ΤΟΠΙΚΑ

Στο κυνήγι της μισθωτής εργασίας πτυχιούχοι και γυναίκες

στο-κυνήγι-της-μισθωτής-εργασίας-πτυχ-94534

Σαρώνει η ανεργία στις ηλικίες από 24 έως 45 χρονών στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου του ΟΑΕΔ, στη Μαγνησία η ανεργία παραμένει καθηλωμένη σε ποσοστά άνω του 27% στην εγγεγραμμένη ανεργία. Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στους λόγους για τους οποίους πρώην εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται, διαπιστώνεται ότι για το 1/5 αυτών ο κύριος λόγος διακοπής είναι η συνταξιοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας στους πέντε από όσους σταμάτησαν να εργάζονται διέκοψε την εργασία του επειδή συνταξιοδοτήθηκε. Οι υπόλοιποι σταμάτησαν να εργάζονται πλέον και οι κύριοι λόγοι διακοπής αυτών διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τις απολύσεις και με ότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε, και με το ότι παραιτήθηκαν για λόγους προσωπικούς ή οικογενειακούς, αλλά και για λόγους που δεν θέλουν να αναφέρου, όπως οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Στους καταλόγους του ΟΑΕΔ 36 μήνες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που η διακοπή της εργασίας τους οφείλεται στην απόλυση, παραμένουν στο εργατικό δυναμικό ως άνεργοι, με τους δύο στους πέντε από αυτούς να παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά περισσότερους από 36 μήνες (τρία χρόνια).

Αύξηση των ανέργων παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται κατά τα 3/4 σχεδόν στη μεταβολή των ανέργων άνω των 30 ετών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όσον αφορά τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά φύλο των ανέργων αυτές είναι μεγαλύτερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (50,3% για τους άνδρες έναντι 38,3% για τις γυναίκες).

Στο κυνήγι της μισθωτής εργασίας

Στη Μαγνησία επίσης από τους αναζητούντες εργασία ανέργους, το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ένα ποσοστό 10% των απασχολούμενων συνεχίζει να αναζητεί εργασία, παρότι εργάζεται, καθώς ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του με την αλλαγή απασχόλησης, αν και η περίοδος δεν προσφέρεται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Απαραίτητη η κατάρτιση

Το μορφωτικό επίπεδο, ειδικά όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία, είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Όσον αφορά τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου