ΤΟΠΙΚΑ

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου: Πραγματοποίηση της διάλεξης της Δρ. Ashley Purpura

ακαδημία-θεολογικών-σπουδών-βόλου-πρ-949680

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου η διαδικτυακή διάλεξη της Δρ. Άσλεϋ Πέρπερα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue (Ιντιάνα, ΗΠΑ), με θέμα «Ορθόδοξη Εξουσία: Συζητώντας τις Θεολογίες της Ιεραρχίας και της Δημοκρατίας». Η διάλεξη δόθηκε στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Γοβορούν, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Στοκχόλμης (Σουηδία).

Στη διάλεξη επιχειρήθηκε μια επανεξέταση της σχέσης της Ορθόδοξης θεολογίας με τις δομές εξουσίας που υποστηρίζει η θεολογία αυτή, παρατηρώντας ότι ενώ η Ορθόδοξη πίστη επιμένει στην ελευθερία, την ισότητα και τη θεϊκή δύναμη που εκφράζεται με κενωτική αγάπη, σε πολλές βιωμένες εμπειρίες της Εκκλησίας φαίνεται επικεντρωμένη στη διατήρηση του ελέγχου, τον αποκλεισμό της διαφορετικότητας, την επιβολή της εξουσίας και την ενίσχυση των ιεραρχιών· θυμίζοντας τα λόγια του Ιωάννη Χρυσοστόμου ότι οι Χριστιανοί βλάπτουν το χριστιανισμό περισσότερο από τους πολέμιους και τους εχθρούς του». Ενώ μια Ορθόδοξη αντίληψη της ιεραρχίας θα έπρεπε να παράγει δημοκρατία, αφού προσεγγίζει τους άλλους με «φόβο Θεού, πίστη και αγάπη», υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κενωτική θεολογία έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των ήδη αποκλεισμένων κοινωνικά, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών. Η εξουσία μέσα στην Εκκλησία πάλευε πάντα να ευθυγραμμιστεί με την εικόνα του Θεού από τον οποίο εκπορεύεται, αλλά πολύ συχνά κατανοεί τον εαυτό της ως καθρέφτη παρά ως αμφισβήτηση της κοσμικής εξουσίας. Η ανθρώπινη εξουσία εντός της εκκλησιαστικής ιεραρχίας βασίζεται σε μια μίμηση της θεϊκής κενωτικής σχέσης με τους άλλους· οπότε, ο σκοπός της ιεραρχίας είναι να διευκολύνει την κοινωνία της ανθρωπότητας με τον Θεό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι πιστοί δεν θα πρέπει να ωθούνται σε μορφές απάθειας περιμένοντας τα πάντα από τον κλήρο, αλλά αντίθετα θα πρέπει να μπορούν ακόμη και να αμφισβητούν την εξουσία των εκπροσώπων της εκκλησίας, όταν αυτοί χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για αντιχριστιανικούς σκοπούς.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube, στα Αγγιλά και στα Ελληνικά

Η επόμενη εκδήλωση της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, ώρα 7.00 μ.μ. (η εκδήλωση της 24ης Μαΐου δεν θα πραγματοποιηθεί) και θα έχει μορφή στρογγυλής τράπεζας. To θέμα θα είναι «Εκκλησιαστική αυθεντία και ακαδημαϊκή ελευθερία στην Ορθοδοξία» και συνομιλητές θα είναι ο Παντελής Καλαϊτζίδης, διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ο Ionut Biliuta, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών Gh. Sincai της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών και η Inga Leonova, διευθύντρια του Ορθόδοξου περιοδικού The Wheel στη Βοστόνη των ΗΠΑ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Assaad Elias Kattan, καθηγητής Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστήμιου του Μύνστερ στη Γερμανία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου