ΤΟΠΙΚΑ

Τα εν εξελίξει πολιτιστικά και θρησκευτικά έργα στη Μαγνησία

τα-εν-εξελίξει-πολιτιστικά-και-θρησκε-949069

Τα πολιτιστικά-θρησκευτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί στη Μαγνησία και τις Σποράδες αναφέρει η Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της, ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας των Μουσείων.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM) ως η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων στοχεύοντας να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και η σπουδαία συμβολή τους στον πολιτισμό.

Αποτελούν ουσιαστικά το συνδετικό κρίκο μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, ενώ εξασφαλίζουν την διαιώνιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο μέλλον. Ο πολιτισμός εδώ και δεκαετίες στη σύγχρονη κοινωνία χρησιμοποιείται για την προβολή των τόπων και των πόλεων, προσελκύει επισκέπτες και αυξάνει την τουριστική δραστηριότητα.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο, με προστιθέμενα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, τον τουρισμό, την οικονομία, την βιώσιμη ανάπτυξη. Με σεβασμό και μεθοδικότητα αναδεικνύουμε την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της περιοχής μας, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας και κομβικό σημείο της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνους. Με έργα και δράσεις σχεδιάζουμε το μέλλον βασιζόμενοι σε έργα πολιτισμού που θα αφήνουν για πολλά χρόνια το αποτύπωμά τους και την ταυτότητα στην περιοχή μας.

Βρισκόμαστε στην πρώτη και μοναδική Περιφέρεια της χώρας με Υποβρύχια Μουσεία στην Αλόννησο και στην Αμαλιάπολη Αλμυρού, που προσφέρουν στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών και στους λάτρεις των ενάλιων αρχαιοτήτων τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να ανακαλύψουν από μία νέα σκοπιά τους πλούτους της χώρας μας. Ένα ποιοτικό και καινοτόμο τουριστικό προϊόν που προσφέρει προστιθέμενη εθνική αξία και περιλαμβάνει την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση εννέα συνολικά ναυαγίων – Υποβρύχιων Μουσείων στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό. Τα πολυβραβευμένα μουσεία συνέδεσαν τον εναλλακτικό και ποιοτικό τουρισμό, με τον πολιτισμό και το μαγευτικό θαλάσσιο πλούτο μας, αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις και αναφορές, όπως την πρόσφατη ανάδειξη της Αλοννήσου από το National Geographic ως τον κορυφαίο πιο εντυπωσιακό και ποιοτικό καταδυτικό προορισμό παγκοσμίως.

Μετά από πολλά χρόνια εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου προχωρά η κατασκευή του Μουσείου της Αργούς στο Βόλο με συνολική δαπάνη 17 εκατ. ευρώ. Ένα εμβληματικό έργο για την πόλη του Βόλου, αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας, που θα προσφέρει μία βιωματική πολιτιστική και τουριστική εμπειρία στους επισκέπτες, δημιουργώντας μία τεράστια αναπτυξιακή προοπτική.

Παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, τις κατά τόπους Εφορείες του Υπουργείου και άλλους θεσμικούς φορείς προβάλλουμε και αναδεικνύουμε την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με δεκάδες έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλη τη Μαγνησία και τις Σποράδες.

Ορισμένα πολιτιστικά-θρησκευτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί στη Μαγνησία και τις Σποράδες είναι τα εξής:

-Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών προϋπολογισμού 2.000,000,00 €

-Ανακατασκευή της Κίτρινης Αποθήκης, για τη στέγαση του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και διεπιστημονικής Έρευνας «Technopolis Ιάσων»

-Δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο (Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου) και κέντρο ενημέρωσης κοινού (ΚΕΕΚ), προϋπολογισμού 4.000.000,00 €

-Επισκευή της στέγης και συντήρηση τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κισσού Πηλίου προϋπολογισμού 538.259,00 €

-Ερευνες και ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο λίμνης Κάρλας

-Συντήρηση, αποκατάσταση ξυλόγλυπτου τέμπλου, φορητών εικόνων και ξύλινων στοιχείων του Καθολικού της Ι. Μ. Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο και του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου και του παρεκκλησίου αυτού, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Π.Ε. Μαγνησίας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ

-Ανέγερση κτιρίου πολιτιστικής εστίας «Ίωνες» προϋπολογισμού 820.000,00 €

-Αποκατάσταση και συντήρηση αρχαιολογικού χώρου Διμηνίου προϋπολογισμού 1.500.000,00 €

-Συντήρηση τέμπλου Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πορταριάς προϋπολογισμού 24.800,00 €

-Συντήρηση-απολατάσταση οδού πρόσβασης, υπόγειου και περιβάλλοντος χώρου Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας προϋπολογισμού 80.000,00 €

-Επισκευή και ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου προϋπολογισμού 5.000,000,00 €

-Παρεμβάσεις στον πεζόδρομο Βελεστίνου με την ανάδειξη των ευρημάτων του αρχαίου τείχους προϋπολογισμού 950.000,00 €

-Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού στην Παναγία Εικονίστρια Σκιάθου, προϋπολογισμού 500.000,00 €

-Εργα στερέωσης και αποκατάστασης του Κάστρου Σκιάθου, των κτιρίων του οικισμού στο εσωτερικό, λιθόστρωτων δρόμων προϋπολογισμού 2.800.000,00 €

-Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου των εικόνων του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Μονής Παναγίας Κεχριάς, προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ.

-Συντήρηση και επισκευή εκπαιδευτικού κέντρου στην Τ.Κ. Νεοχωρίου Δ. Νοτίου Πηλίου προϋπολογισμού 67.227,50 €

-Προμήθεια και εγκατάσταση προστεγάσματος στον Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνα Νεάπολης Βόλου προϋπολογισμού 24.800,00 €

-Προμήθεια κλιματιστικών μονάδων για τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευξεινούπολης προϋπολογισμού 20.832,00 €

-Αποκατάσταση και συντήρηση κεραμεικών επιστεγάσεων και όψεων Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου προϋπολογισμού 400.000,00 €

-Εγκατάσταση συστήματος ψύξης θέρμανσης στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης προϋπολογισμού 130.000 €

-Χρηματοδότηση ανασκαφής στη Μαγούλα Πλατανιώτικη του Δ. Αλμυρού προϋπολογισμού 5.000,00 €

-Προμήθεια κλιματιστικών μονάδων για τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευξεινούπολης προϋπολογισμού 20.832,00 €

-Αποκατάσταση τρούλου παλαιού καθολικού Ι.Μ. Παμμέγιστων Ταξιαρχών προϋπολογισμού 186.000,00 €

-Ενάλιες Αρχαιότητες (ναυάγια Φαγκρού, Αγ. Πέτρου, Σκάτζουρας, Τσέλιου) προϋπολογισμού 1.000,000 €

-Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής διασύνδεσης μνημείων προϋπολογισμού 360.000 €.

-Εργασίες αποκατάστασης Πάνω Παναγίτσας Σκοπέλου προϋπολογισμού 60.000,00 €

-Ετήσια δαπάνη 100.000,00 € για πολιτιστικές εκδηλώσεις και διοργανώσεις στη Μαγνησία και τις Σποράδες.

Συνεχίζουμε με έργα ουσίας να διατηρούμε και να αναδεικνύουμε τα μνημεία και τα πολιτιστικά αγαθά που μας έχουν κληροδοτηθεί από τις παλαιότερες γενιές. Έργα πολιτισμού που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάδειξη εκκλησιαστικών μνημείων και κτιριακών υποδομών του σύγχρονου πολιτισμού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου