ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: 140 εκατ. ευρώ για στήριξη και αποκατάσταση από τον σεισμό στη Σάμο

χρ-τριαντόπουλος-140-εκατ-ευρώ-για-στήρι-947090

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου παρέθεσε ομιλία, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023.

Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ανέδειξε το έργο της Κυβέρνησης στο Βόρειο Αιγαίο για τη στήριξη και αποκατάσταση των ζημιών σε περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, εστιάζοντας στην περίπτωση του σεισμού στη Σάμο, όπου η συνολική δημοσιονομική επίπτωση έχει φτάσει τα 140 εκατ. ευρώ, αλλά και στην πυρκαγιά που έπληξε πέρυσι τη Βρίσα, στη Λέσβο.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει τα τέσσερα τελευταία χρόνια ότι έμπρακτα, με έργο, με πολιτικές, στέκεται δίπλα στον πολίτη και στην κοινωνία. Αυτό το έχει πράξει και στις δύσκολες περιστάσεις. Όπως όταν εδώ, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο ισχυρός σεισμός τον Οκτώβριο του 2020 έπληξε τη Σάμο και άλλα νησιά.

Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, όπως και για άλλες περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας. Σχέδιο το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 140 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πλαίσιο μέτρων και έργων, η προώθηση και υλοποίηση του οποίου βασίστηκε και στη στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.

Το σχέδιο στήριξης της Σάμου μετά τον ισχυρό σεισμό περιλάμβανε μάλιστα νέες διαδικασίες και ειδικά εργαλεία για την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων. Εργαλεία τα οποία είτε αναπτύχθηκαν την περίοδο εκείνη, καθώς κατά το ίδιο διάστημα είχε συμβεί και η θεομηνία του “Ιανού” σε άλλες περιοχές της χώρας μας, είτε διαμορφώθηκαν μεταγενέστερα, αλλά εφαρμόστηκαν και για τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό στη Σάμο. Όπως ήταν για παράδειγμα και το καινοτόμο Samos Pass.

Πρόκειται για ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, από τις συνέπειες του σεισμού και της επακόλουθης πλημμύρας στη Σάμο, που ξεπερνά τα 111 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μέσα από τη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης προχώρησε και το σκέλος της αποκατάστασης υποδομών και δικτύων που υπέστησαν ζημιές. Με τη συνολική χρηματοδότηση για το έργο της αποκατάστασης να ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 29 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για τις πυρκαγιές που έπληξαν το προηγούμενο καλοκαίρι τη Λέσβο, ενεργοποιήθηκαν μέτρα στήριξης και κρατικής αρωγής για τους πολίτες, με έμφαση και στους αγρότες που επλήγησαν. Με το συνολικό ποσό για τη στήριξη και την αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές στη Λέσβο να ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 3,4 εκατ. ευρώ.

Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, έτσι και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η άμεση και αποτελεσματική αρωγή του κράτους προς τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες αποτέλεσε και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

Άλλωστε, όπως αποδεικνύει ολόκληρη η προηγούμενη τετραετία, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε στο επίκεντρο του έργου της το κράτος να βρίσκεται αξιόπιστα και αποτελεσματικά δίπλα στους πολίτες. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, και κατά τη δεύτερή της τετραετία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου