ΤΟΠΙΚΑ

Κάτοικοι αποφασισμένοι για όλα στην Αγριά

κάτοικοι-αποφασισμένοι-για-όλα-στην-α-948440

Για τον περιφερειακό που θα περάσει μέσα από αστικές περιοχές και αγροτικές εκτάσεις – «Πουθενά στο Πήλιο δεν υπάρχει κλειστός αυτοκινητόδρομος» διαμαρτύρονται

Αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν τη χάραξη του Περιφερειακού μέσα από αστική περιοχή αλλά και κτήματα, εμφανίζονται οι κάτοικοι της Αγριάς, οι οποίοι λίγο πριν το Πάσχα είδαν drones να καταγράφουν τις ιδιοκτησίες τους στο πλαίσιο επικαιροποίησης της μελέτης και μηχανήματα να μπαίνουν σε ιδιωτικές, όπως αναφέρουν, εκτάσεις στα Λεχώνια για να ξεκινήσουν υποστηλώσεις.

Κάτοικοι υπογράφουν επιστολή προς τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ζητούν να ισχύσει η ημιορεινή χάραξη του δρόμου, ενώ στρέφουν τα πυρά τους κατά της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, που τους κατήγγειλε δημοσίως ότι απειλούν μελετητές του έργου.

Το πολύπαθο έργο του περιφερειακού και η ολοκλήρωσή του έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου και των πρώτων ήδη κυκλοφοριακών προβλημάτων που καταγράφονται στον Κάτω Κλάδο Πηλίου. Όπως είναι γνωστό, εδώ και περίπου έναν χρόνο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει πλέον την αρμοδιότητα της ολοκλήρωσης του δρόμου που αφορά από τα Αστέρια Αγριάς έως και το Μαλάκι. Εγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου και γίνεται επικαιροποίηση της μελέτης της παράκαμψης Αγριάς, που ωστόσο συναντά αντιδράσεις κατοίκων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επικαιροποιεί τη μελέτη για την πεδινή χάραξη, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι προκρίνουν ως βέλτιστη την ημιορεινή. Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της μελέτης πριν το Πάσχα, κάτοικοι είδαν drones να… σκανάρουν τις περιουσίες τους και μηχανήματα να μπαίνουν σε ιδιωτικές, όπως λένε, εκτάσεις, μιλώντας για «παράνομες εισβολές από αέρος που συνιστούν παραβίαση προσωπικών δεδομένων» και προειδοποιώντας με δικαστικές προσφυγές.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους, «η κ. Κολυνδρίνη από υπέρμαχος στα νιάτα της, της ημιορεινής χάραξης της παράκαμψης Αγριάς- Λεχωνίων, άλλαξε πλεύση τα τελευταία δύο χρόνια. Ηρθε η ωριμότητα σε ήσυχα καλά νερά…».

Για το επίμαχο τμήμα Αγριάς – Βρύχωνα και Βρύχωνα- Μαλάκι αναφέρουν ότι δεν είναι επαρχιακός δρόμος όπως υποστήριξε η αντιπεριφερειάρχης. «Το τμήμα Αγριάς- Βρύχωνα είναι εθνικός δρόμος κατηγορίας δευτερευόντος δικτύου, με απόφαση Λαλιώτη το 2000, την οποία γνωρίζει η κ. Κολυνδρίνη. Οι συνέπειες συνοπτικά: θα δημιουργηθεί κλειστό, φραγμένο με περίφραξη και με παράπλευρες οδούς αυτοκινητόδρομος πλάτους από 40 έως 80 μέτρων, με συνέπειες στον αστικό και αγροτικό χώρο. Το τμήμα Βρύχωνας – Μαλάκι είναι εθνικό τριτεύον δίκτυο με απόφαση Σπίρτζη το 2017. Κι εδώ οι ίδιες επιπτώσεις, δρόμος- κλειστός με παράπλευρους που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του αγροτικού τομέα. Βεβαίως οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και προτείνουν λύσεις, αλλά πού να εισακουστούν. Πότε ερωτήθηκαν ή πρόκειται να ερωτηθούν; Πουθενά σε όλο το Πήλιο δεν υπάρχουν κλειστοί αυτοκινητόδρομοι», λένε μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου