ΤΟΠΙΚΑ

Στην Ιρλανδία εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥΛ Ν.Ιωνίας

στην-ιρλανδία-εκπαιδευτικοί-του-ενεε-947400

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μετακίνηση 5 εκπαιδευτικών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας στην Ιρλανδία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA1 με τίτλο « Δράμα και Δημιουργική Έκφραση στην εκπαίδευση». Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σε τεχνικές δραματοποίησης και καλλιτεχνικής έκφρασης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο από τον οργανισμό Europass Academy Dublin.

Στη διάρκεια του προγράμματος υπήρξε θεωρητική ενημέρωση, υλοποίηση εργαστηρίων, δραματοποίησης και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, συζητήσεις , ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί σε μια νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση-δηλαδή, μια που μπορεί να ζωντανέψει τη μάθηση και είναι πιο πρακτική, ολιστική, δημιουργική, εκφραστική και ευχάριστη τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, χρησιμοποιείται το δράμα ως εργαλείο μάθησης για την ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί απέκτησαν νέες ικανότητες στο συντονισμό και την ενεργοποίηση ομάδων όσον αφορά τη συναισθηματική διαχείριση με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο και, επίσης, την εφαρμογή εκφραστικών εργαλείων σε διάφορα εκπαιδευτικά πλαίσια. Οι στόχοι του προγράμματος επιτεύχθηκαν μέσω θεατρικών ασκήσεων, αυτοσχεδιασμών, προσομοιώσεων, αφήγησης, σωματικών τεχνικών (σώματος), παιχνιδιών και ομαδικής εργασίας. Παράλληλα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν με νέους τρόπους για την ενίσχυση της συμμετοχής, των κινήτρων, της αυτοπεποίθησης, της αυτοέκφρασης και του συνεργατικού πνεύματος στην τάξη, καθώς και για τη διαχείριση των συγκρούσεων και την ενίσχυση της σχέσης δασκάλου-μαθητή. Είναι σημαντικό ότι θα έχουν την ικανότητα πλέον, να αναλαμβάνουν το ρόλο των μεσολαβητών και όχι των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να μετατρέψουν τους μαθητές τους σε πρωταγωνιστές της δικής τους μάθησης, καθώς και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των μαθητών που έχουν δυσκολίες με τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες (π.χ. με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, ΔΕΠΥ, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες).

Ακόμη πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις , επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και τέχνης, καθώς και ξεναγήσεις σε σημεία ενδιαφέροντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου