Οι αναφορές για εργατικές διαφορές και η καταβολή του Δώρου Πάσχα
Αρκετές επιχειρήσεις στον Βόλο επιχείρησαν να αυθαιρετήσουν μην καταβάλλοντας εγκαίρως το Δώρο Πάσχα. Η παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας ωστόσο ήταν καταλυτική, καθώς αφού διαμηνύθηκε προς τους εργοδότες ότι κάτι τέτοιο επισείει μηνύσεις και πρόστιμα, υπήρξε συμμόρφωση και καταβλήθηκαν κανονικά τα ποσά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των ελεγκτών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει καταστεί πολλές φορές
Την ίδια ώρα τρόπος ζωής για αρκετούς εργαζόμενους ειδικά σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και επισιτισμού, εστίασης, γραμματείς γραφείων και ιατρείων, έχει γίνει πλέον η υποαμοιβή.
Το ΣΕΠΕ στο Βόλο καθημερινά γίνεται αποδέκτης εργατικών αναφορών οι οποίες όμως τις περισσότερες φορές οδηγούνται σε εξωδικαστικές λύσεις, καθώς ακόμη και τα δικαστικά έξοδα είναι ένας ακόμη παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά, για εκείνους που ενδεχομένως θα ήθελαν να προσφύγουν, για να διεκδικήσουν αμοιβή με όσα προβλέπει η σύμβαση.
H ευελιξία την αγορά εργασίας έχει ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται σε απασχόληση με δυσμενέστερους για αυτούς όρους και μηνιαίες αμοιβές που υπολείπονται του ποσού που προβλέπει η σύμβαση που έχουν συνάψει.
Επίσης καταγράφονται αναφορές και εργατικές διαφορές που αφορούν στην τήρηση των όσων προβλέπονται στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τη μερική απασχόληση έχει κενά, με αποτέλεσμα η κατηγορία των εργαζομένων με μερική απασχόληση κάτω των 4 ωρών ημερησίως κινδυνεύει να μείνει εκτός συνταξιοδότησης.
Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη απασχόληση ειδικά στους κλάδους του επισιτισμού και του εμπορίου και αφετέρου οι αυθαιρεσίες στις συμβάσεις που θα έπρεπε να είναι δεσμευτικές.
Επίσης «παραφωνίες» εντοπίστηκαν στην ορθή εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που μέχρι σήμερα ισχύσει για τα τραπεζικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζόμενους να «χτυπούν» την κάρτα στην λήξη του νόμιμου ωραρίου και να συνεχίζουν το ωράριό τους.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ