Βιβλία και εργαλεία που μαρτυρούν την πορεία του σχολείου από το 1900 έως σήμερα απόλυτα προσβάσιμα στους μαθητές- Εγκαινιάστηκε ο χώρος
Ενας χώρος γεμάτος ιστορία αλλά και γνώση, απόλυτα προσβάσιμος στους μαθητές, εγκαινιάστηκε στο κτίριο Αποστόλου, όπου στεγάζεται μέρος των δραστηριοτήτων του 1ουΕπαγγελματικού Λυκείου Βόλου. Πρόκειται για έναν χώρο εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας, μέσα στον οποίο μαθητές του σχολείου έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν βιβλία και να πιάσουν στα χέρια τους εποπτικά μέσα διδασκαλίας τα οποία μαρτυρούν την εξέλιξη του σχολείου, από Εμπορική Σχολή το 1900 σε Επαγγελματικό Λύκειο μετά από 123 χρόνια.
Το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου είναι ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της πόλης. Η μακραίωνη πορεία του ξεκινά στα 1900 όταν ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, αποφάσισε να ιδρύσει την Εμπορική Σχολή με στόχο την κατάρτιση μέσων στελεχών για εμπορικά καταστήματα, τράπεζες και εργοστάσια. Το 1961 μετατράπηκε σε εξατάξιο Οικονομικό Γυμνάσιο και το 1976 λειτούργησε ως 1ο ΤΕΛ Βόλου. το 1998 συνέχισε τη λειτουργία του ως ΤΕΕ Βόλου με Τομέα Οικονομίας – Διοίκησης και το 2006 πήρε τη σημερινή του μορφή ως 1ο ΕΠΑ.Λ. Βόλου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή, Νίκο Κατσαβριά, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου για περισσότερες από δύο δεκαετίες, από τη μακραίωνη ιστορία του σχολείου υπήρχε φυλαγμένο σε αποθήκη πλούσιο υλικό. Εργαλεία και όργανα που χρησιμοποιούνταν στα εργαστήρια γραφομηχανών μέχρι την εμφάνιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, μηχανές γραφείου, εποπτικά μέσα διδασκαλίας όπως χάρτες και προβολέας, βιβλία του πρώην ΤΕΛ, βιβλία πανεπιστημιακά πληροφορικής και οικονομίας, κιτ ρομποτικής αλλά και μία πλούσια συλλογή βιβλίων για την επιχειρηματικότητα και την εστίαση ενός Έλληνα που ζούσε στην Αμερική, του Νίκου Τίγκου, και η οποία συλλογή πέρασε στο σχολείο μετά το θάνατό του μέσω μητέρας μαθητή που γνώριζε την κόρη του δωρητή, ανήκουν επί σειρά ετών στην πολύτιμη περιουσία του σχολείου, που όμως δεν ήταν προσβάσιμη στους μαθητές.
«Φέτος αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το υλικό και να δημιουργήσουμε όχι μία αίθουσα – μουσείο, αλλά μία αίθουσα, στην οποία οι μαθητές θα έχουν πλήρη πρόσβαση. Θα μπορούν να γνωρίζουν την ιστορία και την εξέλιξη του σχολείου, ξεφυλλίζοντας τα βιβλία, ερχόμενοι σε επαφή με όλα τα αντικείμενα που έχουμε στη διάθεσή μας και όλα αυτά για παιδαγωγικούς λόγους», σημείωσε ο κ. Κατσαβριάς για τον νέο χώρο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».
Το εγχείρημα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καρτάλειου Διδακτηρίου παρουσία εκπροσώπων φορέων της εκπαίδευσης και της πόλης και στη συνέχεια έγινε τα εγκαίνια του χώρου, στο κτίριο Αποστόλου.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ