ΤΟΠΙΚΑ

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών με δράση και στον Βόλο

κύκλωμα-παράνομων-ελληνοποιήσεων-αλ-95070

Στον εντοπισμό δικτύου παράνομων ελληνοποιήσεων κατέληξε τελικά ευρεία έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, έπειτα από παραγγελία του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, με αφορμή το γνωστό θέμα των ανύπαρκατων τέκνων και της παράνομης είσπραξης επιδομάτων από οικογένειες Ρομά.

Σύμφωνα με την «Ελευθερία», από την αστυνομική έρευνα προέκυψε πως τα τουλάχιστον πέντε τελευταία χρόνια δρούνε «οργανωμένα κυκλώματα» μέσω «υφαρπαγής αστυνομικών δελτίων ταυτότητας». Μέλη του κυκλώματος με έδρα την Αττική εντοπίζουν σε οικισμούς Ρομά γονείς, οι οποίοι στις οικογενειακές τους μερίδες έχουν δηλώσει ανύπαρκτα παιδιά και με οικονομικό αντάλλαγμα (σ.σ. από 500 έως 1.00 ευρώ το κάθε πιστοποιητικό) προμηθεύονται τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης. Με αυτά τα πιστοποιητικά αλλοδαπές συνήθως υπήκοοι Αλβανίας, εμφανίζονται σε Υπηρεσίες Εκδοσης Ταυτοτήτων της ΕΛ. ΑΣ ως ένα από τα ανύπαρκτα στην πραγματικότητα παιδιά και έτσι εκδίδουν ελληνικές ταυτότητες, αποκτώντας ουσιαστικά όλα τα δικαιώματα του Ελληνα πολίτη. Οι ίδιες και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 12 πλαστές ταυτότητες με πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από τους Δήμους Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρσάλων Φυλής, Τρικάλων, Λαμίας, Βόλου και Μεγάρων, ενώ σε επτά περιπτώσεις οι γονεί φέρεται να είναι κάτοικοι του οικισμού των Ρομά στον Τύρναβο.

Κοινά στοιχεία και στις 12 πλαστές ταυτότητες φέρεται να είναι η ίδια μάρτυρας, μία δικηγόρος, από την Αθήνα σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για άμεση συνέργεια σε υφαρπαγή δελτίων αστυνομικής ταυτότητας. Για να εκδοθεί μία νέα αστυνομική ταυτότητα, πέραν του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης χρειάζεται και μία μάρτυρας και στη συγκεκριμένη δικογραφία η ίδια δικηγόρος παρίσταται ως μάρτυρας και στις 12 ταυτότητες που εκδόθηκαν σε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. Οι επίμαχες ταυτότητες, ανακλήθηκαν, όπως διαγράφηκαν από τις οικογενειακές μερίδες τα ανύπαρκτα τέκνα.

Η έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας για τις εγγραφές στα δημοτολόγια του Δήμου Τυρνάβου και άλλων Δήμων της χώρας από οικογένειες Ρομά που φέρονται να ζουν στον οικισμό Τυρνάβου και να διαθέτουν ανύπαρκτα τέκνα.

Σύμφωνα με την «Ε», το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου κατέληξε ότι τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια δρουν οργανωμένα κυκλώματα που προβαίνουν στην παράνομη ελληνοποίηση αλλοδαπών υπηκόων μέσω υφαρπαγής αστυνομικών δελτίων ταυτότητας. Μέλη των κυκλωμάτων αναζητούσαν σε οικισμούς Ρομά γονείς οι οποίοι στις οικογενειακές τους μερίδες δήλωσαν ανύπαρκτα παιδιά. Από αυτές τις οικογένειες τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, τα οποία αξιοποιούν στη συνέχεια γυναίκες υπήκοοι Αλβανίας όπως αποδείχτηκε και σε περιπτώσεις που ταυτοποιήθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα.

Με τα πιστοποιητικά από τους Ρομά οι αλλοδαπές πήγαιναν οι ίδιες σε υπηρεσίες έκδοσης ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ όπου και εμφανίζονται ως κάποια από τα ανύπαρκτα τέκνα των Ρομά.

Από την έρευνα του ΑΤ Τυρνάβου προκύπτει πως το οργανωμένο κύκλωμα δρα από την Αττική σε διαφορετικούς οικισμούς Ρομά της χώρας μεταξύ των οποίων και αυτός του Τυρνάβου, με την Αθηναία δικηγόρο να εμφανίζεται ως μάρτυρας σε 12 περιπτώσεις, όλες για κορίτσια που φέρονται ως παιδιά οικογενειών του Τυρνάβου εκ των οποίων επτά εξακριβώθηκαν ως ανύπαρκτα πρόσωπα και διαγράφηκαν από τις οικογενειακές μερίδες με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Λάρισας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου