ΤΟΠΙΚΑ

Φωτιά σε σπίτι για πολλοστή φορά

φωτιά-σε-σπίτι-για-πολλοστή-φορά-945804

Ο 60χρονος γιατρός και το ανθρώπινο δράμα πίσω από τις κλειστές πόρτες – Η έλλειψη δομών και η έκκληση Ασπραδάκη

Για πολλοστή φορά χθες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου σήμανε «κόκκινος» συναγερμός. Η κλήση που δέχθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωνε για φωτιά σε μονοκατοικία στην οδό Παπάγου, στη Νέα Ιωνία. Περίοικοι είδαν καπνούς να πνίγουν το σπίτι και πανικοβλήθηκαν.

Τα πυροσβεστικά οχήματα πλέον προσεγγίζουν το σπίτι «με κλειστά μάτια». Όταν λαμβάνουν κλήση για την οδό Παπάγου είναι βέβαιοι για τον προορισμό τους. Το σπίτι ανήκει σε 60χρονο συνταξιούχο γιατρό παθολόγο.

Ο 60χρονος δεν ήταν μέσα στο σπίτι. Εβαλε τη φωτιά και έφυγε. Οι γείτονες βγήκαν στον δρόμο και παρακολουθούσαν τους πυροσβέστες να σβήνουν ακόμη μία φωτιά, σε ό,τι έχει απομείνει μέσα στο σπίτι. Εχει επιχειρήσει τουλάχιστον άλλες δέκα φορές να πυρπολήσει το σπίτι του.

«Εγκλωβισμένος» σε προβλήματα ψυχολογικής διαταραχής, με τάσεις να κάνει κακό στον εαυτό του, ένας 60χρονος γιατρός από τη Νέα Ιωνία, που παλαιότερα υπηρέτησε την ιατρική με αυταπάρνηση και σθένος, βρίσκεται σήμερα «έρμαιο» των επιλογών του, ρακένδυτος και μόνος,

Η περίπτωση του απασχολεί κάθε τρεις και λίγο το δελτίο αναφοράς συμβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ δεν είναι άγνωστος και στις δομές ψυχιατρικής υγείας του Νοσοκομείου Βόλου. Το τελευταίο διάστημα έχει πολλές φορές φιλοξενηθεί στην Ψυχιατρική Κλινική, λαμβάνει για ένα διάστημα κανονικά την αγωγή του και όταν παίρνει εξιτήριο, ξαναβουλιάζει στη μοναξιά του.

Το σπίτι που κατοικεί και όπου κάποτε λειτουργούσε και το ιατρείο του έχει μετατραπεί σε τρώγλη. Υγειονομική βόμβα για ολόκληρη τη γειτονιά. Το μπαλκόνι «πνιγμένο» στα σκουπίδια και στις ακαθαρσίες. Οι εσωτερικοί χώροι επίσης γεμάτοι απορρίμματα και αποκαΐδια.

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, ο επόμενος προορισμός για τον 60χρονο είναι η Ψυχιατρική Κλινική, για βραχεία όμως νοσηλεία.

Τον περασμένο Νοέμβριο προσήχθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου και αφέθηκε ελεύθερος. Ο δικαστικός λειτουργός έδωσε κατεπείγουσα εντολή για έναρξη διαδικασίας δικαστικής συμπαράστασης και ανέθεσε στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία να αναζητήσει κατάλληλη ψυχιατρική δομή μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του γιατρού, ο αδελφός του διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπιστεί η κατάστασή του. Χθες πάντως έγινε σαφές ότι το δράμα του συνεχίζεται, αφού το απόγευμα και πάλι μετέβη η πυροσβεστική στο σημείο, καθώς λόγω των πολλών σκουπιδιών, υπήρξε μερική ανάφλεξη.

Ν. Ασπραδάκης: Οι δικαστικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλία

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Νίκος Ασπραδάκης ενημερώθηκε χθες ότι σήμερα Πέμπτη το πρωί θα μεταφερθεί στην κλινική για έναν ακόμη εγκλεισμό με εντολή Εισαγγελέα. «Ο άνθρωπος αυτός είναι ψυχικά άρρωστος. Εχω καταθέσει τρισέλιδο υπόμνημα ενημερώνοντας τις εισαγγελικές αρχές για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, να αποκτήσει δικαστικό συμπαραστάτη και να μεταφερθεί για φιλοξενία σε μόνιμη ψυχιατρική δομή», σημείωσε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους, χρειάζεται εγκλεισμό», συνεχίζει ο κ. Ασπραδάκης.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα δεν υπάρχουν δομές για να τον φιλοξενήσουν και πλέον η Δικαιοσύνη καλείται να δώσει λύση, καθώς μόνο στην ψυχιατρική κλινική των φυλακών Κορυδαλλού μπορεί να φιλοξενηθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου