ΤΟΠΙΚΑ

Λήξη δημιουργικής χρονιάς στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου

λήξη-δημιουργικής-χρονιάς-στο-2ο-εσπερ-949943

Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσιάσαν τη δράση τους μέσω Erasmus αλλά και των εκπαιδευτικών ομίλων του σχολείου

Τη λήξη της σχολικής χρονιάς στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου Εσπερινό σηματοδότησε η προχθεσινή εκδήλωση για τηνολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS + στη Ρουμανία και της λειτουργίας των εκπαιδευτικών Ομίλων Φιλαναγνωσίας και Scrabble, καθώς και για την επίδοση στους συμμετέχοντες μαθητές των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών επιτυχούς παρακολούθησης.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, παρουσία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και φίλων τους, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος που υλοποίησε πρόσφατα ομάδα δώδεκα μαθητών του Τομέα Πληροφορικής, που,με τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών τους, του διευθυντή του σχολείου, κ. Θανάση Γκίκα, και της υποδιευθύντριας, κ. Νατάσας Οικονόμου, μετακινήθηκαν για 16 μέρες στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS + με τίτλο «Εφαρμογές 5G και Διαδίκτυο των Πραγμάτων για Έξυπνα Σπίτια».

Η φιλοσοφία του διαδικτύου των πραγμάτων είναι η σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα του χρήστη να τα ελέγχει από έναν υπολογιστή ή κινητό. Για δύο βδομάδες οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στην αξιοποίηση-προγραμματισμό του μικροεπεξεργαστή Arduino για την υλοποίηση ποικίλων εφαρμογών με αισθητήρες, αντιστάσεις, πυκνωτές και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συνειδητοποίησαν την ανάγκη ανάπτυξης της αναλυτικής σκέψης για τον επιτυχή σχεδιασμό projects. Δημιούργησαν μετρητές αποστάσεων που εμφανίζονταν σε LCD οθόνες, μίνι μετεωρολογικό σταθμό με ενδείξεις θερμοκρασίας και υγρασίας, εξασκήθηκαν στο Upcycling, με άλλα λόγια, στην αλλαγή χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών,στη χρησιμοποίηση υπέρυθρων ακτινών για τον τηλεχειρισμό συσκευών, γνώρισαν την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, Alexa, τον 3DPrinter, τα μέρη του μηχανήματος και τη λειτουργία του και εξασκήθηκαν στην πράξη, δημιουργώντας έναν χάρτη-μινιατούρα της Ρουμανίας.

Παράλληλα, στον ελεύθερο χρόνο τους, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν περαιτέρω πρακτική γνώση στον τομέα τους και εμπειρίες πολύτιμες για την προσωπική τους εξέλιξη, ενώ ανέπτυξαν την ευρωπαϊκή τους συνείδηση.

Ακολούθησε η παρουσίαση της λειτουργίας των εκπαιδευτικών Ομίλων του σχολείου. Σημειώνεται ότι, για δεύτερη χρονιά, λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία, τα απογεύματα των Κυριακών, με τη συμμετοχή μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης, αλλά και αποφοίτων, ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας «Τα λογοτεχνικά απογευματινά της Κυριακής» με δεκατέσσερις μαθητές και ο Όμιλος Scrabble «Κυριακάτικες λεξοδημιουργίες» με εννέα μαθητές. Οι Όμιλοι λειτούργησαν με την ευθύνη της υποδιευθύντριας-φιλολόγου, κ. Νατάσας Οικονόμου, και της μαθηματικού, κ. Αλίκης Κουτσιομπέλα. Μέσα από τις δραστηριότητές τους, οι μαθητές απέκτησαν σημαντικές γνώσεις, καλλιέργησαν ποικίλες γλωσσικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, ανέπτυξαν μέσα από τη συνεργατική δράση την πρωτοβουλία, την ομαδικότητα και την επικοινωνία τους, ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου