ΤΟΠΙΚΑ

Καμία υποψηφιότητα για την πρυτανεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

καμία-υποψηφιότητα-για-την-πρυτανεία-949998

Σε οκτώ ημέρες εκπνέει η προθεσμία αλλά φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα περιμένουν έως τελευταία στιγμή

Οκτώ ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κανένα από τα έξι εσωτερικά μέλη, που δικαιούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία, δεν έχει υποβάλλει επισήμως φάκελο. Η προθεσμία εκπνέει την επόμενη Κυριακή 28 Μαΐου, φαίνεται όμως ότι οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση, θα περιμένουν έως και τελευταία στιγμή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι φάκελο υποψηφιότητας δεν έχει καταθέσει ούτε ο πλειοψηφών για δεύτερη φορά στις εκλογές, καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση.

Στους ακαδημαϊκούς κύκλους διάχυτη είναι η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη και ότι ο κ. Μπιλλίνης θα είναι ο μοναδικός που θα διεκδικήσει το αξίωμα, πάντως θα πρέπει να ξεπεράσει έναν ακόμη «σκόπελο», αυτόν της συγκέντρωσης των οκτώ στις 11 ψήφους των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Όπως είναι γνωστό η θητεία του νέου πρύτανη που θα αναδειχθεί, εκπνέει στις 31 Αυγούστου 2026.

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για το αξίωμα του πρύτανη έχουν τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το αξίωμα του πρύτανη θα πρέπει να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους, αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], έως και την Κυριακή 28 Μαΐου. Σημειώνεται ότι η ιδιότητα του πρύτανη είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική ενασχόληση εκτός του Α.Ε.Ι.

Η υποψηφιότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηριωμένη πρόταση με το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης του Α.Ε.Ι. σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στους τομείς της ακαδημαϊκής πολιτικής, και ειδικότερα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής, της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης του Α.Ε.Ι., της σύνδεσης με την κοινωνία και την οικονομία και ενίσχυσης της καινοτομίας και της αναβάθμισης της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος του Α.Ε.Ι.

Επιπλέον θα πρέπει να περιλαμβάνεται και κατάλογος των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), της βαθμίδας του καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή, πλήρους απασχόλησης του Α.Ε.Ι., που προτείνονται να αναλάβουν το αξίωμα του αντιπρύτανη, καθώς και τους τομείς ευθύνης που προτείνεται να τους ανατεθούν, οι οποίοι δύνανται να αφορούν σε θέματα ακαδημαϊκά, φοιτητικής μέριμνας, έρευνας και καινοτομίας, διά βίου μάθησης, οικονομικών, ανάπτυξης, διοικητικών υποθέσεων και διεθνών σχέσεων και εξωστρέφειας. Ο αριθμός των υποψήφιων Αντιπρυτάνεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις.

Σημειώνεται ότι οι αντιπρυτάνεις έχουν θητεία παράλληλη με αυτήν του πρύτανη και η ιδιότητά τους είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εσωτερικού μέλους Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι., του Κοσμήτορα, του Προέδρου Τμήματος και του Διευθυντή Τομέα, καθώς και με κάθε επαγγελματική ενασχόληση εκτός του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.).

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο κ. Μαμούρης, μόλις κατατεθούν όλες οι υποψηφιότητες, θα καλέσει τους υποψηφίους να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ενώπιον του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου. Η διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 20 ημερών.

Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα προχωρήσουν σε μυστική ψηφοφορία για την εκλογή πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να συγκεντρώσει τις οκτώ από τις 11 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε απαιτείται η πλειοψηφία επτά ενδεκάτων. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών. Αν κανείς υποψήφιος δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίους. Αν στη δεύτερη θέση ισοψηφούν δύο υποψήφιοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, και εφόσον το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, διενεργείται κλήρωση μεταξύ αυτών που ισοψήφησαν.

Αν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος εκ των εσωτερικών μελών για το αξίωμα του πρύτανη, για την εκλογή του απαιτείται κατ’ ελάχιστον πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων. Αν δεν συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο υποψήφιος δεν εκλέγεται πρύτανης και επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του πρύτανη από την αρχή. Για την εκλογή του πρύτανη στην περίπτωση αυτή απαιτείται η συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου