ΤΟΠΙΚΑ

Ταξίδι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στη Φινλανδία για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+

ταξίδι-της-πρωτοβάθμιας-εκπαίδευσης-949053

Άλλη μια δραστηριότητα του ERASMUS+ στο Ελσίνκι, πραγματοποίησε ομάδα 10 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, συνοδευόμενη από το Διευθυντή της υπηρεσίας. Η δραστηριότητα έχει τίτλο: «Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για ένα ψηφιακό μέλλον: ένα σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού με αφορμή τον Covid19/Building digital skills for a digital future: a Covid19-driven digitalisation project».

Σκοπός της δραστηριότητας σε αυτό το ταξίδι ήταν η επιτόπια παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) σε διάφορους φορείς στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης αλλά και σε σχολεία. Ο προορισμός αποτέλεσε εξαιρετικό πεδίο παρατήρησης, μιας και η Φινλανδία συγκαταλέγεται στις χώρες με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά συγχρόνως αποτελεί και χώρα πρωτοπόρα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε ήταν γεμάτο, με εξαιρετικές συναντήσεις και παρουσιάσεις από Φινλανδικούς φορείς. Επιγραμματικά αναφέρονται το Finnish National Agency for Education, το Εκπαιδευτικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Aalto του Ελσίνκι, το πρωτοποριακό κέντρο ρομποτικής στη Vaanta και δύο παγκόσμιας εμβέλειας εταιρίες που έχουν λάβει κρατική έγκριση για το διαμοιρασμό των εκπαιδευτικών λογισμικών τους στην εκπαίδευση. Τέλος, πρέπει να αναφερθούν και οι επισκέψεις σε δύο σχολικές μονάδες (ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό) που λειτουργούν ως πρότυπα και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν δια ζώσης και να συζητήσουν με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον παραπάνω σχεδιασμό των επισκέψεων όλα τα μέλη της κινητικότητας κατάφεραν να αποκομίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, έχοντας πραγματοποιήσει συναντήσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού της εκπαίδευσης αλλά και σε σχολεία διαφόρων βαθμίδων. Ολόκληρη η δράση παρείχε πλούσια ερεθίσματα, πηγή έμπνευσης και προβληματισμού, και όλα τα μέλη της έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους φορείς της Φινλανδίας, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική αποστολή που τους είχε επισκεφτεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου