ΤΟΠΙΚΑ

Λίφτινγκ στα πεζοδρόμια της Δημητριάδος ξεκινά ο Δήμος Βόλου

λίφτινγκ-στα-πεζοδρόμια-της-δημητριά-946967

Αποκατάσταση πλακοστρώσεων, νέες ράμπες και σωστοί οδηγοί τυφλών, φυτεύσεις και παγκάκια προβλέπει η μελέτη

Σε πλήρη ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Δημητριάδος προχωρά ο Δήμος Βόλου, με έργο προϋπολογισμού 1.060.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» αλλά και από τα ίδια τα δημοτικά ταμεία. Στόχος να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, όπως τα ξεκολλημένα πλακάκια που «χοροπηδούν» σε κάθε πάτημα και χαρίζουν… λασπόλουτρα στους πεζούς κατά τις βροχερές ημέρες, αλλά και οι οδηγοί τυφλών που… δείχνουν δρόμο πάνω σε στάσεις λεωφορείων και καλαθάκια απορριμμάτων.

Η μελέτη του έργου που αφορά στην περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση των πεζοδρομίων κατά μήκος της Δημητριάδος έρχεται προς έγκριση στην επικείμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στη μία το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ανάπλαση των πεζοδρομίων της οδού Δημητριάδος από την οδό Φιλελλήνων έως και την οδό Αθανασίου Διάκου.

Η Δημητριάδος είναι ο πλατύτερος δρόμος του Βόλου (πλάτος από 15 έως 25 μέτρα) και μάλιστα ο εμπορικότερος με σημαντική κυκλοφορία οχημάτων και πεζών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι χρήσεις που κυριαρχούν είναι εμπορικές και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στα ισόγεια των κτιρίων, ενώ συνυπάρχουν και άλλες δραστηριότητες όπως χώροι γραφείων, υπηρεσίας, δομές υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πλάτη των πεζοδρομίων είναι ικανοποιητικά και κυμαίνονται μεταξύ τριών και τρεισίμισι μέτρων, η κατάσταση όμως δεν είναι καλή.

Σε πολλά σημεία οι πλακοστρώσεις και τα κράσπεδα είναι κατεστραμμένα ή έχουν ξεκολλήσει καθιστώντας την κίνηση των πεζών δύσκολη και μερικές φορές επικίνδυνη ιδιαίτερα μετά από βροχόπτωση. Τα πλακάκια συγκεντρώνουν από κάτω νερό και όταν πεζός πατά πάνω σε αυτά δοκιμάζει… λασπόλουτρο.

Οδηγοί τυφλών που βγάζουν σε στάσεις λεωφορείων και πέφτουν πάνω σε καλαθάκια απορριμμάτων

Τα ξεκολλημένα πλακάκια δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Κατά μήκος των πεζοδρομίων υπάρχουν αρκετά εμπόδια και κακή όδευση τυφλών, καθιστώντας την κίνηση πεζών και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες δύσκολη και μερικές φορές επικίνδυνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οδηγοί τυφλών, «οδηγούν» πάνω σε στάσεις λεωφορείων, κάνουν «παρακάμψεις» πάνω από καπάκια φρεατίων.

«Στόχος του σχεδιασμού είναι η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος του κέντρου της πόλης με παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο να κάνουν το κέντρο προσβάσιμο, ασφαλές και ελκυστικό, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, συμβάλλοντας στο ζωντάνεμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης» αναφέρεται στο σκεπτικό της μελέτης.

Το σύνολο της επιφάνειας των πεζοδρομίων στα οποία θα γίνει παρέμβαση ανέρχεται σε 5.505 τ.μ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των πλακοστρώσεων των πεζοδρομίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας χωρίς διαπλάτυνση προς το οδόστρωμα.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

  • Η δημιουργία ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών πλάτους 1,5 μέτρου
  • Οδηγός όδευσης τυφλών
  • Ράμπες κίνησης πεζών στις απολήξεις των πεζοδρομίων
  • Νέες δενδροφυτεύσεις και καλλωπιστικά φυτά
  • Παγκάκια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου