ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαίνια για την έκθεση των Ιώνων

εγκαίνια-για-την-έκθεση-των-ιώνων-947865

Η έκθεση «Σήκω Ψυχή μου…» θα διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουνίου

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μαΐου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο η τελετή των εγκαινίων της έκθεσης «Σήκω Ψυχή μου…» στη νέα στέγη της Εστίας «ΙΩΝΕΣ».

Εγκαινιάστηκε έτσι, και η δράση της Εστίας, στο νέο ευπρόσωπο κτήριο που θα φιλοξενεί από δω και στο εξής τις δράσεις και τα οράματα των μελών της. Η έκθεση κατέλαβε τους τρεις ορόφους του κτηρίου που πλημμύρισαν από ΊΩΝΕΣ και ΦΙΛΙΩΝΕΣ οι οποίοι ακολούθησαν τον γ. γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, αλλά και τον Ιστορικό και υπεύθυνο των εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής, κ. Γιώργο Σταθακόπουλο στην πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του 22 είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου και την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ»

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας καθώς και τεκμήρια που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

«Έχει πολλά στοιχεία και σε πολλά επίπεδα, αυτή η έκθεση: καταγραφή, μνήμη, βίωμα, προσωπική εμπειρία», αναφέρει ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Και όλα αυτά αποδίδονται με την υψηλής αισθητικής καθοδήγηση του συνθέτη- ερμηνευτή Διονύση Σαββόπουλου, την καλλιτεχνική επιμέλεια του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, τη μουσικολογική επιμέλεια του καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα, τις επιστημονικές συμβουλές κορυφαίων ειδικών, της ομότιμης ερευνήτριας και τ. διευθύντριας Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας /Ακαδημία Αθηνών, Καίτης Πολυμέρου-Καμηλάκη, του ιστορικού -συγγραφέα Νίκου Ανδριώτη, του επίκουρου καθηγητή, Έδρα Ποντιακών Σπουδών, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, καθώς και με τη μέριμνα και την αγάπη των στελεχών του Ιδρύματος που δούλεψαν σε αυτήν.

«Σήκω Ψυχή μου!…», τιτλοφορείται η έκθεση, από τον τόσο εκφραστικό στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, όπως σηκώθηκαν οι ψυχές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφτασαν στη μητέρα πατρίδα και με δύναμη, ελπίδα, αισιοδοξία, συνέβαλαν στην αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Στους καινούργιους τόπους εγκατάστασής τους, οι πρόσφυγες, ξένοι και περιθωριοποιημένοι, κλήθηκαν να επαναπροσδιορίσουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα. Η μουσική έγινε κρίκος μιας αλυσίδας, δεμένης σφιχτά με την έννοια της καταγωγής, της ιστορίας, της συνοχής, της μνήμης και της αυτογνωσίας

Οι Ιωνες τίμησαν πέρυσι αλλά συνεχίζουν να τιμούν και εφέτος, την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής προβάλλοντας τις δύο διαστάσεις της. Αφενός διατηρώντας την ιστορική μνήμη των τραγικών γεγονότων ζωντανή, με αυτοκριτική διάθεση, σκοπεύοντας στη μη επανάληψη λαθών και αφετέρου αναδεικνύοντας αυτό το θαύμα της αναγέννησης των προσφύγων αλλά και την τεράστια συμβολή τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Θα είναι επισκέψιμη κάθε Τρίτη και Πέμπτη 6-8 μ.μ., κάθε Κυριακή 10.30-12.30 καθώς και άλλες μέρες κατόπιν επικοινωνίας. Διεύθυνση: Χρήστου Λούλη 68, (με Απ. Βολίδη) Νέα Ιωνία Βόλου. Πληροφορίες στα τηλ. 6948372850 και 6948243264. Είσοδος ελεύθερη

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου