ΤΟΠΙΚΑ

Βραβείο στα «Δημιουργικά ΠΕΜΠΤάκια»

βραβείο-στα-δημιουργικά-πεμπτάκια-949491

Διακρίθηκαν σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας στην οποία κατέγραψαν την περιβαλλοντική δράση τους

Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές της ε’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, οι οποίοι απέσπασαν το τρίτο βραβείο σε διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, με θέμα «17 Προκλήσεις….. για έναν καλύτερο κόσμο». Η εφημερίδα «Δημιουργικά ΠΕΜΠΤάκια» με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Αναστασία Νιτσάκη, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε εκατοντάδες μαθητικά έντυπα από όλη τη χώρα και μέσα από τη δημοσιογραφική ματιά των λιλιπούτειων μαθητών να στείλει πολύτιμα μηνύματα για ένα καλύτερο μέλλον, όπως οι ίδιοι το ονειρεύονται.

Πρόκειται για το έκτο τεύχος της σχολικής εφημερίδας που εξέδωσαν οι μαθητές, στις 23 σελίδες του οποίου παρουσιάζουν μία σειρά θεμάτων όπως η φτώχεια, το κλίμα, η ανακύκλωση, τα ορυκτά καύσιμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, η θάλασσα, τα παράκτια οικοσυστήματα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στην εφημερίδα η οποία διακρίνεται για το επαγγελματικό της ύφος, περιλαμβάνονται επίσης παροιμίες και αινίγματα, κόμικ, ενώ οι μικροί συντάκτες καταγράφουν σε δημοσιογραφικό τόνο τις δράσεις του σχολείου τους.

Από τα «πρώτα» θέματα της εφημερίδας είναι τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου που διεξήγαγαν στο σχολείο για τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που θέσπισε ο ΟΗΕ και το οποίο επικεντρώθηκε σε τρεις θεματικές: τη δράση για το κλίμα, τη ζωή στο νερό και τη μηδενική φτώχεια.

Μάλιστα μέσα από τις απαντήσεις των μαθητών που φάνηκαν ενημερωμένοι σε υψηλό βαθμό, προέκυψε και ο «Οικοκώδικας», ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στο σχολείο και στο σπίτι, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων, στάσεων και νοοτροπίας φιλικής προς το περιβάλλον. Οι βασικές αρχές του «Οικοκώδικα» αποτυπώνονται στα εξής:

-Κάνω ανακύκλωση

-Μειώνω τα παραγόμενα σκουπίδια (π.χ. έχω κολατσιό από το σπίτι κι όχι έτοιμο σε συσκευασία ή πίνω νερό από το παγούρι μου και δεν αγοράζω μπουκαλάκι πλαστικό μιας χρήσης)

-Κλείνω τη βρύση όταν σαπουνίζω τα χέρια μου ή όταν βουρτσίζω τα δόντια μου

-Απενεργοποιώ συσκευές που δεν χρησιμοποιώ και σβήνω τα φώτα όταν βγαίνω από κάποιον χώρο

-Μετακινούμαι με ποδήλατο ή περπατώ

-Ενημερώνομαι και ευαισθητοποιώ για τα περιβαλλοντικά ζητήματα φίλους, συμμαθητές και συγγενείς κάνοντάς τους να νοιαστούν περισσότερο.

Η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με τη διευθύντρια, Δέσποινα Μουζαλά το εγχείρημα έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Γλώσσα- Δημιουργική Γραφή».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου