ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν να ξεπαγώσουν οι τριετίες

ζητούν-να-ξεπαγώσουν-οι-τριετίες-949384

Υπό προϋποθέσεις οι μισθοί θα μπορούσαν να αυξηθούν έως 30%

Το ξεπάγωμα των τριετιών θα οδηγούσε σε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό εκτιμούν τα συνδικάτα και διεκδικούν να «επιστρέψουν», καθώς θα δώσουν μία μεγάλη ανάσα στους μισθωτούς, που εξαιτίας των «παγωμένων» κλαδικών συμβάσεων στους περισσότερους τομείς απασχόλησης, βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς εξαιτίας της ακρίβειας και όχι μόνο.

«Οι τριετίες αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων, δυστυχώς όμως οι μνημονιακές διατάξεις που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιτείνουν τη σύγχυση και ενισχύουν την εργοδοτική παραβατικότητα», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.

«Εχουμε θέσει επανειλημμένως το ζήτημα για ρητή κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας των εργαζομένων, όμως δεν έχουμε εισακουστεί», συνεχίζει ο κ. Παπαδημόπουλος, αφήνοντας αιχμές σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η μείωση της ανεργίας (σε ετήσια βάση) κάτω από 10% έχει μπει ήδη σε τροχιά και το 2025 θα καταγραφεί και επίσημα στην αγορά εργασίας. Η εξέλιξη της ανεργίας με βάση τις εκτιμήσεις του προγράμματος σταθερότητας διαμορφώνεται ως εξής: στο 10,1% για το 2023, στο 9,3% για το 2024, με πτωτική πορεία μέχρι το 8,4% το 2026.

Σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, που είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Το υπουργείο εκτιμά ότι στο τέλος του 2023 θα γίνει η αποτίμηση για το ποσοστό της ανεργίας (αν έχει πέσει κάτω από 10%), τότε θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, με ισχύ ωστόσο από το 2024.

Αν αυτό επιτευχθεί το πιθανότερο σενάριο θα είναι το ξεπάγωμα των τριετιών θα αφορά εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι δεν είχαν κατοχυρώσει τριετία το 2012. Για αυτούς, ανεξάρτητα από το αν θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν επίδομα προϋπηρεσίας στο διάστημα 2012-2023, ο χρόνος για το επίδομα προϋπηρεσίας θα αρχίσει να μετρά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή, στην περίπτωση που ξεπαγώσουν οι τριετίες το 2024, δεν θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, οι οποίες δεν δόθηκαν στο διάστημα 2012-2023. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για τις τριετίες θα ξεκινήσει να μετρά από το 2024 και η προϋπηρεσία πάνω από μία 10ετία (2012-2023) θα χαθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου