τους προβληματισμούς μας και τα συνδικαλιστικά αιτήματα. Χρέος του Εργατικού Κέντρου δεν είναι να κρίνει τη νέα κυβέρνηση, αλλά να κρίνει τους αγώνες που θα δώσει η νέα κυβέρνηση για την εργατική τάξη», επισήμανε ο κ. Παπαδημόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου