ΤΟΠΙΚΑ

Με το βλέμμα στις πανελλαδικές – Το πρόγραμμα των φετινών εξετάσεων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

με-το-βλέμμα-στις-πανελλαδικές-το-πρό-941750

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα εξεταστικά κέντρα των ειδικών μαθημάτων

Τη φετινή σχολική χρονιά, ως γνωστόν, το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και αυτό των ειδικών μαθημάτων έχουν ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες… Πλέον, όμως, εκτός από τις ημερομηνίες, γνωρίζουμε και τα εξεταστικά κέντρα τόσο των πανελλαδικών εξετάσεων όσο φυσικά και των ειδικών και μουσικών μαθημάτων…

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η εκκίνηση, λοιπόν, των πανελλαδικών εξετάσεων για τα γενικά λύκεια (ΓΕΛ) είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας». Στη συνέχεια, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 τη σκυτάλη θα πάρουν τα «Αρχαία Ελληνικά» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, τα «Μαθηματικά» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, ενώ οι εκείνοι των σπουδών υγείας θα εξεταστούν στη «Βιολογία».

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 σειρά παίρνουν τα «Λατινικά» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, η «Χημεία» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών υγείας και η «Πληροφορική» για τους υποψήφιους των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής. Τέλος, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 η αυλαία πέφτει με την «Ιστορία» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, τη «Φυσική» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών υγείας και την «Οικονομία» για τους υποψήφιους των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής.

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 με όλους τους υποψήφιους να εξετάζονται στο μάθημα «Νέα Ελληνικά». Έπειτα, το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 τη σκυτάλη παίρνουν τα «Μαθηματικά». Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα «Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ», «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΑΟΘ), «Δίκτυα Υπολογιστών» καθώς και τις «Αρχές Βιολογικής Γεωργίας». Στη συνέχεια την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα μαθήματα «Ηλεκτροτεχνία 2», «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», «Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές» και «Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης».

Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 η συνέχεια δίνεται με τα μαθήματα «Υγιεινή», «Προγραμματισμός Υπολογιστών», «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» (ΑΟΔ) και «Στοιχεία Μηχανών». Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα «Ηλεκτρικές Μηχανές», «Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις», «Ναυσιπλοΐα ΙΙ» και «Ναυτικές Μηχανές». Έπειτα, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 τη σκυτάλη παίρνουν τα μαθήματα «Τεχνολογία Υλικών», «Οικοδομική», «Μηχανές Εσωτερικής Καύσης II» (ΜΕΚ ΙΙ) και «Ψηφιακά Συστήματα». Η αυλαία πέφτει την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 με τα μαθήματα «Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού», «Κινητήρες Αεροσκαφών» και «Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων».

Το πρόγραμμα για τα ειδικά και μουσικά μαθήματα

Σχετικά με το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων των ειδικών και μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή των υποψηφίων σε τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε αυτά, η αρχή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 με το μάθημα «Αγγλικά». Στη συνέχεια ακολουθούν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 τα «Γερμανικά», την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 το «Ελεύθερο Σχέδιο», την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 το «Γραμμικό Σχέδιο», την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 η «Αρμονία», την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 ο «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 η «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023 η «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 τα «Γαλλικά», την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 τα «Ισπανικά» και τέλος την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 τα «Ιταλικά».

Τα εξεταστικά κέντρα για τους υποψήφιους της Θεσσαλίας

Αρχικά, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι εξετάσεις στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Αγγλικά» θα διενεργηθούν στα εξεταστικά κέντρα που θα οριστούν από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τα ειδικά μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας καιΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο εξεταστικό κέντρο του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (οδός Αιόλου 4, Τ.Κ. 41221 – Λάρισα).

Για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γερμανικά», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Τέρμα Καρδίτσης, Τ.Κ. 41334 – Λάρισα).

Για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γαλλικά», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Λάρισας (Ηπείρου και Ανθ. Γαζή, Λάρισα, Τ.Κ. 41222).

Για το ειδικό μάθημα «Αρμονία», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 5ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Ιουστινιανού και Κομνηνών, Λάρισα, Τ.Κ. 41223).

Για το ειδικό μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 7ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας (Δρόση και Παιωνίου, Λάρισα, Τ.Κ. 41335).

Για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ιταλικά», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 4ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Ηπείρου και Ανθ. Γαζή, Λάρισα, Τ.Κ. 41222).

Για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ισπανικά» όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Αιόλου 4, Λάρισα, Τ.Κ. 41221).

Για το ειδικό μάθημα «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία» οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια των Διευθύνσεων Δ.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, θα εξεταστούν στο Ε.Κ. του Μουσικού Σχολείου Λάρισας (οδός Τάσου Λειβαδίτη 20, Τ.Κ. 41335 – Νέα Πολιτεία – Λάρισα).

Για το ειδικό μάθημα «Μουσική αντίληψη και γνώση» οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο Ε.Κ. του 7ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας (Δρόση και Παιωνίου, Τ.Κ. 41335 – Λάρισα).

Τα εξεταστικά κέντρα των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στη Μαγνησία

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εξεταστικά κέντρα για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων της Μαγνησίας θα λειτουργήσουν 22 ΓΕΛ και συγκεκριμένα τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο ΓΕΛ Βόλου, 1ο και 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Μουσικό Σχολείο καθώς και τα γενικά λύκεια Αγριάς, Αργαλαστής, Ζαγοράς, Τσαγκαράδας, Βελεστίνου, Ν. Αγχιάλου, Αλμυρού, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σούρπης, Σκιάθου, Σκοπέλου και Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου. Σχετικά με τα ΕΠΑΛ, τώρα, ως εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου καθώς και το 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού.

Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότιόλα τα εξεταστικά κέντρα για τους υποψήφιους της υπόλοιπης Ελλάδας μπορεί να τα δει κανείς αναλυτικά «κάνοντας μία επίσκεψη» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «https://www.minedu.gov.gr», ενώ τα εξεταστικά κέντρα ειδικών μαθημάτων για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου