ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτά Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο Βόλου για τις εκλογές

ανοιχτά-δημοτολόγιο-και-ληξιαρχείο-β-949320

Παραλήφθηκαν χθες από τους δήμους οι εκλογικοί σάκοι- Ένα κόμμα δεν έστειλε ψηφοδέλτια- Ξεκινά σήμερα η προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων στα σχολεία

Σε λειτουργία από το πρωί έως και το βράδυ είναι από σήμερα υπηρεσίες σε Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Δήμο Βόλου, αλλά και το Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο, στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής 21 Μαΐου. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στο σύνολο των 353 εκλογικών τμημάτων που θα λειτουργήσουν.

Χθες, συνεργεία των κατά τόπους δήμων παρέλαβαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, τους σάκους με το εκλογικό υλικό, το οποίο μετέφεραν σε δημαρχεία και τις έδρες των δημοτικών ενοτήτων. Πρόκειται για τα ψηφοδέλτια 30 συνδυασμών από το σύνολο των 31, καθώς ένα κόμμα, το «Ενότητα- Αλήθεια (ΕΝ.Α.)», δεν είχε αποστείλει ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα τοπικά, παρέλαβε ψηφοδέλτια μέσω κούριερ χθες το μεσημέρι και θα απευθυνόταν στους κατά τόπους δήμους, προκειμένου να διατεθούν από τα εκλογικά τμήματα. Μέχρι και την ώρα παράδοσης των σάκων στα δημοτικά συνεργεία, το κόμμα δεν είχε φροντίσει για την αποστολή των ψηφοδελτίων και έως το μεσημέρι ήταν αμφίβολο αν τελικώς θα γίνονταν δεκτά για να συμπεριληφθούν στο πακέτο όσων θα δοθούν στους εκλογείς μαζί με τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια.

Από σήμερα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται πού ψηφίζουν. Στη διάθεση των πολιτών έχουν δοθεί δύο τηλεφωνικές γραμμές, 2421352633 και 2421352569, στις οποίες μπορούν να καλούν και να ενημερώνονται για το τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν την Κυριακή το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ανοιχτά νυχθημερόν θα είναι επίσης το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο Βόλου για την εξυπηρέτηση των εκλογέων. Συγκεκριμένα, το Δημοτολόγιο θα λειτουργήσει σήμερα, Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το Σάββατο 20 Μαΐου από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυκτα και την Κυριακή 21 Μαΐου, ανήμερα των εκλογών από τις 6 το πρωί και μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Αντίστοιχα το Ληξιαρχείο Βόλου θα λειτουργήσει σήμερα, Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυκτα και την Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Παρουσιάζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Στο μεταξύ, από χθες άρχισαν να παρουσιάζονται σε Εισαγγελία Βόλου, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και κατά τόπους Δήμους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων.

Μάλιστα από σήμερα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν από τις έδρες των δήμων και των δημοτικών ενοτήτων τους σάκους με τα ψηφοδέλτια και να μεταφέρουν στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα. Ενδεικτικά στο δημαρχείο Βόλου, η παραλαβή των ψηφοδελτίων θα γίνεται σήμερα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και θα συνεχιστεί και αύριο, Σάββατο.

Από σήμερα, ξεκινά και η διαμόρφωση των σχολικών αιθουσών προκειμένου να λειτουργήσουν τα εκλογικά τμήματα.

Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν συνολικά 353 εκλογικά τμήματα και επιπλέον δύο στα ειδικά καταστήματα κράτησης. Θα λειτουργήσουν επίσης τέσσερα τμήματα ετεροδημοτών εκ των οποίων τρία μικτά και ένα αμιγές. Σε αυτές τις εκλογές, ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων είναι μικρότερος, καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αυξήθηκε η δύναμη των εκλογέων ανά τμήμα, από τους 600 που ήταν το 2019 στους 700 για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εως δύο σταυρούς

Στις κάλπες που θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα, καλούνται τα προσέλθουν συνολικά 174.587 εκλογείς στη Μαγνησία.

Οι πολίτες καλούνται να προσέρχονται στις κάλπες με την αστυνομική τους ταυτότητα. Πίσω από το παραβάν θα επιλέγουν ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορούν να βάζουν έως και δύο σταυρούς.

Στον νομό θα εκλεγούν συνολικά πέντε βουλευτές, μετά την απώλεια μιας έδρας.

Μέσω τάμπλετ η αναμετάδοση των αποτελεσμάτων

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις επτά το απόγευμα, θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Για πρώτη φορά, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εξοπλισμένοι με τάμπλετς και θα καταχωρούν απευθείας τα αποτελέσματα στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Εκτιμάται δε, ότι στις εννέα το βράδυ, δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, κι αναλόγως από τους ρυθμούς της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχει εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα υπέρ υποψηφίων αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως και τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου