ΤΟΠΙΚΑ

Ματθαίος Δραμητινός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Επιθυμώ να εκφράσω τη φωνή της κοινωνίας»

ματθαίος-δραμητινός-στον-ταχυδρομο-947509

Ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όλης της ύλης, μία εβδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση

«Τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών έχουν να κάνουν με τη ζωή μας, με το μέλλον των παιδιών μας», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Ματθαίος (Μάνθος) Δραμητινός, σε συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, που έχει επίσης υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος, με βαθιά γνώση των θεμάτων υγείας όντας και ο ίδιος γιατρός, καρδιολόγος, τονίζει πως η πρόταση να είναι υποψήφιος βουλευτής, για τον ίδιο αποτελεί μία ευκαιρία προκειμένου πλέον να παλέψει από άλλο μετερίζι για την επίλυσή τους.

Συνέντευξη στη Βάσω Κυριαζή

Κύριε Δραμητινέ, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ποιο είναι το κυρίαρχο διακύβευμα;

Τα κρίσιμα διακυβεύματα σε αυτές τις εκλογές έχουν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων. Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, διότι δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και αυτό το εισπράττει κανείς όταν μιλάει με τον κόσμο της εργασίας, με τους μικρομεσαίους, με τους υγειονομικούς, με το σύνολο της κοινωνίας που δεινοπαθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος και αποφασισμένος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, μέσα από μία πολιτική αλλαγή που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η ΝΔ έχει διαλύσει την χώρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε σταθερά μια κοινωνική δύναμη, δύναμη παρέμβασης, δύναμη μεγάλων κοινωνικών διεκδικήσεων και στήριξης κοινωνικών αλλαγών. Είναι ένα στοίχημα λοιπόν η πολιτική αλλαγή.

Οι πολίτες βλέπουν την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική και ζουν την βαθιά κρίση που αυτή τους οδήγησε. Αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την ισχυρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε προσωπικό επίπεδο, ποιο ήταν το κίνητρο για να αποφασίσετε να είστε υποψήφιος;

Κοιτάξτε, η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από ώριμη σκέψη αφενός και αφετέρου από τη διάθεσή μου να προσφέρω από μία άλλη θέση στο κοινωνικό σύνολο. Επιθυμώ να προσφέρω και το γνωρίζουν όλοι αυτό.

Στις 21 Μαΐου η χώρα και η Μαγνησία χρειάζεται προοδευτική αλλαγή. Για να ανασάνει επιτέλους ξανά η κοινωνία, να ανασάνουμε ξανά οι πολλοί.

Αποφάσισα να ζητήσω την ψήφο των πολιτών μετά από δεκαετίες επαγγελματικής διαδρομής, αγώνων για τον τόπο μας και το δημόσιο συμφέρον και επιτυχημένης παρουσίας στις θέσεις που θήτευσα. Η υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αποτελεί για μένα «ευκαιρία καριέρας» αλλά ακόμα ένα βήμα για να εκφράσω τη φωνή της κοινωνίας της Μαγνησίας. Πραγματικά θα είναι τιμή μου να έχω αυτή την ευκαιρία.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει την παρουσία του στα κοινά με την υγεία. Ασκείτε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση. Δεν έγινε τίποτα θετικό αυτή την 4ετία;

Η κυβέρνηση της ΝΔ διέλυσε τον χώρο της υγείας. Υποστελέχωση, με τις ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις. Εργαζόμενοι με συμβάσεις και με πολλές εργασιακές σχέσεις, που πρακτικά δεν βοηθούν τις ειδικές μονάδες, ΜΕΘ, τεχνητό νεφρό, ΤΕΠ. Το μέλλον είναι ζοφερό με τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ΣΔΙΤ και την πρόσφατη κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών.

Είναι μία συνειδητή επιλογή, ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να περάσει στα χέρια των ιδιωτών. Το σχέδιο μπήκε μπροστά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα νοσοκομεία «βογγούσαν» και έγιναν μονοθεματικά, δέχτηκαν όλο το βάρος για τον κορονοϊό, με τους ιδιώτες να είναι απαλλαγμένοι για να διαχειριστούν μόνο τα μη covid περιστατικά.

Εμείς σε αυτή την κατηφόρα… θα βάλουμε τέλος αμέσως μόλις αναλάβουμε. Με το νέο ΕΣΥ, ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα ΕΣΥ με πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρούς, για άμεσα 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 15.000 σε βάθος 4 ετίας από όλες τις ειδικότητες, για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, ειδικά αυτών που «έβαλαν πλάτη» κατά την διάρκεια της πανδημίας, για αυξήσεις μισθών, ανθυγιεινό επίδομα, ειδικά κίνητρα για άγονες περιοχές και ειδικότητες και αύξηση των δαπανών για την υγεία.

Στον τομέα του περιβάλλοντος στον οποίο προσωπικά έχετε επιδείξει μία ιδιαίτερη ευαισθησία, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Εχουμε ανοιχτά μέτωπα και στον νομό…

Τέσσερα χρόνια η κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα υποβαθμίζεται, ενώ πολλαπλασιάζονται οι καταδίκες και τα πρόστιμα από την ΕΕ.

Μετά την καταδίκη της χώρας που αφορούσε υπερβάσεις των τιμών διοξειδίου του άνθρακα στην Αθήνα, έρχεται τώρα και η ποινή για τις υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τα έτη 2020 και 2021.

Ανάλογο και διαχρονικό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε κι εμείς στην πόλη του Βόλου, που αφορά την δημόσια υγεία, την περιβαλλοντολογική υποβάθμιση και την ποιότητα ζωής όλων μας

Να υπενθυμίσω πως για το ίδιο θέμα, μεταξύ άλλων έχουν γίνει επισημάνσεις και μελέτες του Ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας, έχει δημοσιευθεί επιδημιολογική μελέτη για την νοσηρότητα και θνησιμότητα στην Θεσσαλία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει πραγματοποιηθεί η μελέτη Green your air με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Νοσοκομείου Βόλου.

Ολες οι μελέτες «συμφωνούν» πως η υγεία των κατοίκων του νομού επιβαρύνεται σημαντικά και εξαιτίας της ποιότητας του αέρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός από προφάσεις για να δικαιολογηθεί ,όχι μόνο δεν προσπαθεί να ανακόψει τις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές αλλά αντίθετα τις ευνοεί με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η πράσινη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η προστασία της δημόσιας υγείας ως κοινωνικό αγαθό και το θεσμικό πλαίσιο υπεράσπισης του περιβάλλοντος, έννοιες άγνωστες στη νεοφιλελεύθερη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστούν για εμάς πρώτη προτεραιότητα.

Στο δημόσιο διάλογο το τελευταίο διάστημα έχει μπει το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Το προσκλητήριο όμως του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει αποδέκτες.

Οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον λαό, την πατρίδα, την προοδευτική παράταξη, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολλών, τη δημοκρατία. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για μία νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο. Είναι η νέα μεγάλη δυνατότητα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν πάνω σε ένα πρόγραμμα για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας και να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν για να πάνε τη χώρα παραπέρα.

Προεκλογικά όλα τα κόμματα ενδιαφέρονται να διευρύνουν την εκλογική τους απήχηση και σε αυτό το πλαίσιο είναι ανάλογες και οι παρεμβάσεις τους. Εκτιμώ ότι αυτό θα αλλάξει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής.

Προσωπικά πιστεύω πως όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει μαζί να πουν «ναι» και μαζί να υπερασπιστούν την Δημοκρατία, την υγεία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα της ασφάλειας του πολίτη. Από εμάς η πρόσκληση είναι ανοιχτή και θα σας θυμίσω πως οι συνεργασίες όχι μόνο δεν είναι ανέφικτες αλλά αντίθετα είναι ισχυρές. Όταν έθεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου έγινε και το πρώτο βήμα στην ιστορία του, για το ενωτικό ψηφοδέλτιο. Γεφυρώσαμε κάθε χάσμα και ήμασταν οι πρώτοι στη χώρα που δημιουργήσαμε, σαν σύλλογος, Κοινωνικό Ιατρείο για όλους τους ανασφάλιστους. Ο Ιατρικός Σύλλογος άνοιξε τον κλειστό φάκελο της ρύπανσης στην πόλη και πάντα το ζήτημα παραμένει πρώτο στην ατζέντα. Εκεί οδηγούν οι συνεργασίες, σε σπουδαία πράγματα με αποδέκτες τους πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου