ΤΟΠΙΚΑ

Επίσκεψη του ΚΚΕ στο 1ο ΕΠΑΛ – Αθλιες οι κτιριακές υποδομές για τους μαθητές

επίσκεψη-του-κκε-στο-1ο-επαλ-αθλιες-οι-947944

«Εκπαιδευτικοί και μαθητές να αφήσουν το αποτύπωμά τους και στο εκλογικό αποτέλεσμα, με δυνατό ΚΚΕ, για να γεννηθούν νέοι ελπιδοφόροι αγώνες»

Το σχολικό συγκρότημα στο Φυτόκο (1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΣΕΚ, 4ο ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ Ν. Ιωνίας Βόλου) επισκέφθηκε κλιμάκιο με τους υποψήφιους βουλευτές Μαγνησίας του ΚΚΕ Γεωργαδάκη Θοδωρή και Ριζόπουλο Απόστολο.

Στις συζητήσεις που είχαν με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αναφέρθηκαν στο πώς αποτυπώνονται στα ζητήματα της εκπαίδευσης και στα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στην υποβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, στις ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό και βιβλία ειδικοτήτων. Στον προσανατολισμό της τεχνικής εκπαίδευσης στην προετοιμασία των μαθητών ως φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με πρόωρη κατάρτιση και χωρίς ίχνος Γενικής Παιδείας, σε ένα διαρκές κυνήγι ακριβών πιστοποιήσεων, με προγράμματα μαθητείας «χαμαλίκι» στα αφεντικά. Στα πετσοκομμένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, στις απώλειες των μισθολογικών αποδοχών τους τα τελευταία 13 χρόνια, στις απάνθρωπες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του «Κατρούγκαλου», στην ομηρία δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών και στον εκβιασμό – τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών με την «αξιολόγηση».

Ο Ριζόπουλος Απόστολος επισήμανε ότι το ΚΚΕ δε θεωρεί τα ΕΠΑΛ σχολεία β’ κατηγορίας. Το σχολείο για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ δεν διώχνει από το πρόγραμμά του την τεχνική, σαν «κατώτερη» ενασχόληση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, ούτε θεωρεί την τεχνολογία, την επιστήμη των μέσων παραγωγής, προνόμιο κάποιων υψηλά ιστάμενων καταρτισμένων ειδικών, που οι πολλοί τάχα δεν μπορούν να κατανοήσουν. Γι’ αυτό παλεύει και διεκδικεί την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης. Πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα για πραγματική αναβάθμιση των ΕΠΑΛ , για σύγχρονη επαγγελματική μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα, πτυχία με αξία, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Για να αναβαθμιστεί εδώ και τώρα ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μαθητεία και να βοηθάει πραγματικά να μάθει κανείς αυτό που επέλεξε. Για να ανοίξει ο δρόμος για το σχολείο και την κοινωνία όπου τα παιδιά και οι μαθητές δεν κατηγοριοποιούνται, δεν διαχωρίζονται ταξικά, γιατί αξίζουν να ζούνε όπως επιβάλλουν οι δυνατότητες της εποχής μας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κτιριολογικά προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος, στην εγκατάλειψη και στην επικινδυνότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, στα θέματα στατικότητας και αντισεισμικής προστασίας, στις διαβρώσεις του σκελετού, στην πτώση σοβάδων, στην υποχώρηση – καθίζηση τοιχίου αντιστήριξης, στα επικίνδυνα εργαστήρια, που μαθητές κάνουν μάθημα δίπλα σε φιάλες οξυγονοκόλλησης, κ.ά. Προβλήματα, που, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της δημοτικής αρχής Βόλου συνιστούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον για την ασφάλεια και την υγιεινή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο Θ. Γεωργαδάκης μίλησε για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, το πρόγραμμά της είναι δεδομένο και εχθρικό απέναντι στον λαό, γιατί δεσμεύεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό χρειάζεται να είναι πιο δυνατό το αντίπαλο δέος, να είναι πιο ισχυρό το ΚΚΕ. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αυταπάτες. Μόνη ψήφος που συγκρούεται με το σάπιο σύστημά τους είναι αυτή στο ΚΚΕ. Γιατί είναι ψήφος που θα μετρήσει στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής. Οι εκλογές της 21ηςΜαΐου είναι ευκαιρία και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ , να στείλουν ένα μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να καθορίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους, να δώσουν απάντηση στους πραγματικούς ενόχους, να αφήσουν το αποτύπωμά τους και στο εκλογικό αποτέλεσμα, για να γεννηθούν νέοι ελπιδοφόροι αγώνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου