ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτομαγιάτικη… απόπειρα απάτης για δήθεν επιστροφή χρημάτων μέσω Gov.gr

πρωτομαγιάτικη-απόπειρα-απάτης-για-942154

Επιτήδειοι προσπάθησαν να «ψαρέψουν ηλεκτρονικά» τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας που όμως δεν «τσίμπησε»

Ούτε Πρωτομαγιά δεν σταματούν οι απόπειρες απάτης από επιτήδειους σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών. Παρά λίγο θύμα ανήμερα της πρωτομαγιάτικης αργίας ήταν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, ο οποίος δεν «τσίμπησε» σε τεχνική «ηλεκτρονικού ψαρέματος».

Αυτή τη φορά οι επιτήδειοι «χτύπησαν» στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία Βολιωτών ως… gov.gr. Ανοίγοντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία του ο κ. Σαβελίδης είδε e-mail δήθεν από την πλατφόρμα gov.gr. «Ενημερωνόταν» ότι δήθεν έχει εκδοθεί επιστροφή χρημάτων στην κάρτα του. «Εχετε (2) αζήτητες επιστροφές χρημάτων! Ζητήστε τις πληρωμές σας μέσω της εφαρμογής web. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στην κάρτα σας», έγραφε το μήνυμα, κάτω από το οποίο υπήρχε η ένδειξη «εξαργυρώνω» την οποία θα έπρεπε να πατήσει το υποψήφιο θύμα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επιτήδειοι θα μπορούσαν να μπουν στον λογαριασμό του υποψηφίου θύματός τους και να υποκλέψουν στοιχεία, αποκτώντας πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Ο κ. Σαβελίδης δεν «τσίμπησε» στο «ηλεκτρονικό ψάρεμα», όπως ωστόσο σημείωσε, πρόκειται για ένα αληθοφανές μήνυμα και υπάρχει περίπτωση κάποιος να ξεγελαστεί. «Είναι πολύ γοητευτικό να ανοίγεις το e-mail σου και να ενημερώνεσαι ότι έχεις να λάβεις χρήματα. Ισως μάλιστα κάποιοι να περιμένουν και χρήματα είτε από επιστροφή φόρου είτε από επιδοτούμενα προγράμματα και να πέσουν στην παγίδα. Θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαιτέρως προσεκτικοί», ανέφερε ο ίδιος, με αφορμή το e-mail απάτης που δέχθηκε και το οποίο διέγραψε αμέσως.

Επισημαίνεται ότι, τα e-mails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Από την Ελληνική Αστυνομία οι χρήστες του διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται: να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους, να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μη στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου