ΤΟΠΙΚΑ

Η ακρίβεια οδηγεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

η-ακρίβεια-οδηγεί-στο-κοινωνικό-παντο-951586

Πολύτεκνες οικογένειες δεν τα βγάζουν πέρα και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το καθημερινό τραπέζι

Στο κατώφλι του Κοινωνικού Παντοπωλείου οδηγεί η ακρίβεια πολύτεκνες οικογένειες που βλέπουν το μηνιαίο εισόδημα να εξανεμίζεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά για τα παιδιά τους. «Τι θα μπει στο καθημερινό πιάτο» είναι η πρόκληση κυρίως για τις πολύτεκνες οικογένειες οι ανάγκες των οποίων είναι μεγαλύτερες.

Αυτή την περίοδο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί στον Δήμο Βόλου, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα περίοδος αιτήσεων για εντάξεις ωφελούμενων προκειμένου να λαμβάνουν κάθε μήνα βασικά τρόφιμα και αγαθά που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα νοικοκυριό.

Προς το παρόν, από τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου, εξυπηρετούνται περί τα 195 νοικοκυριά. Στην πλειοψηφία τους είναι είτε άνεργοι, είτε χαμηλοσυνταξιούχοι και μόνοι και οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας με τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ στα ύψη και την ακρίβεια στο μάρκετ να καλπάζει.

Υπάρχουν ακόμη άτομα 40 – 50 ετών που έχουν να εργαστούν πάνω από 12 μήνες ακόμη και δύο ή τρία χρόνια και θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι. Κάποιοι μπορεί να έχουν απασχοληθεί περιστασιακά για ένα τετράμηνο και δεν δικαιούνται καν ταμείο ανεργίας, ενώ άλλοι με βάση τα ένσημα που έχουν κολλήσει δικαιούνται ταμείο για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους. Ανάμεσά τους και μονογονεϊκές οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το τελευταίο διάστημα, η ένταξη όλο και περισσότερων πολυμελών οικογενειών, οι οποίες με δυσκολία διασφαλίζουν το καθημερινό τραπέζι για τα παιδιά τους.

Οικογένειες με τέσσερα και παραπάνω παιδιά και άρα αυξημένες ανάγκες, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια της καθημερινότητας, ακόμη κι αν δεν συντρέχει ανεργία. Ο μισθός εξανεμίζεται στους «τσουχτερούς» λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και με τις τιμές στα μάρκετ να είναι απλησίαστες, χτυπούν την πόρτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, προκειμένου να διασφαλίσουν βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα και ρουχισμό για τα παιδιά.

Η νέα περίοδος αιτήσεων ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και θα ακολουθήσει αξιολόγηση αιτήσεων για να αποφασιστούν οι νέες εντάξεις στο πρόγραμμα που είναι διάρκειας ενός έτους. Μέσω του προγράμματος οι οικογένειες παίρνουν κάθε μήνα λάδι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα, δημητριακά, πάνες και βρεφικό γάλα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου